Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Το «τελευταίο μίλι» της γρίπης του 1970 μόλυνε 2,5 εκ. Έλληνες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Το ρεβεγιόν του 1970 για πολλούς Έλληνες έμεινε… αξέχαστο για τους ίδιους λόγους που έμεινε το φετινό. Τότε φυσικά δεν υπήρχε covid, αλλά η γρίπη του Χονγκ Κονγκ. Στα «ΝΕΑ» της 2ας Ιανουαρίου 1970 διαβάζουμε ότι 2,5 εκ. Έλληνες υπέφεραν από γρίπη, όταν ο πληθυσμό της χώρας σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία ήταν κάτι λιγότερο από 9 εκ. (8.995.800).

f 1 1

Η γρίπη αυτή σκότωσε περισσότερους από ένα εκ. ανθρώπους σε όλο τον Πλανήτη. Είναι άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων στην Ελλάδα. Βλέπετε τότε είχαμε χούντα, άρα και λογοκρισία, ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες φρόντισαν να διαχέουν τα θύματα της γρίπης σε άλλες ασθένειες. Όπως συμβαίνει και με την τωρινή πανδημία η H3N2, όπως ήταν το επιστημονικό της όνομα, δημιουργούσε επιπλοκές στον οργανισμό και χτυπούσαν ζωτικά όργανα.

Και τότε η κυβέρνηση «κρύφτηκε» πίσω από την Πανδημία. Μπορεί να μην υπήρχαν πρωθυπουργικά διαγγέλματα, αλλά υπήρχαν διαβεβαιώσεις «αρμοδίων» ότι φτάσαμε στο τέλος.

Γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία» στις 4 Ιανουαρίου επικαλούμενη δηλώσεις του υπουργού Υγείας Λουκά Πάτρα στα ΜΜΕ ότι δεν πρόκειται να κλείσουν τα σχολεία, επειδή η γρίπη αυτή χτυπούσε τις μικρότερες ηλικίες κι αυτές με τη σειρά τους τις μετέφεραν στα σπίτια και στους περισσότερο ευάλωτους παππούδες και γιαγιάδες.

F 2 1

Και πριν… στεγνώσει το μελάνι έρχεται νέα ανακοίνωση στις 7 του μήνα ότι θα κλείσουν τα σχολεία στη Θεσσαλονίκη για τρεις μέρες σε μια προσπάθεια να ελεγχθεί ο ιός.

F 3 1
Μακεδονία 8 Ιανουαρίου 1970

Την επόμενη μέρα το ίδιο έγινε και για μια σειρά άλλων πόλεων στη Βόρεια Ελλάδα, όπως η Κατερίνη, η Βέροια, η Δράμα, η Καβάλα και άλλες πόλεις. Και τότε τα περισσότερα κρούσματα και οι περισσότεροι θάνατοι παρατηρήθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ δεν ξεκίνησε από εκεί, αλλά εντοπίστηκε στην τότε αγγλική αποικία. Τα πρώτα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Κεντρική Κίνα τον Φεβρουάριο του 1968, αλλά κανείς δεν ασχολήθηκε με το γεγονός. Ούτε υπάρχουν στοιχεία για τις επιπτώσεις στη συγκεκριμένη χώρα. Στο Χονγκ Κονγκ εμφανίστηκε τον Ιούλιο του 1968 και σε δύο εβδομάδες είχαν νοσήσει 2 εκ. άνθρωποι. Η περιοχή πλήρωσε βαρύ τίμημα. Περισσότεροι από 500.000 ήταν οι νεκροί, δηλαδή το 15% των κατοίκων της περιοχής!

F 4 1
Ο Βασίλης Χριστοδούλου στη «Βραδυνή» δίνει το κλίμα που επικρατούσε με τα πολλά κρούσματα, αλλά από τη χιουμοριστική σκοπιά

Η εξάπλωσή της έγινε με μεγάλη ταχύτητα. Πέρασε στη Σιγκαπούρη, πήγε το Βιετνάμ κι οι Αμερικανοί στρατιώτες επιστρέφοντας στην πατρίδα τη μετέφεραν στις ΗΠΑ. Σε τρεις μήνες πέθαναν 50.000 Αμερικανοί.

Ήταν αδύνατο να μην φθάσει και στην Ευρώπη. Η Γαλλία σε δύο μήνες θρήνησε 31.226 ανθρώπους.

Κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνελήφθη… κοιμώμενος, όπως πάνω κάτω έγινε και με τον covid. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Οκτώβριο του ’69 σε ανακοίνωσή του υποστήριζε ότι η επιδημία είχε κάνει τον κύκλο της. Είχε έρθει το τέλος. Στην Ευρώπη, τουλάχιστον, είχαμε περισσότερα θύματα τους μήνες που ακολούθησαν την ανακοίνωση σε σχέση με τους νεκρούς πριν τη διαπίστωση του ΠΟΥ!

F 5 1
Στη «Βραδυνή» σε στήλη για τα όσα συνέβαιναν στις δικαστικές αίθουσες εντοπίσαμε αυτό το κείμενο όπου όλοι ήταν θύματα της γρίπης

Και στην Ελλάδα; Η χούντα του Παπαδόπουλου είχε αρκετά προβλήματα για να ασχοληθεί και με αυτό,. Ο δικτάτορας Παπαδόπουλος «κρύφτηκε», ενώ στις εφημερίδες απαγορεύτηκε να το κάνουν πρώτο θέμα. Γενικά ακολουθήθηκε η γραμμή ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» ακόμα κι όταν σε κάθε πόλη καθημερινά είχαμε νεκρούς που δεν μπορέσαμε να τους εντοπίσουμε σα δελτία της Στατιστικής Υπηρεσίας για την Υγεία που αναφέρουν ότι είχαμε 175.142 νοσηλείες το1969 κι άλλες 248.363 το 1970 εξ αιτίας του ιού..

F 6 1

Το πόσο καλά τα πήγε η χούντα με την επιδημία το δείχνει το γεγονός ότι τόσο ο υπουργός Λουκάς Πάτρας, όσο και ο υφυπουργός Ηλίας Δημητράς απαλλάχτηκαν των καθηκόντων τους στον ανασχηματισμό της 29ης Ιουνίου 1970.

f 7 1
Η γελοιογραφία ανήκει στον Φωκίωνα Δημητριάδη και δημοσιεύτηκε στη «Μακεδονία» της 1ης Ιανουαρίου. Στο ίδιο φύλλο υπάρχει και το κείμενο δεξιά που δείχνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ