Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

Το μυαλό του Λένιν σε 30.954 φέτες!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Στη Μόσχα υπάρχει το Μαυσωλείο του Λένιν. Εκατομμύρια άνθρωποι από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να προσκυνήσουν ή απλά να το… χαζέψουν και να το ανεβάσουν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Για αρκετούς είναι ένα μακάβριο Μνημείο, που δεν ήθελε o ηγέτης της μεγαλύτερης Επανάστασης του 20ου αιώνα.

Η σωρός του Λένιν εκτίθεται, συντηρείται και προσφέρεται στο κοινό. Λείπουν όμως δύο ζωτικά όργανα. Το μυαλό και η καρδιά του.

Όχι, το καθεστώς δεν ήθελε να απαλείψει από το Μνημείο τη σκέψη και την αγάπη, αυτά που στην ουσία διαμόρφωσαν τον φιλόσοφο και πολιτικό. Η αιτία ήταν βαθύτερη. Ήθελαν να μάθουν το… μυστικό που έκρυβε ένα τόσο φωτισμένο μυαλό!

Κι ενώ η καρδιά χάθηκε στην πορεία, το μυαλό έχει τη δική του ιστορία. Πέρασε πολλές περιπέτειες που δεν έχουν αποκαλυφθεί ακόμα σε όλο τους το εύρος.

f 163

Ο Βλαντιμίρ Λένιν ήταν ένας εντελώς ξεχωριστός άνθρωπος. Έγραφε με ευκολία στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, φυσικά ρώσικα, ενώ μιλούσε ελληνικά και ιταλικά. Μπορούσε να γράψει ένα πολυσέλιδο άρθρο σε μια μόλις ώρα και να είναι άρτιο τεχνικά και λογοτεχνικά. Συμμαθητές του τον αποκαλούσαν «κινητή εγκυκλοπαίδεια» σε μια εποχή που δεν υπήρχε το google για να λύνει τις απορίες στη στιγμή. Εξαιρετική μνήμη, επιστημονική περιέργεια και υψηλή παραγωγικότητα ήταν τα βασικά του γνωρίσματα.

Για τους συντρόφους του, αυτούς που τον έζησαν από κοντά, έμοιαζε υπεράνθρωπος.

Όταν πέθανε στις 21 Ιανουαρίου 1924 η γυναίκα του Ναντέζντα Κρούπσκαγια είπε, ότι είχε ζητήσει να ταφεί δίπλα τη μητέρα του. «Δεν χρειάζεται να χτιστούν κτίρια και μνημεία με το όνομά μου» της είχε ζητήσει

F 263

Έγινε το ακριβώς αντίθετο. Στη διάρκεια της ταρίχευσης αφαιρέθηκε προσεκτικά ο εγκέφαλος του.

Δύο χρόνια αργότερα ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Εγκεφάλου της Μόσχας κι ένας Γερμανός καθηγητής νευρολογίας, ο Όσκαρ Φογκτ άρχισε να τον μελετά. Ήταν διάσημος μεταξύ των συναδέλφων του για τις θεωρίες που διατύπωνε και ήθελαν εγκεφαλική και νοητική λειτουργία να έχουν άμεση σχέση.

f 366
Ο Όσκαρ Φογκτ και η Γαλλίδα σύζυγός του Σεσίλα μελέτησαν για χρόνια τον εγκέφαλο του Λένιν.

O Φογκτ επέστρεψε στο Βερολίνο με κάποια δείγματα του εγκεφάλου του Λένιν για καλύτερη μελέτη με αρτιότερα μηχανήματα και το 1929 διατύπωσε τη θεωρία, ότι το τρίτο στρώμα του εγκεφαλικού φλοιού είχε ανεπτυγμένα πυραμιδικά κύτταρα στα οποία οφειλόταν η υψηλή ευφυΐα του. Η άποψη αυτή αμφισβητήθηκε έντονα από τους συναδέλφους του και καταρρίφθηκε αργότερα.

Οι περιπέτειες του διασημότερου μυαλού της εποχής του μόλις άρχιζαν. Έκοψε τον εγκέφαλο σε τέσσερα μέρη και το καθένα από αυτά το τεμάχισε σε 7.500 λεπτές (πάχους 0,02 μικροεκατοστών) φέτες που υπέβαλε σε μικροσκοπική ανάλυση. Κάποιες από τις «φέτες» έμειναν άθικτες για τους επόμενους μελετητές που θα είχαν πιο εξελιγμένα όργανα.

Ο Φογκτ και η ομάδα των Σοβιετικών συνεργατών του κατέθεσαν τα συμπεράσματα των ερευνών τους σε 14 δερματόδετους τόμους που στο εξώφυλλο είχαν μια μονάχα λέξη: Λένιν!

Ακολούθησαν κι άλλοι επιστήμονες τα επόμενα χρόνια που υπέβαλαν κι αυτοί μελέτες με ρήτρα εμπιστευτικότητας.

F 458
Στο κτίριο αυτό φυλάσσεται το μυαλό του Λένιν μαζί με άλλα 1500 δείγματα διάσημων, αλλά και απλών ανθρώπων

Μόλις το 1993 ο Ολέγκ Αντριάνοφ, από τους κορυφαίους επιστήμονες του Ινστιτούτου πήρε άδεια να δημοσιεύσει ένα επιστημονικό άρθρο στο οποίο κατέληγε ότι το μυαλό του δεν διέφερε σε τίποτα από αυτό των υπόλοιπων ανθρώπων. Οι μεγάλοι πυραμιδικοί νευρώνες δεν επηρεάζουν τους εσωτερικούς μηχανισμούς, υποστήριξε.

Κάποτε ο Ουίστον Τσόρτσιλ είχε χαρακτηρίσει την Τσαρική Ρωσία «γρίφο που περιβάλλεται από μυστήριο». Τον ίδιο χαρακτηρισμό θα μπορούσε να διατυπώσει και για την υπόθεση του εγκεφάλου του Λένιν που κρύβει ακόμα μυστικά.

f5
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν καθηλωμένος σε καροτσάκι

Ακόμα και το ημερολόγιο που κράτησαν οι θεράποντες γιατροί του είναι χαρακτηρισμένο ως απόρρητο. Επρόκειτο να δοθεί στη δημοσιότητα το 1999, αλλά η μοναδική ανιψιά του που ζούσε τότε, ζήτησε να αποχαρακτηριστεί το 2024 που συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατό του.

Παρουσιάζει κι αυτό ενδιαφέρον μια και πέθανε στα 54 του χρόνια χτυπημένος από διαδοχικά εγκεφαλικά. Κι όμως ο Λένιν ακολουθούσε προσεκτική διατροφή, δεν έπινε και δεν κάπνιζε. Μάλιστα απαγόρευσε και τους άλλους να καπνίζουν μπροστά του.

Κόντρα τις θεωρίες συνωμοσίας που αναπτύχθηκαν από Ρώσους αντιφρονούντες που έβλεπαν… δάχτυλο του Στάλιν, στη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του Λένιν κι ο πατέρας του πέθανε από τον ίδιο λόγο στα 53 του, ενώ τα τρία αδέλφια του έφυγαν κι αυτοί σχετικά νέοι από καρδιολογικά αίτια. Μια άλλη εκδοχή μιλά για «εγκεφαλική σύφιλη» που ταλαιπωρούσε εκατομμύρια Ρώσους εκείνη την εποχή. Δεν διαδιδόταν μόνο με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και με το άγγιγμα ενός αντικειμένου που είχε νωρίτερα στα χέρια του κάποιος μολυσμένος…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ