Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

Ο Καραμανλής τό ΄σκασε…

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Στην αρχή ήταν φήμη. Στη συνέχεια έγινε ψίθυρος που δεν περιοριζόταν σε ένα στενό κύκλο φίλων, αλλά κυκλοφορούσε ευρύτερα μεταξύ των οπαδών του κόμματος και των αντιπάλων του. Στις 9 Δεκεμβρίου, το απόγευμα έγινε πραγματικότητα!

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η σύζυγός του Αμαλία Μεγαπάνου και ο γραμματέας του Ι. Ζαχαράκης αναχωρούσαν για τη Παρίσι. Η απόφαση είχε παρθεί από καιρό.

Στις 3 Νοεμβρίου 1963 γίνονται εκλογές. Η ΕΡΕ του Καραμανλή τις χάνει. Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου τις κερδίζει. Έχει 42% του ελληνικού λαού με το μέρος της και το 46% των εδρών στη Βουλή. Η ΕΡΕ με 39,37% κερδίζει 132 έδρες (44%), ενώ η ΕΔΑ με 14,35% εκλέγει 28 βουλευτές (9,33% των εδρών).

Ο Παπανδρέου είναι νικητής, αλλά όχι αυτοδύναμος. Στελέχη του κόμματός του, όπως ο Μητσοτάκης και ο Στεφανόπουλος του λένε ότι υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές της ΕΡΕ που θα τον στηρίξουν. Η ΕΔΑ κι αυτή δείχνει διατεθειμένη να στηρίξει την κυβέρνηση. Η ΕΡΕ που… φοβάται νέες εκλογές είναι διατεθειμένη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Ο Καραμανλής συναντά τον Βασιλιά Παύλο και τον συμβουλεύει να μην αναθέσει τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ένωση Κέντρου, αλλά να της δώσει διερευνητική εντολή. Ο Παύλος που ήταν ήδη βαριά άρρωστος συμφωνεί, αλλά την επομένη αλλάζει γνώμη κι αναθέτει στον Παπανδρέου τον σχηματισμό κυβέρνησης.

f 149

Αυτή είναι η σταγόνα που κάνει το ποτήρι να ξεχειλίσει. Οι σχέσεις του με το Παλάτι ήταν ήδη κακές και το βράδυ των εκλογών είχε αποκαλύψει στον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ότι σκοπεύει να φύγει από την Ελλάδα. Ξημερώματα 4ης Νοεμβρίου έγινε η συζήτηση, το απόγευμα οπαδοί του κόμματός του συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του και του ζητούσαν να μείνει.

«Θα κάνω το καλύτερο για τη χώρα» τους είπε και διαλύθηκαν ήσυχοι και ευχαριστημένοι θεωρώντας ότι θα μείνει.

Η 9η Δεκεμβρίου 1963 ήταν ημέρα Δευτέρα. Το απόγευμα πήγε στο αεροδρόμιο και πήρε τρία εισιτήρια που είχαν κρατηθεί στο όνομα Κώστας Τριανταφυλλίδης. Ήταν υπαρκτό πρόσωπο, γνωστός δημοσιογράφος και προσωπικός φίλος του Καραμανλή.

Οι εφημερίδες αιφνιδιάστηκαν από την απόφαση. Επιστράτευσαν το μηχανισμό τους για να κυκλοφορήσουν κυκλοφορήσουν έκτακτες εκδόσεις για να ενημερώσουν τους αναγνώστες τους!

Κι εκεί τα πράγματα δεν ήταν εύκολα. Με νόμο της κυβέρνησης της ΕΡΕ για να κυκλοφορήσει μια εφημερίδα «έκτακτη έκδοση» έπρεπε να πάρει άδεια από το Υπουργείο Προεδρίας!

Κι η «Αθηναϊκή» ζητούσε να αλλάξει αμέσως η διάταξη από τη νέα κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου. Σε μια Ελλάδα που το ραδιόφωνο μετέδιδε σχεδόν αποκλειστικά τις επίσημες ανακοινώσεις στις ειδήσεις του, τηλεόραση δεν υπήρχε, ούτε πολύ περισσότερο κοινωνικά δίκτυα, το «παράρτημα», όπως το έλεγαν, ήταν πρωτογενής ενημέρωση και ενίσχυση της κυκλοφορίας, άρα και του ταμείου της κάθε εφημερίδας. Όποιος κυκλοφορούσε πρώτος έβγαζε και αρκετά χρήματα!

F 250

Στη Θεσσαλονίκη, η ομώνυμη εφημερίδα, έκανε νυχτερινή έκδοση για να ενημερώσει τους αναγνώστες, λίγες ώρες μετά την αναχώρηση του Καραμανλή.

f 352

Το πρωί της Τρίτης οι εφημερίδες είχαν φυσικά πρώτο θέμα την απόφασή του να εγκαταλείψει Ελλάδα και πολιτική. Στα πρωτοσέλιδα αποτυπώνεται καθαρά η αμηχανία των πρωινών εφημερίδων που στήριζαν την ΕΡΕ (« Ακρόπολις», «Εθνικός Κήρυξ», «Καθημερινή»)

F 444

Αργότερα ήταν η σειρά των απογευματινών εφημερίδων να σχολιάσουν το γεγονός

f 539

Στον «Ελεύθερο Τύπο», την πρώτη εκδοτική προσπάθεια του Κίτσου Τεγόπουλου, μεταπολιτευτικά εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» διαβάζουμε το χρονικό των τελευταίων ωρών του Καραμανλή στην Ελλάδα. Μπορεί να μην είναι ακριβές για τους λόγους της αναχώρησης, αλλά δίνει λεπτομέρειες από «πρώτο χέρι»…

f 632

Κι ενώ οι πολιτικοί συντάκτες έτρεχαν για ρεπορτάζ οι σκιτσογράφοι των εφημερίδων… ζωγράφιζαν . Πρώτος και καλύτερος ο βετεράνος Φωκίων Δημητριάδης με… διπλό χτύπημα. Αριστερά στη «ΝΕΑ» και δεξιά στη «Μακεδονία»

F 728

Ρέστα έδωσε ο Μποστ που με το γνωστό του στιλ δημοσίευσε στην «Αυγή» τον διάλογο του Καραμανλή με τον διάδοχό του στην ΕΡΕ, Κανελλόπουλο

f 821

Λίγες μέρες αργότερα «χτύπησε» και ο Κώστας Μητρόπουλος με τις δημιουργίες του στον «Ταχυδρόμο»

f 913

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ