Πέμπτη 4 Αυγούστου 2022

Ζακ Κωστόπουλος: Πόσα ψέμματα αντέχεις για τη δολοφονία του;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ- 21 Σεπτεμβρίου 2018

του Άγγελου Μενδρινού

Η ιστορία δεν γνωστή, τουλάχιστον, σε όλες τις διαστάσεις. Αν είχε συμβεί στα τέλη του 20ου αιώνα, σήμερα, απλά, θα γράφαμε ότι, ένας ναρκομανής πήγε να κλέψει ένα κοσμηματοπωλείο, έπεσε στη τζαμαρία και τραυματίστηκε τόσο σοβαρά που στη διαδρομή προς το νοσοκομείο εξέπνευσε. Οι έντιμοι συμπολίτες μας, οι νοικοκυραίοι, συνεπικουρούμενοι από όργανα της τάξεως του προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες, αλλά δεν μπορούσαν να αποφύγουν το μοιραίο.

Ευτυχώς, για την αλήθεια και την υστεροφημία του θύματος, βρισκόμαστε στα 2018, στο κέντρο της Αθήνας κι υπάρχουν δεκάδες βίντεο και μάρτυρες. Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε. Στο βούλευμα αναφέρεται ότι, όταν ο Ζακ μπήκε στο κοσμηματοπωλείο, η πόρτα έκλεισε και εκείνος προσπάθησε να απεγκλωβιστεί σπάζοντας το τζάμι με πυροσβεστήρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση, δεν επιχείρησε να αφαιρέσει αντικείμενα, αλλά μόνο να βγει από το κατάστημα και με δυσκολία σήκωνε τον πυροσβεστήρα καθότι ήταν αδύναμος και ασταθής.

Οι δικαστές δέχονται ότι ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, ενεργώντας από κοινού, χτυπούσαν με μανία τον αποδυναμωμένο και γονατιστό ακτιβιστή στην κρανιοεγκεφαλική χώρα, στα χέρια και τα πόδια και απορρίπτουν ότι οι δράστες βρίσκονταν σε άμυνα. Χαρακτηρίζουν επίσης «πλέον πειστική» την άποψη ότι τα είκοσι τρία τραύματα που του επέφεραν προκάλεσαν αιτιωδώς τις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις, εκ των οποίων προήλθε ο θάνατος. Οσο για τις τοξικολογικές εξετάσεις του Ζακ, βγήκαν απολύτως καθαρές.

Πάμε τρία χρόνια πίσω. Η εκδοχή της ληστείας θεωρήθηκε δεδομένη από την πλειοψηφία των μέσων ΜΜΕ. Η αλήθεια όμως είναι σαν το λάδι σε ένα ποτήρι νερό. Ότι και γίνει θα έρθει στην επιφάνεια.

-Τα βίντεο από τα κινητά τηλέφωνα των περαστικών δείχνουν τον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τον φίλο του, μεσίτη, να χτυπούν με πρωτοφανή αγριότητα έναν άνθρωπο που δεν μπορούσε να αντιδράσει.

-Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης του ΕΚΑΒ αποδίδει ευθύνες στον διασώστη, επειδή έκρινε πως ο Ζακ είναι νεκρός, δεν έκανε ανάνηψη και απέτρεψε το πλήρωμα του ασθενοφόρου, που είχε φτάσει πλέον στο σημείο, να παράσχει τις πρώτες βοήθειες.

-Οκτώ αστυνομικοί τον χτυπούν, ενώ ένας από αυτούς πιάνει με γυμνά χέρια το μαχαίρι που κρατούσε και αποτελεί τεκμήριο! Οι τέσσερις από αυτούς παραπέμπονται ως κατηγορούμενοι.

Αμέσως μετά τη δολοφονία στήνεται ένα ολόκληρος μηχανισμός συκοφάντησης του θύματος. Η δράση του ως μέλος του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, η χρήση ναρκωτικών ουσιών αποτελούν… βολικές εκδοχές για το στήσιμο της ιστορίας. Το πραγματικό λιντσάρισμα στο πεζοδρόμιο της Ομόνοιας, διαδέχεται ένα άλλο κι αφορά τον χαρακτήρα του. Συνένοχοι σ’ αυτό όσοι διακίνησαν, ακόμα εν αγνοία τους ψευδείς πληροφορίες.

Αν δεν υπήρχαν οι αυτόπτες μάρτυρες, τα δεκάδες βίντεο η εκδοχή αυτή θα είχε επικρατήσει. Όσο προχωρούσε η έρευνα έρχονταν στο φως και νέα στοιχεία που κατέρριπταν το «επίσημο αφήγημα» για τα όσα έγιναν εκείνη της Παρασκευή της 21ης Σεπτεμβρίου 2018. Παρά τις δυσκολίες, την απροθυμία των περισσότερων ΜΜΕ να ερευνήσουν την υπόθεση, υπήρχαν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ένας ολόκληρος κόσμος που ζητούσε να μάθει την αλήθεια. Μια αλήθεια που ίσως δεν μάθουμε ποτέ, σε όλο της το εύρος. Η αστυνομία δεν έχει δώσει ακόμα στις δικαστικές αρχές τις συνομιλίες και τις συνομιλίες στον ασύρματο. Η ΕΔΕ που ξεκίνησε δεν έχει ολοκληρωθεί ή δεν έχει ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της και πολλά άλλα.

Ακόμη και η δίκη που επρόκειτο να ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο αναβλήθηκε επ’ αόριστον λόγω πανδημίας. Η δικαίωση για τον Ζακ Κωστόπουλο έχει μείνει μισή. Ίσως οι ένοχοι είναι περισσότεροι από αυτούς που ξέρουμε. Άλλωστε εκτός από τους φυσικούς αυτουργούς υπάρχουν και οι ηθικοί. Αυτοί που έστησαν την fake ιστορία που διακινήθηκε ευρέως τις πρώτες μέρες.

Το ίδιο έργο με τις διαρροές της αστυνομίας το είδαμε και πάλι σε διαφορετικές εκδοχές στην περίπτωση Ινδαρέ, στα επεισόδια στην πλατεία της Νέας Σμύρνης κι όπου αλλού εκδηλώθηκε αστυνομική βία τα τελευταία χρόνια…

Δείτε ένα από τα βίντεο που δείχνουν την συμπεριφορά των ανδρών της ΔΙΑΣ στον ημιθανή Ζακ

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ