Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Αυτή είναι η πιο αναπάντεχη επίσκεψη αρχηγού Μεγάλης Δύναμης στην Αθήνα και μάλιστα ανήμερα Χριστουγέννων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν από τις πιο σκοτεινές και δύσκολες στιγμές, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Η πρωτεύουσα είχε αναπνεύσει για λίγες μέρες τον αέρα της ελευθερίας μετά την αποχώρηση των Γερμανών και πριν προλάβει να σταθεί στα πόδια της ριχνόταν σε μια μάχη που θα την ισοπέδωνε.

Ο Δεκέμβρης του ’44 ήταν αιματηρός με τις μάχες να γίνονται μέσα στην πόλη, από γειτονιά σε γειτονιά, από σπίτι σε σπίτι. Κι εκεί το πρωί των Χριστουγέννων… σκάει η είδηση:

Έρχεται ο Τσόρτσιλ στην Αθήνα!

Οι εμπόλεμοι χάρηκαν. Ακόμα και στις συνοικίες που κυριαρχούσε ο ΕΑΜ οι καμπάνες χτυπούσαν χαρμόσυνα. Οι περισσότεροι είχαν πιστέψει ότι ο «πατέρας της νίκης», που δεν είχε έρθει ολοκληρωτικά καθώς ο πόλεμος με τη Γερμανία συνεχιζόταν, βρισκόταν εδώ για να σταματήσει τον εμφύλιο πόλεμο. Πλανήθηκαν. Ο Τσόρτσιλ πολύ απλά ερχόταν να τον ολοκληρώσει!

Μαζί του ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Ίντεν. Είχαν φθάσει με υδροπλάνο από την Ιταλία. Προσθαλασσώθηκαν στο Κερατσίνι όπου ναυλοχούσε ο Αγγλικός στόλος.

Αμέσως κατευθύνθηκε στο καταδρομικό ««Άγιαξ» όπου τον περίμεναν ο στρατάρχης Αλεξάντερ, ο υπουργός Μέσης Ανατολής Μακμίλαν και ο πρεσβευτής Λίπερ. Λέγεται ότι στον τσέπη του είχε ένα περίστροφο… δια παν ενδεχόμενον.

Στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία κάθισαν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης υπό τον Παπανδρέου, ο Σιάντος από την πλευρά του ΕΛΑΣ, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, Γαλλίας και ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής Ποπόφ με την στρατιωτική του στολή. Ο Τσόρτσιλ ζήτησε από τους Έλληνες να τα βρουν κι αμέσως μετά αποχώρησε από την αίθουσα

Οι συζητήσεις έγιναν με λάμπες θυέλλης αφού το ρεύμα ήταν κομμένο.

F 1 8

Ο Σιάντος για να σταματήσουν οι μάχες ζήτησε αλλαγή κυβέρνησης, αλλά και συμμετοχή σε αυτήν του ΕΛΑΣ με συγκεκριμένα υπουργεία. Δέχτηκε όμως να υπάρξει Αντιβασιλιάς.

Οι όροι του απορρίφθηκαν, αλλά ο Τσόρτσιλ είχε κάνει επίδειξη ισχύος. Αργότερα με το νέο χρόνο θα οδηγούσε την Αριστερά στη συμφωνία της Βάρκιζα

F 2 8

Όμως η επίσκεψη αυτή συνοδεύτηκε κι από ένα θρίλερ. Το ξενοδοχείο που γινόταν η σύσκεψη ήταν παγιδευμένο με εκρηκτικά από τον ΕΛΑΣ. Στόχος ήταν να ανατινάξουν το στρατηγείο των κυβερνητικών των Άγγλων προστατών του. Το 2014 ο Μανόλης Γλέζος είχε αποκαλύψει σε αγγλική εφημερίδα ότι μετείχε στην ομάδα που τοποθέτησε τα εκρηκτικά:

«Δουλέψαμε μέσα από τις σήραγγες του αποχετευτικού συστήματος, τριάντα περίπου άτομα. Σερνόμαστε μέσα σε όλα τα σκατά και το νερό και βάλαμε τον δυναμίτη ακριβώς κάτω από το ξενοδοχείο. Ήταν αρκετό για να τον εκτοξεύσουμε στον ουρανό. Περιμέναμε το σήμα για να ανάψουμε το φιτίλι, αλλά αυτό δεν ήρθε ποτέ. Την τελευταία στιγμή το ΕΑΜ ανακάλυψε ότι ο Τσόρτσιλ βρισκόταν στο κτίριο και έδωσε εντολή να σταματήσει η επίθεση. Ήθελαν να ανατινάξουν τη βρετανική διοίκηση, αλλά δεν ήθελαν να είναι υπεύθυνοι για τη δολοφονία ενός από τους τρεις μεγάλους».

Η ιστορία αυτή υπάρχει σε διαφορετικές εκδοχές ανάλογα με τον πρωταγωνιστή, αλλά η ουσία είναι ότι το πιο τολμηρό σαμποτάζ δεν έγινε. Τα κυβερνητικά στρατεύματα ανακάλυψαν τα εκρηκτικά και πλάνα από τη επιχείρηση βλέπουμε και στα πλάνα των Άγγλων κινηματογραφιστών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ