Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Από τους «Θεματοφύλακες του Συντάγματος« στα ΕΕΕ – Όταν η Ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν είναι φάρσα!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Δεν κυκλοφορούν μόνο ανάμεσά μας, αλλά προσπαθούν να επιβάλλουν το δικό τους νόμο. Ντύνονται αστυνόμοι, συλλαμβάνουν πολίτες κι επιχειρούν ελέγχους σε επιχειρήσεις. Έχουν διάφορα ονόματα, αλλά το… τρέντι είναι οι «Θεματοφύλακες του Συντάγματος», ναι αυτοί που έδωσαν το δικό τους σόου στην Πιερία.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι τα ορφανά της «Χρυσής Αυγής» κάπου πρέπει να βρουν στέγη, έναν τρόπο για να εκφραστούν.

Μόνο στην Ελλάδα η Ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Η επανάληψή της έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.

Προφανώς είναι στο dna κάποιων συμπολιτών μας η λατρεία για τις στρατιωτικές στολές, για τα όπλα και την επιβολή με το… ζόρι των απόψεών τους.

Πάμε πίσω αρκετές δεκαετίες για να δούμε γιατί η ιστορία επαναλαμβάνεται. Στα τέλη της δεκαετίας του ’20 και στις αρχές του ’30 δημιουργήθηκε μια διοργάνωση με την ίδια δομή, αλλά άλλους στόχους. Δεν υπήρχε κορονοϊός, ούτε εμβόλιο, αλλά πάντα υπήρχε κάποιος λόγος για να δείξουν το πόσο αγαπούν την… πατρίδα τους! Ήταν η λεγόμενη «ΕΕΕ» που σήμαινε «Εθνική Ένωση Ελλάδος». Είχε στρατιωτική οργάνωση και τα μέλη της μιλούσαν για την καθαρότητα της φυλής, την προστασία της πατρίδας κι άλλα πιασάρικα, Μόνο που στην πορεία έκαναν το ακριβώς αντίθετο.

Και τότε η δύναμή τους βρισκόταν στη Βόρεια Ελλάδα κι οι λόγοι της ύπαρξης της, παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις ήταν οικονομικοί.

Τα έβαλαν με τους Εβραίους της πόλης, κι αργότερα με τους Εβραίους γενικώς. Ο στόχος πίσω από τα… κούφια λόγια, δεν ήταν πατριωτικός. Για τον έλεγχο της οικονομικής ζωής της πόλης γινόταν όλη η φασαρία.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1927 το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης ενέκρινε το καταστατικό του αλληλοβοηθητικού σωματείου που προέβλεπε να έχει μέλη μόνο Χριστιανούς. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Δ. Αφεντάκης που δήλωνε δημοσιογράφος, αλλά ουσιαστικά ήταν κρατικοδίαιτος. Βασικό του εισόδημα ήταν ο παχυλός μισθός του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Επιτροπής για την Αποκατάσταση των Προσφύγων (ΕΑΠ) και γενικός γραμματέας ο τραπεζικός υπάλληλος Δ. Χαριτόπουλος.

Ο συνδυασμός για την προσέλκυση μελών ήταν δυνατός. Ο πρόεδρος μπορούσε να διευκολύνει τους πρόσφυγες και να τους γράψει στο σωματείο με προφανή ανταλλάγματα. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για μόλις πέντε χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, ενώ ο κύριος γενικός μπορούσε να βοηθήσει σε κανένα… δανεικάκι. Τόμπολα!

F 1 7

Κάποια στιγμή τα ηνία ανέλαβε ο έμπορος υφασμάτων Γιώργος Κοσμίδης αφού ο πρόεδρος διορίστηκε σε καλύτερη θέση, στην Αγροτική Τράπεζα και μάλιστα στην Αθήνα.

Η οργάνωση ακολουθούσε το παράδειγμα του Μουσολίνι που κι αυτός από δημοσιογράφος ξεκίνησε και μάλιστα σοσιαλιστής πριν γίνει φασίστας. Άρχισε να έχει στρατιωτική οργάνωση, ενώ τα μέλη της φορούσαν ομοιόμορφες στολές που τους προμήθευε ο Κοσμίδης, με το αζημίωτο. Κίτρινο πουκάμισο, μαύρες μπότες και κράνος βρετανικό του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου που είχαν αγοράσει κοψοχρονιά από τα αζήτητα του τελωνείου.

Χρηματοδότες; Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Υπουργείο Πρόνοιας, οι τράπεζες Εθνική και Εκδοτική, το κρατικό Μονοπώλιο και άλλοι πολλοί. Ήταν η εποχή που τα δύο μεγάλα κόμματα οι Φιλελεύθεροι και οι Λαϊκοί τους «έκλειναν το μάτι» στην οργάνωση εξ αιτίας του αντικομμουνιστικού προσανατολισμού της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα εγκαίνια των νέων γραφείων στη Θεσσαλονίκη (4 Ιανουαρίου 1931) έδωσαν το παρών όχι μόνο βουλευτές της πόλης, αλλά και σύσσωμη η στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία με κορυφαίο τον Γενικό Διοικητή Στυλιανό Γονατά.

F 2 7
Η εφημερίδα «Μακεδονία» υπήρξε ο δημοσιογραφικός εκφραστής της οργάνωσης αφού ο αρχισυντάκτης της Νίκος Φαρδής ήταν ο πολιτικός καθοδηγητής της.

Τον καιρό της ακμής της ο έφθασε τα 7.000 μέλη, σχεδόν τα μισά στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα, κυρίως σε πόλεις της Βόρειας Ελλάδας. Ο αντιεβραϊσμός και ο αντικομμουνισμός προσέλκυσε πολλούς από εκκλησιαστικές οργανώσεις, αλλά και κληρικούς. Γράφτηκαν και πολλοί άνεργοι για κανένα χαρτζιλίκι ή τη δυνατότητα κάποιου μελλοντικού διορισμού.

Το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης φάνηκε το βράδυ της 29ης Ιουνίου 1931 όταν μέλη της πυρπόλησαν τον εβραϊκό συνοικισμό Κάμπελ στη Θεσσαλονίκη, τόπο διαμονής φτωχών κυρίως εβραϊκών οικογενειών.

F 3 6
Ότι απέμεινε από την οργή των μελών της ΕΕΕ στον οικισμό Κάμπελ

Οι δικαστικές αρχές έδειξαν… κατανόηση. Στη δίκη που έγινε στη Βέροια οι περισσότεροι αθωώθηκαν. Οι υπόλοιποι… έπεσαν στα μαλακά.

Οι αστυνομικές αρχές δεν διστάζουν να κλείσουν τα μάτια ακόμα και σε δολοφονίες. Όπως αυτή του Χαρίτωνα Σταματουλίδη στις 20 Αυγούστου 1932. Αυτόπτες μάρτυρες υποδεικνύουν τους δράστες, τον Γιάννη και Παναγιώτη Μελεμενλή, αλλά η αστυνομία δεν τους συλλαμβάνει, Αργότερα επί Κατοχής θα ντυθούν με γερμανικές στολές και θα επανδρώσουν το περιβόητο τάγμα του Πούλου που ακολούθησε τις δυνάμεις Κατοχής στη Γερμανία!

Η οργάνωση πια έχει εξελιχτεί. Δημιουργεί σωματεία σε κάθε χώρο εργασίας κι αναλαμβάνει να στέλνει αυτή εργάτες και υπαλλήλους στους εργοδότες με την υπόσχεση ότι δεν θα απεργήσουν. Στα εργοστάσια, στο λιμάνι, στις καπνοβιομηχανίες προσλαμβάνονται σωρηδόν μέλη των ΕΕΕ

Το 1933 αποφασίζουν να μιμηθούν την πορεία του Μουσολίνι προς τη Ρώμη. Κα κάνουν πορεία στην Αθήνα, πορεία, τρόπος του λέγειν, αφού στην πρωτεύουσα έφθασαν με τρένο.

Έχει προηγηθεί εκτεταμένη διαφημιστική καμπάνια μέσω της εφημερίδας «Μακεδονία» με σχετικές καταχωρήσεις.

f 4 7

Στον Σταθμό Λαρίσης. Γίνονται, τους περιμένουν οπαδοί του ΚΚΕ. Ακολουθούν συμπλοκές, οι ΕΕΕ πυροβολούν, υπάρχει νεκρός, αλλά μόνο ο «Νέος Ριζοσπάστης» το κάνει πρώτο θέμα

f 5 7

Οι άλλες εφημερίδες αρκούνται σε περιγραφές των εκδηλώσεων. Κι όσο πιο δεξιά είναι η εφημερίδα, τόσο αυξάνει κι ο θαυμασμός. Ακόμα και τα «Αθηναϊκά Νέα» (σημερινά «ΝΕΑ») έχουν στην πρώτη σελίδα φωτογραφίες από την άφιξη των ΕΕΕ και στην τελευταία σε μια… γωνιά την είδηση για τα επεισόδια που προκάλεσαν το θάνατο του διαδηλωτή!

F 6 6

Η οργάνωση πίστεψε ότι μπορούσε να παίξει κάποιο ρόλο και στην πολιτική σκηνή. Μετεξελίχτηκε σε κόμμα, αλλά απέτυχε στις εκλογές. Αυτή ήταν και η καταστροφή της. Οι επιχορηγήσεις από το κράτος κόπηκαν, ενώ τη χαριστική βολή την έδωσε ο Μεταξάς που τη διέλυσε. Κάποιοι πήγαν στην ΕΟΝ, κάποιοι σπίτι τους. Δραστηριοποιήθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής. Επανιδρύθηκαν και προσέφεραν υπηρεσιες στον κατακτητή. Αργότερα επάνδρωσαν τα Τάγματα Ασφαλείας και πολέμησαν στο πλευρό των Γερμανών κυνηγώντας Εβραίους και κομμουνιστές.. Το 1944 ο ΟΠΛΑ δολοφονεί τον αρχηγό της Βασίλη Σκανδάλη. Όσοι ακολούθησαν τους Γερμανούς χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο για να χαρακτηριστούν και πάλι εθνικόφρονες. Όσοι έμειναν στην Ελλάδα, είχαν σαφώς λιγότερα προβλήματα. Ο εμφύλιος ήταν η χρυσή ευκαιρία για επιστρέψουν στην ως γνήσιοι Έλληνες…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ