Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Έτος μηδέν, βράδυ 24ης Δεκεμβρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Τι θα γινόταν εάν υπήρχε μια κάψουλα που θα μας γύριζε πίσω στο χρόνο; Αν μας μετέφερε στην Ιουδαία το βράδυ της 24ης Δεκεμβρίου του έτους μηδέν;

Πιθανότατα, θα κάναμε… τζάμπα ταξίδι. Δεν θα συνέβαινε τίποτα! Απλά σήμερα γιορτάζουμε κάτι που ακόμα αν έγινε δεν συνέβη ούτε το έτος μηδέν, ούτε, σίγουρα, στις 24 Δεκεμβρίου.

Ξεκινάμε έχοντας κατά νου την απογραφή που διατάχτηκε. Αν και οι Ρωμαίοι ήταν τρομεροί γραφειοκράτες δεν κατάφεραν να διασώσουν τους αναλυτικούς καταλόγους που κρατούσαν. Οι εισβολές των φυλών της βόρειας Ευρώπης στην «αιώνια πόλη» κατέστρεψαν τα ντοκουμέντα. Περιοριζόμαστε σε ότι έχει διασωθεί δεξιά κι αριστερά.

Το πιο πιθανό είναι η απογραφή να έγινε μεταξύ του 8 και 6 π.Χ. Επιγραφές που έχουν βρεθεί στη Μικρά Ασία αναφέρουν ότι ο Χριστός γεννήθηκε το 756 από κτίσεως Ρώμης ενώ έπρεπε να γράφουν το 754. Το πιθανότερο είναι η απογραφή να έγινε Οκτώβριο κι όχι Δεκέμβριο.

Ακόμα και τα Ευαγγέλια, αντί να διαφωτίζουν συσκοτίζουν. Διαφωνούν ακόμα και για τον τόπο της γέννησης. Ματθαίος και Λουκάς αφήνουν να εννοηθεί ότι γεννήθηκε στη Βηθλεέμ, ενώ ο Μάρκος και ο Ιωάννης γράφουν για τη Ναζαρέτ!

Πώς προκύπτει λοιπόν η 25η Δεκεμβρίου; Είναι η ημερομηνία του χειμερινού ηλιοστασίου. Τότε αρχίζει επίσημα ο χειμώνας. Εκείνη τη μέρα οι Ρωμαίοι γιόρταζαν τον «ανίκητο ήλιο», οι Πέρσες τον Μίθρα και οι Έλληνες τα Θεοφάνια ή Επιφάνεια για να τιμήσουν τον Φοίβο – Απόλλωνα!

Οι πρώτοι λοιπόν Χριστιανοί που γιόρταζαν στις κατακόμβες τη γέννηση του Χριστού αποφάσισαν να μεταφέρουν τη γιορτή από τις 6 Ιανουαρίου στις 25 Δεκεμβρίου. Οι λόγοι ήταν καθαρά πρακτικοί. Αφού οι ειδωλολάτρες διώκτες τους γλεντούσαν από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν θα έψαχναν να τους βρουν για τους κάνουν… μεζέ στα λιοντάρια του Κολοσσιαίου.

Αργότερα με την επικράτηση του Χριστιανισμού η εορτή καθιερώθηκε γιατί ο κόσμος δεν μπορούσε να αποβάλει τη συνήθεια να γιορτάζει εκείνη τη μέρα! «Αντί να τους κυνηγάμε, ας κάνουμε δική μας τη γιορτή», σκέφτηκαν οι εκκλησιαστικοί σοφοί του τότε που προφανώς είχαν περισσότερο μυαλό από τους σημερινούς.

Μια άλλη ειδυλλιακή, αλλά ψευδής εικόνα είναι ο στάβλος με τα ζώα. Σε κανένα από τα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται ούτε το γαϊδούρι, ούτε το βόδι. Και καλά το γαϊδούρι έχει λογική. Μια ετοιμόγεννη γυναίκα δεν θα μπορούσε να διανύσει μεγάλες αποστάσεις.

Η πρώιμη δυτική εικονογραφία απεικονίζει τη γέννηση με δύο γυναίκες, τη Σαλώμη και τη Μαία που βοήθησαν στον τοκετό. Τι το πιο φυσικό να βγει ο Ιωσήφ και να αναζητήσει δύο γυναίκες για να βοηθήσουν τη Μαρία. Κάποιοι μάλιστα αγιογράφοι προχωρούσαν σε περισσότερες λεπτομέρειες. Για παράδειγμα η Σαλώμη δοκίμαζε το νερό για να μην είναι καυτό. Αργότερα ήρθαν οι θεωρητικοί που απαγόρευσαν τέτοιες αναπαραστάσεις: «Μα η Μαρία είναι Παρθένα, γιατί πρέπει να πλυθεί το βρέφος; Αφού η μητέρα του είναι αμόλυντη» διαπίστωσαν κι έβγαλαν ένα… αποφασίζομεν και διατάσσομεν.

Ένα άλλο.. μυστήριο είναι η σφαγή των νηπίων. Την αναφέρει μόνο ο Ματθαίος (Κεφ. Β. 16-18), την αναφέρουν και οι αποκρυφιστές, ενώ στο «ελληνικό μηνολόγιο» ανεβάζει τον αριθμό των νηπίων σε 144.000! Εξωφρενικό νούμερο. Σε ένα μικρό χωριό ήταν ζήτημα εάν βρισκόντουσαν 20 έως 60 μωρά μέχρι δύο χρόνων.

Οι Μάγοι είναι ένα ακόμα μυστήριο. Ο Γκάσπαρ, ο Μελχιόρ κι ο Μπαλτάζαρ επέστρεψαν στην Ιερουσαλήμ, ο καθένας χωριστά, έπειτα από 35 χρόνια και συναντήθηκαν στο Γολγοθά. Έμειναν στην κοιτίδα του εβραϊσμού, έγιναν Χριστιανοί και πέθαναν γέροι, γύρω στα 69 τους χρόνια.

Η πληροφορία δεν θα είχε ενδιαφέρον εάν 300 χρόνια αργότερα η μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου δεν πήγαινε στην Ιερουσαλήμ για να βρει τον Τίμιο Σταυρό και δεν… έπεφτε επάνω στους τάφους των μάγων! Η νέα θρησκεία έπρεπε να γεφυρώσει το χάσμα με τους ειδωλολάτρες. Τα οστά μεταφέρθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και αργότερα μεταφέρθηκαν στο Μιλάνο, όπου τα άρπαξε ο Φρειδερίκος Α’. Τα πήγε στην Κολωνία όπου βρίσκονται μέχρι σήμερα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ