Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Οι χρονιές στο… 2 με τα σκίτσα των εφημερίδων τις τελευταίες 10 δεκαετίες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Οι εφημερίδες, συνήθως, δεν έχουν καλά νέα. Το φαινόμενο δεν είναι σημερινό που πάμε από το κακό στο χειρότερο, αλλά διαχρονικό. Μια φορά το χρόνο, όμως, κάνουν μια εξαίρεση. Ο νέος χρόνος είναι η ευκαιρία να ευχηθούν με το πενάκι των σκιτσογράφων «καλή χρονιά».

Ψάξαμε να βρούμε πως υποδέχτηκε ο ελληνικός Τύπος τις χρονιές σε… 2 τις τελευταίες δέκα δεκαετίες.

f 1

To 1921 ήταν μια δύσκολη χρονιά για τον ελληνισμό. Το «Σκριπ» από τις μεγάλες εφημερίδες της εποχής, σε μια ζωγραφική σύνθεση που ταλαιπωρήθηκε από το χρόνο – εύχεται στη λεζάντα «πραγμάτωσιν των εθνικών πόθων». Το 1922 που υποδεχόταν την πρώτη μέρα του χρόνου αποδείχτηκε η χειρότερή χρονιά για τον ελληνισμό με το ξερίζωμα των ελληνικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας και τη μεγαλύτερη εθνική καταστροφή από συστάσεως ελληνικού κράτους.

f 2

F 3Η εφημερίδα «Ελεύθερος Άνθρωπος» του Κώστα Αθάνατου στο πρωτοχρονιάτικο φύλλο του 1932 επιστράτευσε τον Μάριο Αγγελόπουλο, ζωγράφο σκιτσογράφο, ενδυματολόγο, σκηνοθέτη, ποιητή και πολλά άλλα. Η σύνθεση του εξωφύλλου ήταν πρωτοποριακή για την εποχή, ενώ στις μέσα σελίδες φιλοξενούσε μια ακόμα σύνθεση για την αλλαγή του χρόνου.

f 4

Το 1942 δεν υπήρχαν περιθώρια αισιοδοξίας. Γερμανική Κατοχή, πείνα, αλλά και οι πρώτοι σπόροι της Αντίστασης. Η εφημερίδα «Πρωινός Τύπος» φιλοξένησε στην πρώτη του σελίδα ένα έργο του Ιταλού ζωγράφου της Αναγέννησης Τιτσιάνο. Ήταν το έργο «Χαραυγή» και η επιλογή φυσικά δεν αφορούσε τους φιλότεχνους, αλλά τους σκλαβωμένους που περίμεναν τη Χαραυγή της Ελευθερίας.

f 5

Δέκα χρόνια αργότερα, το 1952, οι πληγές της Κατοχής ήταν ακόμα ανοιχτές. Σε αυτές είχε προστεθεί και η περιπέτεια του Εμφυλίου που είχε τελειώσει μόλις δύο χρόνια νωρίτερα. Στο «Βήμα», ο Φωκίων Δημητριάδης, σχολίαζε την αναιμική αμερικανική βοήθεια που δινόταν στην Ελλάδα. Το κομμάτι της πίτας ήταν μικρό και ροκανίστηκε, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, από τα γνωστά τρωκτικά του Δημοσίου.

f 6

Το 1962 έμπαινε με προβλήματα. Τη χρονιά που έφευγε είχε αποκαλυφθεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν προϊόν νοθείας. Είχαν ψηφίσει και οι… πεθαμένοι! Στη «Αθηναϊκή» ο Αρχέλος (Αντώναρος) και ο Βασίλης Χριστοδούλου έδωσαν… ρεσιτάλ με το πικρό τους χιούμορ. Πρωταγωνιστές ο Καραμανλής, η Δημοκρατία και ο Γεώργιος Παπανδρέου.

f 7

Το 1972 είχαμε χούντα. Και λογοκρισία. Ο ΚΥΡ στην «Απογευματινή» δεν παίζει απλά ένα παιχνίδι που θυμίζει το… φιδάκι, αλλά… δοκιμάζει και τις αντοχές της λογοκρισίας με τα σαφή υπονοούμενα για το καθεστώς και τον τρόπο λειτουργίας του.

f 8

Το 1982 στην εξουσία βρισκόταν το ΠΑΣΟΚ. Ακόμα δεν είχε ολοκληρώσει το πρόγραμμα των 100 ημερών. Είχε προλάβει, όμως, να βάλει νέους φόρους όπως μας λέει με τον τρόπο του ο Κώστας Μητρόπουλος στα «ΝΕΑ» (πάνω αριστερά), ενώ δίπλα ο Γιάννης Καλαϊτζής βάζει τον Άη Βασίλη να βλέπει ότι στο ημερολόγιο δεν υπάρχει… 1982. Κάτω ο ΚΥΡ δίνει στην αλλαγή του χρόνου πολιτική χροιά.

f 9

Το 1992 ήταν η χρονιά του Μάαστριχ. Ο Βαγγέλης Παυλίδης στο «Βήμα» αποτυπώνει τους ελληνικούς προβληματισμούς για την οικονομική συμφωνία, ενώ, κάτω, ο Κώστας Μητρόπουλος παρουσιάζει τη δική του εκδοχή για την έλευση της νέας χρονιάς.

f 10

Η δεύτερη χρονιά του 21ου αιώνα συνοδεύτηκε από σφοδρή κακοκαιρία που παρέλυσε τη μισή Ελλάδα. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ως υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε σκληρή κριτική. Ήταν άτυχος. Δεν είχε σκεφτεί να συντάξει μια «λίστα Σκανδαλίδη» να τα ρίξουν τα ΜΜΕ στον… κακό καιρό και να βγαίνει κάθε μέρα στα τηλεοπτικά παράθυρα.

f 11

Το 2012 άρχιζε με αλλαγές στο ασφαλιστικό και τα προβλήματα στην οικονομία που αποδεικνύονται διαχρονικά. Ο Αναστσίου στην «Αυγή» και ο Στάθης στο «Παρόν» καταθέτουν τη δική τους άποψη

Η κεντρική φωτογραφία είναι επίκαιρη. Μας έρχεται από το μακρινό 1962 και η Δημοκρατία αναλαμβάνει να οδηγήσει τον νέο χρόνια μακριά από τα προβλήματα του 1961. Είναι έργο του Φωκίωνα Δημητριάδη.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ