Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

13 Δεκεμβρίου 1967: Ο ιστιοπλόος που έριξε στα… βράχια το θρόνο του – Το φιάσκο της «αντεπανάστασης» με άγνωστα βίντεο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Αν κυκλοφορούσε ποτέ το «εγχειρίδιο της πετυχημένος επανάστασης» θα πρέπει να είχε κι ένα παράρτημα με το τι πρέπει να αποφύγουν οι υποψήφιοι… επαναστάτες. Εκεί ο συγγραφέας δεν θα χρειαζόταν να ξοδέψει φαιά ουσία. Αρκούσε να παραθέσει τα όσα έγιναν και οδήγησαν το αντι-κίνημα του τότε Βασιλιά Κωνσταντίνου σε πλήρη αποτυχία!

Λάθος πρώτο: Ο Κωνσταντίνος είχε συμβιώσει αρμονικά με τη χούντα για οκτώ ολόκληρους μήνες. Χρησιμοποίησαν το όνομά του για να επιβληθούν και ορκίστηκαν ενώπιόν του οι άνθρωποι που κατέλυσαν το νόμο της χώρας. Και το αποδέχτηκε.

f 151

Λάθος δεύτερο: Το αντι – κίνημα μόνο μυστικό δεν ήταν. Το ήξεραν όλοι. Ακόμη και στα κομμωτήρια του Παπάγου το συζητούσαν οι κυρίες των ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών!

Το έγραφαν και οι εφημερίδες. Όχι οι ελληνικές που είχαν λογοκρισία, αλλά οι ξένες.

Στις 8 Δεκεμβρίου 1967 οι Times της Νέας Υόρκης ανέφεραν:

«Ο Βασιλιάς θα αρπάξει την ευκαιρία. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα προσπαθήσει να ρίξει την Επαναστατική κυβέρνηση».

Και δεν το το είχαν… αποκλειστικό. Τους είχε προλάβει η γαλλική «Μοντ» που δύο μέρες νωρίτερα (6/12) έγραφε:

«Τις τελευταίες ημέρες επίμονες φήμες κυκλοφορούν στην Αθήνα, κατά τις οποίες ο Βασιλεύς θα διαχωρίσει τις ευθύνες του από την κυβέρνηση…»

Την ίδια μέρα που οι Γάλλοι διάβαζαν αυτά ο αξιότιμος κύριος Μπρούστερ, επίσημα πολιτικός σύμβουλος της αμερικανικής πρεσβείας και ουσιαστικά άνθρωπος της CIA έλεγε σε Έλληνα δημοσιογράφο, δήθεν εμπιστευτικά:

«Ο Κωνσταντίνος θα κάνει αντικίνημα».

f 252

Όμως και η ίδια η οργάνωση του αντικινήματος είχε ισχυρές δόσεις κωμωδίας.

Το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ο Κωνσταντίνος, η Άννα Μαρία που περίμενε και πάλι παιδί (το έχασε τελικά στο τέλος του μήνα), η Αλεξία, η Φρειδερίκη, η πριγκίπισσα Σοφία, ο πρωθυπουργός Κόλλιας, ο στρατηγός Δόβας, επικεφαλής του Βασιλικού Οίκου, ο Αυλάρχης Παπάγος, ο αρχηγός της Αεροπορίας Αντωνάκος και ο γυναικολόγος Κατηφόρης έμπαιναν στο Βασιλικό αεροπλάνο και πήγαιναν στην Καβάλα. Εκεί θα περίμεναν τον Στρατό να επαναστατήσει κατά των.. «Επαναστατών»!

Το πόσο σοβαρό ήταν το αντικίνημα φάνηκε και από τον τρόπο που επιχειρήθηκε ο έλεγχος του Στρατού.

Στις 11 το πρωί ο γενικός επιθεωρητής Στρατού αντιστράτηγος Ι. Μανέττας εμφανιζόταν στον αρχηγό του ΓΕΣ στρατηγό Οδ. Αγγελή. Του έδινε έγγραφη διαταγή του Κωνσταντίνου. Σε αυτήν του ζητούσε να παραδώσει την ηγεσία του Στρατού στον Μανέττα. Ο Αγγελής τη διάβασε, πάτησε το κουδούνι πάνω στο γραφείο του, μπήκε ο υπασπιστής του και συνέλαβε τον Μανέττα.

Τόσο απλά!

Ακόμη και το ηχογραφημένο διάγγελμα του Κωνσταντίνου μεταδόθηκε από τον περιορισμένης εμβέλειας ραδιοφωνικό σταθμό της Λάρισας. Οι επίδοξοι κινηματίες είχαν αποτύχει όχι μόνο να καταλάβουν, αλλά και να αχρηστεύσουν τους μεγάλους ραδιοφωνικούς σταθμούς στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.

Το μόνο που έκαναν καλά είναι να πετύχουν το… μισό σχέδιο άλωσης του Τύπου. Το σχέδιο προέβλεπε να τυπώσουν χιλιάδες φύλλα των δύο εφημερίδων της Καβάλας, «Ταχυδρόμος» και «Πρωινή» με το διάγγελμα του Βασιλιά και να το ρίξουν σε όλη την Ελλάδα τα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρώτο το πέτυχαν. Το δεύτερο όχι.

f 354

f 447

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία της κίνησης του τότε Βασιλιά θα έπαιζε η 20η μεραρχία τεθωρακισμένων που βρισκόταν στην Κομοτηνή. Τα άρματα της θα κινούνταν προς τη Θεσσαλονίκη με αντικειμενικό στόχο να καταλάβουν τη πόλη που έλεγχαν τα ΛΟΚ.

Ο διοικητή της Μεραρχίας ταξίαρχος Έρσελμαν είχε ήδη συλλάβει τρεις πιστούς στην 21η Απριλίου αξιωματικούς. Δεν ήξερε όμως ότι υπήρχαν κι άλλοι. Ο υποδιοικητής, ταγματάρχης Σοφικίτης έσπευσε να τον συναντήσει. Μαζί με λίγους πιστούς σε αυτόν αξιωματικούς τον συλλαμβάνουν και τον κλειδώνουν σε ένα τανκς!

Άλλα άρματα μάχης που ξεκινούν από τα σύνορα στον Έβρο για τη Θεσσαλονίκη κολλάνε στη λάσπη.

F 541

F 634

Οι περισσότεροι διοικητές μονάδων στη Βόρεια Ελλάδα απλά καθυστερούν περιμένοντας που θα… κάτσει η μπίλια. Σε 16 ώρες η Επανάσταση του Κωνσταντίνου έχει γίνει κίνημα και μάλιστα αποτυχημένο. Η Ειρήνη που συμπαθούσε τους συνταγματάρχες φωνάζει ότι είχε δίκιο για τις αντιρρήσεις της. Όλοι μπαίνουν σε αεροπλάνο με κατεύθυνση τη Ρώμη. Μέσα στον πανικό ξεχνάνε τη βαλίτσα με τα βρακιά της Αλεξίας που ήταν μωρό.

Ειρωνεία: Στη Ρώμη το 1960 με ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο είχε γίνει συμπαθής σε πολλούς Έλληνες. Επτά χρόνια αργότερα, επέστρεφε στη Ρώμη και για τους περισσότερους ήταν ένας ανεύθυνος βασιλιάς που απέτυχε στο ρόλο του.

F 729

F 822

F 914

Στην ιταλική πρωτεύουσα δημοσιογράφοι, φωτορεπόρτερ και κινηματογραφικά συνεργεία έκαναν υπερωρίες για να καταγράψουν ένα πλάνο ή να αποσπάσουν κάποια δήλωση.

Τελικά τους έκανε τη χάρη να πάρουν κάποια πλάνα…

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το κίνημα του Κωνσταντίνου που δεν ανέτρεψε, τελικά, το κίνημα των Συνταγματαρχών ήταν απλά μια υποθήκη για το μέλλον. Ήξερε ότι θα αποτύχει, αλλά ήθελε ένα άλλοθι αντιστασιακής δράσης όταν θα άλλαζε η κατάσταση.

Μπορεί ως ιστιοπλόος να μπορούσε να διαβάζει καλά το που φυσά ο άνεμος για να οδηγήσει με ασφάλεια το σκάφος του, αλλά ως βασιλιάς πάντα έπαιρνε τη λάθος απόφαση. Διάβαζε ανάποδα τα μηνύματα των καιρών και στο τέλος βούλιαξε το… καράβι που λεγόταν Βασιλεία στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς έμπαζε νερά από παντού!

*Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων Ταχυδρόμος και Πρωινή είναι από το xronometro.com

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ