Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Η απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου, τα 30 εκατ. ευρώ των λύτρων και η τύχη τους

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν 8.35 το πρωί της Δευτέρας 11 Ιανουαρίου 2009. Ο εφοπλιστής Περικλής Παναγόπουλος ξεκινά από τι σπίτι του στο Καβούρι για τα γραφεία της εταιρείας του στη Βούλα. Τέσσερα λεπτά αργότερα ένα τζιπ κι ένα φορτηγάκι στην οδό Ακτής Βουλιαγμένης του φράζουν το δρόμο. Τρεις κουκουλοφόροι με καλάζνικοφ αφοπλίζουν τον οδηγό του, τον πιάνουν του φοράνε κουκούλα και τον απαγάγουν.
Η υπόθεση που θα απασχολούσε για μέρες την κοινή γνώμη μόλις άρχιζε…

F 1 10

Αυτόπτης μάρτυρας που εργαζόταν σε παρακείμενη οικοδομή βλέπει την απαγωγή και ειδοποιεί την αστυνομία.
Στο Κορωπί οι απαγωγείς δένουν σε ένα δέντρο τον οδηγό του εφοπλιστή και λίγο πιο πέρα καίνε τα δύο αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν. Επιβιβάζονται σε άλλο και φεύγουν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Οι απαγωγείς είναι καλά ενημερωμένοι. Ξέρουν ότι ο εφοπλιστής το 1989 πούλησε την Royal Cruise Line για 300 εκ. δολάρια, ενώ το 2007 είχε πουλήσει την Attica Group για 404 εκ. δολάρια. Ξέρουν ακόμα ότι δεν έχει ασφάλεια στις μετακινήσεις του και καθημερινά ακολουθεί το ίδιο δρομολόγιο.

Από τη σύζυγό του Κατερίνα ζητούν 40 εκ. ευρώ που με διαπραγματεύσεις έγιναν 30 εκ. Όμως το ποσό δεν είναι εύκολο να συγκεντρωθεί. Η σύζυγός του δεν έχει πρόσβαση σε όλους του λογαριασμούς του και δεν μπορεί να κάνει τόσο μεγάλες αναλήψεις. Βοηθούν φίλοι και γνωστοί που ξέροντας τη φερεγγυότητα του εφοπλιστή διευκολύνουν την οικογένεια.

Οκτώ μέρες αργότερα έχει κλειστεί η συμφωνία. Η παράδοση πρόκειται να γίνει στη Θεσσαλονίκη, αλλά την τελευταία στιγμή, ο τόπος αλλάζει. Είναι το Ακραίφνιο Βοιωτίας. Η μετακίνηση δεν είναι εύκολη. Τα λύτρα είναι σε χαρτονομίσματα των 200 και 100 ευρώ. Το βάρος τους μαζί με τις κούτες φθάνει τα 420 κιλά!

Μετά την καταβολή των χρημάτων ο εφοπλιστής απελευθερώνεται. Τον αφήνουν σε μια περιοχή κοντά στο Χαλάνδρι.

Οι εφημερίδες της 21ης Ιανουαρίου έχουν, οι περισσότερες πρώτο θέμα την ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα ως προέδρου των ΗΠΑ και το θέμα παίζει στην κορφή ή τη βάση των πρώτων σελίδων τους.

f 2 8

Εξαίρεση αποτελεί η «Espresso», με το δίκιο της. Στα βιντεοσκοπημένα μηνύματα που έστελναν στην οικογένειά του φύλλα αυτής της εφημερίδας κρατούσε στα χέρια του ως απόδειξη ότι είναι ζωντανός. Το φύλλο της εφημερίδας ήταν απόδειξη της μέρας που βιντεοσκοπήθηκε το μήνυμα.

f 3 7

Η παρατηρητικότητα του εφοπλιστή οδήγησε στα ίχνη των απαγωγέων. Στο δικαστήριο οδηγήθηκαν 20 άτομα, οι 18 καταδικάστηκαν. Παρά τη καταδικαστική απόφαση για βαρυποινίτη που καταδικάστηκε τελικά και θεωρήθηκε ο εγκέφαλος της απαγωγής που καθοδηγούσε από τη φυλακή τους συνεργάτες του ο Αποστόλης Πετράκης ήταν αυτός που πήρε επάνω του την ευθύνη της απαγωγής. Λίγο πριν αποφυλακιστεί μίλησε για την τα όσα έγιναν

Το μυστήριο για την τύχη των 30 εκ. ευρώ παραμένει. Τι έγιναν τα λύτρα; Η αστυνομία παρατήρησε ότι στην Κρήτη κάποιοι ξόδευαν αφειδώς χρήματα σε διασκεδάσεις, δεν κατάφεραν όμως να «δέσουν» κάποια κατηγορία. Εκατό προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 100 ή 200 ευρώ εντοπίστηκαν σε τραπεζικά καταστήματα. Και πάλι το ποσό θεωρείται ασήμαντο μπροστά στο μέγεθος των χρημάτων που δόθηκαν. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές το πιο πιθανό είναι να ανταλλάχτηκαν τα χαρτονομίσματα στο εξωτερικό με άλλα «καθαρά». Σε αυτές τις περιπτώσεις η αξία των «καθαρών» φθάνει το 50-60% των προσημειωμένων.

f 4 7

Ο Περικλής Παναγόπουλος είχε καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του είχε μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, επέστρεψε στην Ελλάδα, αλλά όταν ο γιος του ήταν πέντε ετών εκτελέστηκε από τους Γερμανούς εξ αιτίας της αντιστασιακής του δράσης. Θείος του ήταν ο εφοπλιστής Ευγένιος Ευγενίδης ο οποίος ανέλαβε την εκπαίδευσή του κι αργότερα τον πήρε στην ναυτιλιακή του εταιρεία. Το 1972 ίδρυσε τη δική του εταιρεία και ειδικεύτηκε στις κρουαζιέρες. Πέθανε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. Από τον πρώτου γάμο με την ελληνοϊταλίδα Mπρούνα Mπαρίλα απέκτησε δύο παιδιά. Τον Αλέξανδρο και την Ειρήνη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ