Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Όταν ο Παπαδόπουλος έλεγε «εγώ θα κρίνω πότε θα γίνουν εκλογές» κι έβαζε τον εαυτό του πάνω απ΄ όλους!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν 19 Δεκεμβρίου 1970. Ο δικτάτορας Γιώργος Παπαδόπουλος είχε «βαρυσήμαντη» ομιλία. Πολλοί την περίμεναν με αγωνία για τους… ιατρικούς όρους που θα χρησιμοποιούσε -αδυναμία του – αλλά αυτός έκανε την… έκπληξη. Δεν μίλησε ως «γιατρός», αλλά ως αυθεντικός δικτάτορας και αποφάνθηκε: «Εγώ θα κρίνω πότε θα γίνουν οι εκλογές!». Και η ειρωνεία; Η ομιλία δόθηκε στην κεντρική αίθουσα της Βουλής και έγινε από το ίδιο βήμα που μιλούν ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές, ακόμη κι αυτοί που εκλέγονται χωρίς σταυρό.

Οι εφημερίδες ετοίμαζαν τις εκδόσεις της Κυριακής κι οι διευθυντές τους ήξεραν ότι μπορούσαν – επιτέλους – να πουν αυτό που τους στερούσε τη λογοκρισία: Την αλήθεια. Ότι δηλαδή το καθεστώς δεν είχε σκοπό να φέρει τη χώρα και πάλι στο δρόμο του κοινοβουλευτισμού. Άλλωστε, εάν το ήθελαν οι στρατιωτικοί δεν θα έκαναν πραξικόπημα λίγο πριν τις εκλογές του 1967!

Ένας μόνο δέχτηκε με χαρά τη δήλωση του Παπαδόπουλου. Ήταν – ποιος άλλος; – ο εκδότης του «Ελεύθερου Κόσμου», Σάββας Κωνσταντόπουλος που πρόταξε τη δήλωση του δικτάτορα.

F 159

Κι επειδή ο Σάββας Κωνσταντόπουλος ήταν ο θεωρητικός του καθεστώτος ανέλαβε να κάνει… λιανά τα λόγια του δικτάτορα. Έτσι στο φύλλο της Τρίτης 22 Δεκεμβρίου 1970 επανήλθε με ένα από τα αγαπημένα του μακροσκελή σχόλια που έπιαναν το μεγαλύτερο μέρος της πρώτης σελίδας. Κι εξηγούσε γιατί όσοι περίμεναν να δοθεί με τη νέα χρονιά ένας αέρας φιλελευθεροποίησης από το καθεστώς έπεφταν έξω. Μάλιστα τους χαρακτήριζε όχι μόνο αφελείς, αλλά και αγράμματους και πλαστογράφους.

F 259

Στην απέναντι όχθη μια καρα-δεξιά εφημερίδα, η «Βραδυνή». Τη θεωρούσαν κι όχι άδικα εκφραστή της πολιτικής του Κωνσταντίνου Καραμανλή και το πλήρωσε με δύο απαγορεύσεις της κυκλοφορίας. Στο φύλλο της Δευτέρας 21 Δεκεμβρίου είχε βασικό θέμα τη δήλωση του Παπαδόπουλου, αλλά από διαφορετική σκοπιά:

F 363

Και για να μην υπάρχει αμφιβολία δύο μέρες μετά «απαντούσε», ουσιαστικά στον δικτάτορα με επιχειρήματα τις θέσεις που είχε εκφράσει ο Παπαδόπουλος σε παλαιότερες δηλώσεις του. Φράσεις όπως ότι «η θέσις του εθνικού συμφέροντος δεν μπορεί να ταυτίζεται με υποκειμενικά κριτήρια» και άλλα πολλά που σήμερα φαίνονται… χάδι, αλλά σε ένα ανελεύθερο καθεστώς με τη λογοκρισία και την άρση της ατέλειας του χαρτιού πάνω από το κεφάλι τους μπορείς να το πεις και αντιστασιακή πράξη

f 455

Οι γελοιογράφοι σχολίασαν κι αυτοί με τη σειρά τους τις δηλώσεις, αλλά μα μέτρο. Αριστερά σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου από «ΤΑ ΝΕΑ» και δεξιά του Βασίλη Χριστοδούλου από τη «Βραδυνή»

f 550

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ