Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η νομιμοποίηση του ΚΚΕ και η επανακυκλοφορία του Ριζοσπάστη με υπογραφή του χουντικού Προέδρου της Δημοκρατίας!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Από τα παιχνίδια της μοίρας! Αρκούσε ένα Προεδρικό Διάταγμα που επέτρεπε τη λειτουργία των όλων των κομμάτων για να κλείσει μια πληγή χρόνων. Το ΚΚΕ, ήταν παράνομο από τον Εμφύλιο Πόλεμο και νομιμοποιήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 1974 με το υπ΄αριθ. 50 Νομοθετικό Διάταγμα «περί συστάσεως και επαναλειτουργίας πολιτικών κομμάτων» που δημοσιεύθηκε στο υπ. αριθ. 259 φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως.

Το σχετικό διάταγμα δεν ανέφερε ονομαστικά το ΚΚΕ, αλλά έδινε τη δυνατότητα σε όλα τα κόμματα να επαναλειτουργήσουν, χωρίς περιορισμούς. Άρα και το ΚΚΕ γινόταν νόμιμο!

Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι το υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης, ο άνθρωπος που είχε διορίσει ο Ιωαννίδης μετά το πραξικόπημα με το οποίο ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο.

Δηλαδή, οι ίδιοι άνθρωποι, που ήθελαν να μας… σώσουν από τον κομμουνισμό, οι ίδιοι άνθρωποι, ή σωστότερα ο εκπρόσωπος που αυτοί είχαν επιλέξει για το ανώτατο αξίωμα, νομιμοποιούσε αυτούς που θεωρητικά μας απειλούσαν!

Η Ελλάδα μετά την έλευση Καραμανλή επέστρεφε στο δρόμο της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Με άλλα διατάγματα καθορίστηκαν το πως θα γίνουν οι εκλογές μετά την 7χρονη χούντα, το πότε και με ποιον εκλογικό νόμο (ενισχυμένη αναλογική).

Οι εφημερίδες της επομένης επίλεξαν (δικαίως) το γεγονός ως πρώτο θέμα

φ1 ΑΥΓΗ 1 scaled

φ2 ΒΡΑΔΥΝΗ 1 scaled

Την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου επανακυκλοφόρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο του 1947 ο Ριζοσπάστης. Η σωστή διατύπωση είναι ότι, επανακυκλοφόρησε νόμιμα, γιατί από τότε που οι αρχές απαγόρευσαν την κυκλοφορία του, τυπωνόταν παράνομα και «κυκλοφορούσε» από χέρι σε χέρι.

φ4

Στο πρώτο φύλλο της νόμιμης πλέον κυκλοφορίας υπάρχει κι ένα μικρό χρονικό για τις… περιπέτειες της εφημερίδας που έχει ιστορική αξία. Δεν πρέπει να υπάρχει άλλο έντυπο που να γνώρισε τόσες πολλές διώξεις.

φ5 2

Γελοιογραφία από το πρώτο φύλλο του νόμιμου Ριζοσπάστη στις 25 Σεπτεμβρίου 1974

Φ6

Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά. Θεωρείται αυτονόητη η λειτουργία των κομμάτων και των εντύπων, ακόμα και των κομματικών. Ίσως επειδή εφευρέθηκαν άλλοι τρόποι για να πετύχουν τη φίμωση τους αυτοί που το επιθυμούν. Δεν χρειάζεται να μπει ο χωροφύλακας στα γραφεία με μια εισαγγελική εντολή και να τα σφραγίσει. Υπάρχει ο διαφημιστικός αποκλεισμός, η βροχή αγωγών και τόσα άλλα…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ