Κυριακή 19 Μαρτίου 2023

Πριγκιπικός γάμος στην Αθήνα, ευκαιρία για αντίσταση κι εξορίες αντί για μπουμπουνιέρες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Από εδώ το έφερνε, από εκεί το έφερνε η πριγκίπισσα του Ανοβέρου, της Μεγάλης Βρετανίας και της Ιρλανδίας, δούκισσα του Μπρούνβικ με το όνομα Φρειδερίκη, τελικά κατάφερε να παντρευτεί κάποιο γόνο της ελληνικής βασιλικής οικογένειας. Ήταν 9 Ιανουαρίου του 1938 όταν η Αθήνα σημαιοστολίστηκε για να υποδεχτεί τους υψηλούς καλεσμένους και να ζήσει λίγο από το… παραμύθι ενός γάμου που δεν ήταν βασιλικός, αλλά θα… προέκυπτε στην πορεία.

Γαμπρός ο διάδοχος του ελληνικού θρόνου Παύλος που θα παντρευόταν την… ανιψιά του, αφού ήταν ξάδελφος της μητέρας της. Στους γαλαζοαίματους τέτοιες συγγένειες είναι συνηθισμένες κι όσο λιγοστεύουν οι βασιλικοί οίκοι τόσο στενότεροι είναι οι συγγενικοί δεσμοί. Μη χαθεί κι η ράτσα!.

Συνήθως οι γάμοι μεταξύ εστεμμένων ή προσεχώς εστεμμένων γίνονται από συμφέρον. Πολιτικό ή οικονομικό. Αυτός εδώ αποτελούσε εξαίρεση. Ο Παύλος δεν τα πήγαινε καλά με τον δικτάτορα Μεταξά. Είχα διαλύσει τους προσκόπους στους οποίους ήταν αρχηγός και τον είχε ονομάσει Γενικό Αρχηγό της ΕΟΝ, της νεολαίας που είχε ιδρύσει, αλλά δεν είχε την παραμικρή εξουσία. Κάοπιοι υποστηρίζουν ότι με ένα γάμο κι ένα διάδοχο θα σιγούρευε τη θέση του, αφού ο αδελφός του Γεώργιος Β’ δεν είχε παιδιά και δεν σκόπευε να παντρευτεί ξανά μετά το διαζύγιό του με την Ελισάβετ της Ρουμανίας.

Οι Άγγλοι είχαν συμπεριλάβει την Ελλάδα στη δική τους ζώνη επιρροής, γνώριζαν ότι η νύφη ήταν μέλος της Χιτλερικής Νεολαίας παλαιότερα, είχαν τη σχετική φωτογραφία στα αρχεία τους.

F 1 3 2

Η Φρειδερίκη με τα αδέλφια της με τη στολή της Χιτλερικής Νεολαίας

Δεν ανησυχούσαν ιδιαίτερα. Είχαν τον άνθρωπό τους στην Ελλάδα, τον Βασιλιά Γεώργιο που ήταν πιστός σύμμαχος. Αφοσιωμένος. Άλλωστε και η ερωμένη του Τζόις Μπρίτεν Τζόουνς ήταν Αγγλίδα. Ο Μεταξάς αν και γερμανόφιλος, παλιά, ήταν πιστός στο θρόνο, άρα… όλα καλά.

Αυτός που δεν ήθελε το γάμο ήταν ο Γεώργιος. Παιδιά δεν είχε, το στέμμα θα πήγαινε κάποια στιγμή στον αδελφό του, ήθελε κάτι πιο εντυπωσιακό. Κάτι περισσότερο πολιτικό. Η νύφη ήταν εγγονή του Γερμανού Αυτοκράτορα Κάιζερ Γουλιέλμου, αλλά από το 1918 η δυναστεία ήταν έκπτωτη και δεν υπήρχε περίπτωση επανόδου. Πολιτικό κέρδος μηδέν. Μπελάς ίσως… Που νάξερε!

Η Φρειδερίκη είχε δεχτεί την πρόταση του Παύλου δύο χρόνια νωρίτερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936 στο Βερολίνο. Δεν πέταξε τη σκούφια της, αλλά από το ολότελα…

Νωρίτερα είχε δεσμό με τον πρίγκιπα Πέτρο, μοναχογιό του πρίγκιπα Γεωργίου και της Μαρίας Βοναπάρτη, δευτερότοκου γιου του Γεωργίου Α’.

Ο ίδιος ,έλεγε, ότι κάποια στιγμή είδε τη φωτογραφία της Φρειδερίκης με τη στολή της χιτλερικής νεολαίας. Τη ρώτησε γιατί κι αυτή του απάντησε «έτσι μου άρεσε». Ο Πέτρος έδωσε τέλος στο ειδύλλιο, προφανώς επειδή δεν του άρεσε τέτοια συμπεριφορά κι αργότερα κυνηγήθηκε από την Αυλή. Πάντως πολέμησε τον ναζισμό και στην Κρήτη το 1941 έσωσε τη ζωή του Γεωργίου Α’ που κινδύνευσε να σκοτωθεί από τους Γερμανούς λίγο πριν αναχωρήσει για την Αίγυπτο, τη Νότια Αφρική αργότερα και το Λονδίνο τελικά.

Ο γάμος ήταν το γεγονός της χρονιάς. Πλήθος εστεμμένων ήρθε στην Αθήνα.

F 0 4 1 scaled f 2 3 scaled

Ο πεθερός, μάλιστα, νοίκιασε αμαξοστοιχία για ταξιδέψει άνετα, να φέρει τη νύφη και να απολαύσει το ταξίδι με τη σύζυγό του, κόρη του Κάιζερ τη Βικτωρία – Λουίζα και τα παιδιά τους.

F 3 3 1

Το ζευγάρι έκανε το χατήρι των φωτογράφων κι όλες σχεδόν οι εφημερίδες είχαν μια αποκλειστική φωτογραφία την παραμονή του γάμου.

f 4 3 2

Η Τελετή έγινε στις 10.30 το πρωί στη Μητρόπολη. Αυτό έδωσε τη δυνατότητα στις απογευματινές εφημερίδες να κυκλοφορήσουν την ίδια μέρα με κύριο θέμα το γάμο.

F 5 4 1

F 6 3 1 scaled

Όσο για τις πρωινές έδωσαν την επομένη τη δική τους μάχη με περισσότερες λεπτομέρειες και φυσικά φωτογραφίες

F 7 2 4

F 8 1 1

Πέρα από τις γιορτές και τα χαμόγελα οι νεόνυμφοι φρόντισαν να υπογράψουν ένα προγαμιαίο συμβόλαιο. Φιλοχρήματη η Φρειδερίκη συμφώνησε να κρατήσει αυτή την προίκα της που έφθανε τα 300.000 δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή. Ο Παύλος πιο λαρτζ της έδωσε ως δώρο 855.000 δρχ, ποσό σεβαστό για την εποχή εκείνη.

Ο γάμος όμως λίγο έλειψε να δημιουργήσει προβλήματα στη δικτατορία του Μεταξά από εκεί που δεν το περίμενε. Προσκεκλημένοι ήταν ο Ιωάννης Θεοτόκης, ένθερμος βασιλικός, αλλά και αντι-μεταξικός, που βρισκόταν υπό επιτήρηση στην Κέρκυρα, ο Θεμιστοκλής Σοφούλης,αρχηγός των Φιλελευθέρων και ο Γιώργος Καφαντάρης, αρχηγός των Προοδευτικών. Και οι τρεις έστειλαν υπόμνημα στο Βασιλιά για να επαναφέρει στη χώρα τον Κοινοβουλευτισμό. Κυκλοφόρησαν μάλιστα και παράνομες διακηρύξεις προς τον ελληνικό λαό μαζί με άλλους πολιτικούς.

Αποτέλεσμα, αντί για μπομπονιέρες του γάμου να πάρουν φύλλο εκτόπισης. Ο Καφαντάρης στη Ζάκυνθο, ο Θεοτόκης στην Πάρο, ο αρχηγός του Αγροτικού Κόμματος Αλέξανδρος Μυλωνάς στην Ικαρία, ο Γεώργιος Παπανδρέου στα Κύθηρα, Τραγική ήταν η περίπτωση του Ανδρέα Μιχαλακόπουλου που ενώ αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας εκτοπίστηκε στην Πάρο. Τον επανέφεραν στην Αθήνα και δύο μήνες πέθανε στον «Ευαγγελισμό».

Το ζευγάρι έμεινε ενωμένο με τα δεσμά του γάμου, αλλά ειπώθηκαν και κυρίως γράφτηκαν πολλά Η Φρειδερίκη είχε αδυναμία στους ώριμους άνδρες που μπορούσαν να ικανοποιήσουν τις πολιτικές φιλοδοξίες της. Λέγεται ότι Γιαν Σμαρτς, ο 70χρονος ηγέτης της Νότιας Αφρικής, ο Άλεν Ντάλες, αρχηγός της CIA και ο Τζορτα Μάρσαλ υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και εμπνευστής του σχεδίου οικονομικής βοήθειας προς τις ευρωπαϊκές χώρες που πήρε το όνομά του (Σχέδιο Μάρσαλ) ήταν μερικοί από τους θαυμαστές της. Αντίθετα αυτοί που δεν ενέδωσαν στη γοητεία της γνώρισαν την οργή της. Δύο από αυτούς ήταν ο Αλέξανδρος Παπάγος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Όσο για τον Παύλο τύπος μποέμ λάτρευε το κάπνισμα και τις γυναίκες. Οι κακές γλώσσες λένε ότι άφηνε τη γυναίκα του να ασχολείται με την πολιτική κι αυτός απολάμβανε τη ζωή. Ποιος ξέρει…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ