Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2022

Οι παρουσιαστές της… Αλλαγής – Τα νέα τηλεοπτικά πρόσωπα που έφερε το ΠΑΣΟΚ πριν 40 χρόνια – Οι κόντρες και η απόλυση! (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠΑΣΟΚ ερχόταν στην εξουσία με το σύνθημα «Αλλαγή σε όλα». Η τηλεόραση ήταν το βασικό «στοίχημα» για να δείξει το νέο του πρόσωπο. Τότε υπήρχαν δύο μόνο κανάλια. Η ΕΡΤ που ανήκε στο Υπουργείο Προεδρίας και η ΥΕΝΕΔ που ανήκε στο Υπουργείο Άμυνας.

Όπως συχνά συμβαίνει μέτρησε το «τι φαίνεται» κι όχι το «τι γίνεται». Στα δελτία ειδήσεων αποφασίστηκε να εμφανιστούν νέα και… άφθαρτα πρόσωπα, ενώ η σύνταξη και η παραγωγή τους θα γινόταν από τους ίδιους ανθρώπους που και επί ΝΔ εργάζονταν για αυτά. Αρκετοί από αυτούς μάλιστα είχαν παραμείνει από τον καιρό της χούντας όταν ουσιαστικά δημιουργήθηκε η Ελληνική τηλεόραση.

Επιλέχτηκαν πέντε νέοι παρουσιαστές από 54 υποψήφιους που για δύο ολόκληρους μήνες έκαναν δοκιμαστικά και την Πρωτοχρονιά του κρίθηκαν έτοιμοι να… βγουν στον αέρα.

Η «Ελευθεροτυπία» στις 4 Ιανουαρίου όχι μόνο μας τους παρουσίασε, αλλά και πήρε δηλώσεις τους…

F 166

Η ίδια εφημερίδα παρουσίασε και φωτογραφίες τους που έχουν τραβηχτεί από τις τηλεοπτικές τους εμφανίσεις. Η ποιότητα δεν είναι η καλύτερη, αλλά αποτελούν ντοκουμέντα μιας εποχής αφού δεν διασώθηκαν τα σχετικά βίντεο. Αξία έχει και η σύντομη κριτική για την πρεμιέρα τους.

F 266

Όμως, κάθε αρχή και δύσκολη. Ένας από τους πέντε ο Μιχάλης Θεοδωρίδης δέχτηκε σκληρή κριτική από αντιπολιτευόμενες, αλλά και συμπολιτευόμενες εφημερίδες. Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής θεώρησε ότι τα δημοσιεύματα ήταν κατευθυνόμενα από την Εύη Δεμίρη σε βάρος της οποίας δημιούργησε επεισόδιο στην αίθουσα σύνταξης της ΕΡΤ.

Στο «Έθνος» της 8ης Ιανουαρίου διαβάζουμε περισσότερες λεπτομέρειες

F 370

Με το θέμα ασχολήθηκε και το «Ποντίκι» στις 22 Ιανουαρίου που κρατούσε… αποστάσεις από τα γεγονότα και ζητούσε να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον παρουσιαστή.

f 459

Νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου είχε στείλει στην «Ελευθεροτυπία» επιστολή χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

F 553

Για όσους, ευτυχώς, δεν πρόλαβαν εκείνα τα δελτία παρουσιάζουμε τρία δείγματα από κοντινές σε αυτά εποχές. Το πρώτο με τον Κώστα Χούντα και την Έλλη Στάη το 1983

Οι ζωντανές συνδέσεις ήταν ανύπαρκτες εκείνη την εποχή. Μόνη λύση το τηλέφωνο που ήταν σταθερό (τα κινητά βγήκαν αργότερα). Μοιραστείτε την αγωνία της Εύης Δεμίρη για τα πρόσωπα που θα αποτελέσουν κάποια νέα κυβέρνηση

Όπως και την προσπάθειά της να αποσπάσει μια είδηση από τον πρωθυπουργό Ιωάννη Γρίβα το βράδυ της 12ης Οκτωβρίου 1989 όταν συγκροτούσε την υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγούσε τη χώρα στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Λίγο αργότερα, στις 25 Ιανουαρίου, έκαναν την εμφάνισή τους και δύο νέοι παρουσιαστές ειδήσεων στην ΥΕΝΕΔ που είχε γίνει ΕΡΤ-2

F 641

F 735

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ