Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ο Γλέζος φυλακή κι οι συνεργάτες των Ναζί υπουργοί!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

του Άγγελου Μενδρινού

Η δεκαετία του ΄60 ήταν μια περίεργη εποχή. Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε τελειώσει 15, μόλις, χρόνια νωρίτερα. Ο κόσμος προσπαθούσε να ξεχάσει, αλλά το αίμα που είχε κυλήσει δεν τον άφηνε. Η κυβέρνηση Καραμανλή είχε συλληφθεί να λέει ψέμματα όταν ο δήμιος των Εβραίων της Θεσσαλονίκης είχε έρθει στην Ελλάδα, είχε συλληφθεί κι είχε απελαθεί στη Γερμανία, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα εκτίσει την ποινή του. Είχαν πιέσει οι συμπατριώτες του που απειλούσαν να μη χορηγήσουν στην Ελλάδα, δάνειο εάν δεν τον άφηναν ελεύθερο.

Το θέμα είχε ξεχαστεί, είχαν ακουστεί και διάφορες φήμες, ότι ο Μέρτεν ήξερε πολλά για πολλούς κι όλα… καλά.

φ2 DER SPIEGEL

Όμως στις 27 Σεπτεμβρίου του 1960 ο ναζί Μέρτεν δίνει συνέντευξη στο περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ» και στην εφημερίδα «Ηχώ του Αμβούργου». Τι υποστήριζε;

Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός εσωτερικών Δημήτρης Μακρής και η γυναίκα του Δοξούλα υπήρξαν έμμισθοι πράκτορες των Γερμανών στη διάρκεια της Κατοχής και αμοιβή τους προερχόταν από τις περιουσίες των Εβραίων που είχαν κατάσχει οι κατακτητές!

Δημιουργήθηκε σάλος με διεθνή αντίκτυπο. Βλέπετε στην Ελλάδα ήταν, για μια ακόμα φορά, φυλακισμένος ο Μανώλης Γλέζος με την κατηγορία της κατασκοπείας που αποδιδόταν με περισσή ευκολία στους κομμουνιστές. Ο Γλέζος στη φυλακή κι οι συνεργάτες των Ναζί στην κυβέρνηση;

Ο Καραμανλής στη διάρκεια της Κατοχής δεν είχε πάει στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε Μακρής συνεργάτης των Γερμανών που όμως λεγόταν Νίκος και τους ακολούθησε στην αποχώρησή τους από την Ελλάδα. Σκοτώθηκε μάλιστα στους βομβαρδισμούς της Δρέσδης από τα συμμαχικά αεροπλάνα.

φ3 ΑΤ 27 10

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να στηρίξει τα μέλη τους τους έστειλε στη Θεσσαλονίκη στους εορτασμούς για την απελευθέρωση της πόλης. Η φωτογραφία και η λεζάντα είναι από την εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος»

Η σύζυγος του Μακρή, όμως, μαθήτρια της Γερμανικής Σχολής της Θεσσαλονίκης είχε εργαστεί για τους κατακτητές. Του είχε χαρίσει, μάλιστα, κι ένα λεύκωμα μαζί με μια φίλη της, το εξωφύλλου του οποίου έδωσε στη δημοσιότητα, σε φωτοτυπία, ο ίδιος Μέρτεν. Γρήγορα στην υπόθεση μπλέχτηκε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιώργος Θεμελής, που ήταν διορισμένος από την Κατοχική κυβέρνηση ως νομάρχης Πέλλας. Βγήκαν έγγραφα με τα οποία καλούσε τους Εβραίους να ακούνε τις Γερμανικές εντολές και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα! Τόσο καλά…

φ4 ΕΘΝΟΣ 13 10

Γελοιογραφία από το «Έθνος» του Α. Θεοφιλόπουλου

Η κυβέρνηση δεν ήξερε τι χαρτιά είχε ο Μέρτεν. Οι εμπλεκόμενοι διάλεξαν τον σίγουρο δρόμο των ελληνικών δικαστηρίων, αντί των Γερμανικών που θα υποχρεώνονταν να τον αντιμετωπίσουν πρόσωπο με πρόσωπο.

Οι περισσότερες εφημερίδες της εποχής στήριξαν την κυβέρνηση. Ακόμα και το συγκρότημα Λαμπράκη χαρακτήρισε το «Σπίγκελ» σκανδαλοθηρικό, όπως έγραψε «ΤΟ ΒΗΜΑ» παραλείποντας να αναφέρει ότι «ΤΑ ΝΕΑ» είχαν την αποκλειστικότητα της δημοσίευσης των άρθρων του και πλήρωναν για αυτό.

Τι έγινε όμως με αυτές που… έψαξαν το θέμα;

Το «Έθνος» έστειλε στη Γερμανία τον Κώστα Χατζηαργύρη που με καθημερινές ανταποκρίσεις ενημέρωνε τους αναγνώστες για τις εξελίξεις και τις νέες καταγγελίες. Στα μέσα Οκτωβρίου με αφορμή μια είδηση για κινήσεις στρατευμάτων, ενώ η Βουλή ήταν κλειστή μετά από μια θυελλώδη συνεδρίαση για την υπόθεση Μέρτεν, καταδικάστηκε σε άρση της ατέλειας χάρτου για 20 μέρες (εξοντωτική ποινή τότε για τις εφημερίδες που είχαν μεγάλο τιράζ, άρα και μεγάλες ανάγκες σε χαρτί) και φυλάκιση των ιδιοκτητών και της διευθυντικής ομάδας.

φ5 ΕΘΝΟΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗ

Περισσότερα προβλήματα είχε η αριστερών προσανατολισμών απογευματινή εφημερίδα «Ανεξάρτητος Τύπος» που… ξαφνικά δεν έβρισκε τυπογραφείο για να τυπωθεί. Εφτά αρνήσεις εισέπραξε από ισάριθμα πιεστήρια που ανήκαν σε εφημερίδες κι όλες στο ίδιο μοτίβο. Συμφωνούσε, αλλά όταν μετά από μια ή δύο μέρες επρόκειτο να υπογραφούν τα συμβόλαια οι ιδιοκτήτες των τυπογραφείων τους ενημέρωναν ότι το ξανασκέφτηκαν και δεν μπορούσαν να τους τυπώσουν. Έφθασε να κυκλοφορεί στη 1.30 το μεσημέρι, μόνο στην Αθήνα και κάποιες φορές δισέλιδη όχι σε κυλινδρικό πιεστήριο, αλλά επίπεδο με διπλάσιο κόστος!

φ6ΑΤ

Όπως όλες οι μεγάλες υποθέσεις, έτσι κι αυτή ξεχάστηκε.

Υπάρχει όμως και… ουρά. Στη νέα κυβέρνηση Καραμανλή που προέκυψε από τις εκλογές του 1961 ο Γιώργος Θεμελής δεν βρισκόταν στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Αντίθετα ο Μακρής ανέλαβε το Υπουργείο Προεδρίας, αντί του Εσωτερικών που θεωρείτο ισχυρό, αφού έλεγχε την Αστυνομία και τη Χωροφυλακή.

φ7 ΜΕΡΤΕΝ 1

Πολλά χρόνια αργότερα τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα της CIA έδωσαν μερικές σημαντικές λεπτομέρειες. Μιλούσαν για απλές ενδείξεις συνεργασίας με τους Γερμανούς, αλλά αποκάλυπταν ότι ως δικηγόρος στα χρόνια μετά τον Εμφύλιο έπαιρνε γενναίες αμοιβές από κατηγορούμενους αριστερούς. Με τις διασυνδέσεις του φρόντιζε να… πέσουν στα μαλακά που εκείνα τα χρόνια σήμαινε να αποφύγουν το εκτελεστικό απόσπασμα. Σημείωναν μάλιστα ότι ήταν λάτρης των καζίνο.

φ8

Η ιστορία του δωσιλογισμού στην Ελλάδα έμεινε στη μέση. Πολλοί συνεργάτες των ναζί, λόγω εμφυλίου φρόντισαν εγκαίρως να διαλέξουν το… σωστό στρατόπεδο και να ξεπλύνουν τα εγκλήματα της Κατοχής. Όσο για το που πήγαν οι περιουσίες των Εβραίων για πολλά χρόνια αποτελούσε θέμα «ταμπού» για τον δημόσιο λόγο.

Η τελευταία φορά που έγινε λόγος για τον Μέρτεν ήταν το 2000, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι είχε υποδείξει σε συγκρατούμενο του το σημείο που είχε θάψει θησαυρούς των Εβραίων δημιουργώντας συνθήκες «Ελ Ντοράντο» σε διάφορες περιοχές της χώρας που έσκαβαν για να τους ανακαλύψουν!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ