Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Ο εμπρησμός του «Μινιόν» και του «Κατράντζου», όλη η προκήρυξη της «20 Οχτώβρη» και βίντεο–ντοκουμέντο του A.P.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Ήταν τα μαγαζιά που άλλαξαν τις καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων. Το «Μινιόν» κι ο «Κατράντζος» αποτελούσαν την αφορμή για μια βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και εκδρομή στην πρωτεύουσα. Πολλοί κάτοικοι της περιφέρειας, ειδικά την περίοδο των εορτών, ερχόντουσαν για να τα… χαζέψουν, αλλά και να ψωνίσουν.

Δυστυχώς, ο εμπρησμός τους, τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, έδωσε τέλος σε αυτή τη συνήθεια. Τα μεγάλα εμπορικά κέντρα πήραν τη θέση τους (και την πελατεία τους…) και… ξεφύτρωσαν σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας.

Ήταν 3.07 τα ξημερώματα όταν και στα δύο πολυκαταστήματα ακούστηκαν εκρήξεις και σε χρόνο… μηδέν ξέσπασαν πυρκαγιές. Και τα δύο βρίσκονταν στο λεγόμενο εμπορικό κέντρο. Στην Πατησίων το «Μινιόν» στη γωνία της Σταδίου με την Αιόλου ο «Κατράντζος». Η φωτιά ξεκίνησε από τους πάνω ορόφους και με τη βοήθεια της εκρηκτικής ύλης ύλης τα τύλιξε στις φλόγες.

F 158

-Η Πυροσβεστική άργησε να φτάσει. Κι όταν έφθασε αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε τα μέσα να τη σβήσει. Πρώτη φορά το προσωπικό της αντιμετώπιζε μια τέτοια κατάσταση και μάλιστα σε δύο μέτωπα.

-Στα υπόγεια και των δύο κτιρίων βρισκόντουσαν τόνοι πετρελαίου που εάν έφτανε εκεί η φωτιά θα τιναζόταν στον αέρα όλη η περιοχή.

-Δίπλα και στα δύο κτίρια υπήρχαν καταστήματα και ξενοδοχείο με παρόμοια εύφλεκτα υλικά!

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα όταν στις 7 τα ξημερώματα ο σκελετός του «Κατράντζου» κατέρρευσε σηκώνοντας τόνους σκόνης κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

Ευτυχώς, λίγο μετά, άρχισε να βρέχει κάνοντας ευκολότερη την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Ράλλης, ξημερώματα έφθασε επί τόπου και στη συνέχεια ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το κέντρο της Αθήνας, παραμονές γιορτών, αποκλείστηκε και περισσότερα από 500 καταστήματα υπέστησαν οικονομική καταστροφή, ενώ 2.500 μόνιμοι και έκτακτοι υπάλληλοι έμειναν χωρίς δουλειά!

Οι απογευματινές εφημερίδες κάλυψαν το γεγονός την ίδια μέρα με έκτακτες εκδόσεις. Η νύχτα, αλλά και η υπόλοιπη μέρα ήταν δύσκολη για τους εργαζόμενους σε αυτές ανεξαρτήτως ειδικότητας.

F 258

Ακόμα και οι εμπειρότεροι Συντάκτες δεν είχαν καλύψει ανάλογα γεγονότα

F 361

Όλοι προσπαθούσαν να βρουν το γιατί και αυτούς που κρύβονταν πίσω από τους εμπρησμούς

F 454

f 549Τραγικές φιγούρες οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων Μιχάλης Γεωργακάς και Γιώργος Κατράντζος

Το ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μοίρασε σε όλο τον κόσμο αυτές τις εικόνες

Οι ζημιές μόνο στο «Μινιόν» ήταν κατά την εκτίμηση του ιδιοκτήτη του 2 δις δρχ. τη στιγμή που τα καμμένα προϊόντα ήταν ασφαλισμένα για 200 εκ. δρχ.

Τις επόμενες μέρες το κέντρο της Αθήνας είχε παραλύσει. Η ΔΕΗ είχε κόψει το ρεύμα στην περιοχή και η Σταδίου με την Πατησίων στο ύψος των καταστημάτων, αλλά και οι γύρω δρόμοι ήταν κλειστοί.

Τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου στις εφημερίδες έφθασε ένας φάκελος με προκήρυξη της οργάνωσης «20 Οχτώβρη» που αναλάμβανε την ευθύνη των εμπρησμών. Λίγες ώρες μετά την πυρκαγιά μέλος της είχε τηλεφωνήσει σε εφημερίδα και δήλωνε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη, αλλά τότε δεν τον πίστεψε!

F 640

F 734
Η οργάνωση είχε δημιουργηθεί από μέλη του ΕΛΑ που ανεξαρτητοποιήθηκαν. Ο ίδιος ο ΕΛΑ κατήγγειλε τους εμπρησμούς, ενώ κριτική σε τέτοιες ενέργειες άσκησε και η «17 Νοέμβρη» στις 24 Ιουλίου 1981.

Η αστυνομία παρά τις έρευνες δεν κατάφερε να βρει τους εμπρηστές. Δεν τους βρήκε ποτέ και σήμερα τα αδικήματα τους έχουν παραγραφεί.

Το γεγονός ήταν κι ένα κρας τεστ για την τηλεόραση. Λίγα λεπτά μετά τις εκρήξεις είχε φτάσει στο σημείο κινηματογραφικό συνεργείο της ΥΕΝΕΔ. Τα πλάνα ήταν ασπρόμαυρα. Το φιλμ το έδωσε και στην ΕΡΤ η οποία πήρε τη ρεβάνς στη συνέχεια με ροή ρεπορτάζ. Όπως διαβάζουμε στις εφημερίδες της εποχής η ρεπόρτερ, τότε, και μετέπειτα βουλευτής Φωτεινή Πιπιλή έκανε εξαιρετική διουλειά.

Μίλησε με τους νυχτοφύλακες των καταστημάτων, εργαζόμενους που είχαν σπεύσει εκεί, ενώ ο Κώστας Σερέζης είχε συνέντευξη με τον Γιάννη Γεωργακά και ο Κώστας Γαλανόπουλος παρουσίασε δεκάλεπτο φιλμ με το χρονικό των γεγονότων αμέσως μετά το κεντρικό δελτίο ειδήσεων.

Γράφτηκε ότι αυτή ήταν η «απάντηση» των δημοσιογράφων της κρατικής τηλεόρασης στην κριτική που τους είχε ασκήσει ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ, Χόνδρος, επειδή δεν ήθελαν να συμπεριλάβουν στο δελτίο ειδήσεων θέμα για το «ποιος σκότωσε τον Τζέι Αρ» ήρωα της δημοφιλούς αμερικάνικης σειράς «Ντάλας» που πρόβαλε το κανάλι. Άλλοι καιροί, άλλα ήθη…

F 825
Δύο μέρες μετά την πυρκαγιά στις εφημερίδες υπάρχει καταχώρηση με την οποία ενημέρωσε το κοινό του ότι το «Μινιόν» θα επαναλειτουργούσε με τα προϊόντα που γλίτωσαν από τη φωτιά

Ο Κατράντζος δημιούργημα των αδελφών Νίκου, τερματοφύλακα του Άρη που σταμάτησε το ποδόσφαιρο για να γίνει επιχειρηματίας στη Θεσσαλονίκη και Γιώργου. Επεκτάθηκε στην Αθήνα και ουσιαστικά καθιέρωσε το σπορ ντύσιμο. Ο Νίκος είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα, ενώ ο Γιώργος, στα 70 χρόνια του, δήλωνε κουρασμένος για νέο ξεκίνημα.

Ο ιδρυτής του «Μινιόν» Γιάννης Γεωργακάς είχε ξεκινήσει από ένα περίπτερο στην Ομόνοια. Το περίπτερο έγινε κατάστημα και από τη δεκαετία του ΄60 αποτέλεσε τον ηγέτη στο χώρο. Το 1983, επί ΠΑΣΟΚ, το «Μινιόν» άνοιξε και πάλι υπό την αιγίδα του κράτους με το νόμο περί προβληματικών εταιρειών, αλλά δεν άντεξε. Το 1991 ο Γεωργακάς έκανε επανεκκίνηση, αλλά κι αυτός δεν τα κατάφερε. Η εταιρεία πτώχευσε το 1998 και ο ίδιος πέθανε το 2002.

Στις μεγαλύτερους σε ηλικία δεν μένουν μόνο οι βόλτες στους ορόφους, ειδικά του «Μινιόν», αλλά και οι τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ