Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Δεν μένουν μόνο οι πληγές ανοιχτές, αλλά και οι δικαστικές εκκρεμότητες (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Η σημερινή μέρα είναι μνήμης και οργής. Θυμόμαστε ένα 15χρονο παιδί που σκοτώθηκε, θυμόμαστε και τον τρόπο που έχασε τη ζωή του. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους μηχανισμούς που τη θέλουν μέρα ταλαιπωρίας και φόβου.

Με κλειστούς δρόμους και τις δυνάμεις καταστολής έτοιμες να επέμβουν. Βλέπετε υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ξεχάσουμε το γεγονός και να σταθούμε στην οργή που ακολούθησε!

Μόνο που το 2008 δεν είναι τόσο μακρινό ώστε να φέρουν την ιστορία στα μέτρα τους. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί που… φρόντισαν να μείνει ακόμα και τώρα ανοιχτή και αυτή η υπόθεση της δολοφονίας.

Αυτό είναι ένα από τα πολλά βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, Ακούγονται οι σφαίρες που πέφτουν και οι αντιδράσεις όσων παρακολουθούν από τα μπαλκόνια.

Την επόμενη μέρα ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποσχέθηκε να λάμψει η αλήθεια

Μόνο που η αλήθεια αντί να γίνει φως άπλετο, θύμισε φακό με μισοτελειωμένη μπαταρία!

Πολλοί θέλουν να ξεχάσουμε τα πραγματικά γεγονότα.

Ότι υπήρχε εντολή να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από το σημείο.

Ότι δύο ειδικοί φρουροί, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας και ο Βασίλης Σαραλιώτης επέστρεψαν χωρίς εντολή για να διαπληκτιστούν με τους νεαρούς που είχαν συγκεντρωθεί στα Εξάρχεια.

Ο πρώτος ήταν γνωστός και ως «Ράμπο» στην περιοχή. Οξύθυμος είχε δώσει κι άλλες φορές αφορμές με τη συμπεριφορά του.

Η πρώτη ανακοίνωση της Αστυνομίας μιλά για εξοστρακισμό της σφαίρας που βρήκε τον άτυχο Αλέξη.

Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε ο συνήγορος του Κορκονέα, Αλέξης Κούγιας που αργότερα παραιτήθηκε της υπεράσπισής του, αρχίζει η πρώτη προσπάθεια να εμφανιστεί το θύμα ως «αντικοινωνικό» και «ταραχοποιό» στοιχείο. Γίνεται λόγος για την παρουσία του σε αθλητική εκδήλωση νωρίτερα και για αποβολή του από τη Σχολή Μωραΐτη όπου φοιτούσε.

Η διάψευση της σχολής δεν είχε την ίδια κάλυψη από τα ΜΜΕ με το υπόμνημα. Ο πρώτος σπόρος για να πειστεί η κοινωνία ότι… πήγαινε γυρεύοντας είχε ριχτεί!

f 146
Οι αστυνομικές δυνάμεις την επόμενη μέρα εμπόδισαν την πορεία των Δασκάλων και Καθηγητών να φτάσει στη Βουλή ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Από εκεί κι ύστερα αρχίζει το δικαστικό σήριαλ που κρατά μέχρι τις μέρες μας!

24 Αυγούστου 2009, παραπέμπονται για να δικαστούν οι Κορκονέας και Σαραλιώτης.

15 Δεκεμβρίου 2009, προσδιορίζεται η δίκη στη Χαλκίδα για λόγους ασφαλείας

20 Ιανουαρίου 2010, αρχίζει στην Άμφισσα η δίκη όπου μεταφέρθηκε επίσης για λόγους ασφαλείας. Κράτησε 10 μήνες, έγιναν 84 συνεδριάσεις για να εκδοθεί στις 11 Οκτωβρίου 2010 η απόφαση: Ισόβια και 15 μήνες ο Κορκονέας, 10 χρόνια ο Σαραλιώτης.

5 Οκτωβρίου 2011 το Πενταμελές Εφετείο Λαμίας εγκρίνει το αίτημα του Σαραλιώτη για αναστολή της ποινής λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης υπό τον όρο ότι θα βρίσκεται εντός των ορίων του νομού Δράμας που δηλώνει ως τόπο κατοικίας.

9 Απριλίου 2014 πρόκειται να εκδικαστεί η έφεση των κατηγορουμένων. Αναβάλλεται εξ αιτίας της απεργίας των δικηγόρων.

11 Μαρτίου 2015, αναβάλλεται και πάλι η εκδίκαση της υπόθεσης

9 Νοεμβρίου 2016, ξεκινά, επιτέλους η εκδίκαση της έφεσης, στη Λαμία. Ολοκληρώνεται στις 28 Ιουλίου 2019 και η απόφαση σοκάρει πολλούς. Ο Κορκονέας βλέπει την ποινή του να μειώνεται στα 13 χρόνια, αναγνωρίζοντάς του τον πρότερο έντιμο βίο, ενώ αθωώνεται, λόγω αμφιβολιών, ο Σαραλιώτης που έτσι κι αλλιώς ήταν ελεύθερος τα τελευταία οκτώ χρόνια! Δύο μέρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης είχε δικαίωμα να αποφυλακιστεί ο Κορκονέας.

Η ιστορία, όμως, δεν σταματά εδώ.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας (2 Αυγούστου 2019) άσκησε αίτηση αναίρεσης κατά της απόφασης του μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας. Η αίτηση εκδικάστηκε από το ΣΤ’ Ποινικό Τμήμα το οποίο στις 4 Φεβρουαρίου 2021 αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Μπορεί να είναι κουραστική η παράθεση τόσων ημερομηνιών, αλλά σκεφτείτε πόσο ψυχοφθόρα είναι για τη μητέρα του Αλέξη που υπομένει τόσα χρόνια τις ίδιες ερωτήσεις για το γιο της και ζητεί να λάμψει η αλήθεια.

Σκεφτείτε πόσα χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποσχέθηκε να λάμψει η αλήθεια. Ο ίδιος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2020, αλλά η υπόθεση Γρηγορόπουλου δεν έχει ολοκληρωθεί δικαστικά!

Ακόμα και οι έμποροι που υπέστησαν ζημιές στα επεισόδια που ακολούθησαν μόλις στις 15 του περασμένου Νοεμβρίου εξασφάλισαν την απόφαση του ΣτΕ για να αποζημιωθούν.

Στην απόφαση επισημαίνεται:

«Η προστασία της περιουσίας των πολιτών από βιαία επεισόδια που εκδηλώνονται στο πλαίσιο οποιασδήποτε μορφής μαζικής κινητοποίησης πολιτών αποτελεί υποχρέωση των αστυνομικών οργάνων, η εκπλήρωση της οποίας δεν εναπόκειται στην διακριτική τους ευχέρεια. Επομένως, αν τα αστυνομικά όργανα παραλείψουν παντελώς να επέμβουν για να προστατεύσουν την περιουσία του πολίτη η οποία απειλείται, υπό τις ανωτέρω περιστάσεις, η παράλειψη αυτή είναι παράνομη και συνεπώς συντρέχει η απαιτούμενη για την θεμελίωση αστική ευθύνη του Δημοσίου».

Και το κράτος καλείται να τους καταβάλει ένα ποσό της τάξεως του 1,868 εκ. ευρώ.

Επιστρέφουμε στο γεγονός και στο πως αντιμετωπίζεται από ορισμένους. Πέρσι ένας άνδρας των ΜΑΤ… έπαιζε με μια ανθοδέσμη που άφησε κάποιος στο σημείο που σκοτώθηκε ο Αλέξης. Ήταν… άτυχος γιατί η πράξη του βιντεοσκόπησαν κάτοικοι της περιοχής.

Το γεγονός πήρε έκταση, κυρίως από τα κοινωνικά δίκτυα. Διατάχτηκε ΕΔΕ και τιμωρήθηκε με αυστηρή επίπληξη!

Χρόνο με το χρόνο προσπαθούν να μας πείσουν ότι η 6η Δεκεμβρίου είναι μια ευκαιρία να μαλώσουν οργισμένοι νέοι με την αστυνομία, ότι εκείνη τη μέρα ένας πιτσιρικάς «βρέθηκε» μπροστά σε μια σφαίρα κι όχι σε ένα δολοφόνο, ότι πήγαινε γυρεύοντας κι είχε τσαντιστεί επειδή έχασε η ομάδα του σε αγώνα πόλο και άλλα πολλά.

Στο χέρι μας είναι να θυμόμαστε και να απαντάμε με τα πραγματικά περιστατικά. Δεν μπορεί τόσοι αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας να κάνουν λάθος.

Δεν μπορεί η αλήθεια να… χάσει από το ψέμα και τη συκοφαντία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ