Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2022

Ο… Ζαραλίκος του 1931 ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης! Η επίθεση τραμπούκων με ένα νεκρό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Τα χρόνια περνούν, αλλά η ανθρώπινη βλακεία παραμένει ίδια! Ενενήντα χρόνια πριν στη θέση του Χριστόφορου Ζαραλίκου βρισκόταν ο Βασίλης Αυλωνίτης. Πρωταγωνιστούσε στην επιθεώρηση

«Κοσμογονία» που παιζόταν στο θέατρο «Περοκέ». Κι εδώ η σάτιρα για την εξουσία ήταν η αιτία της διαμαρτυρίας που είχε τραγικά αποτελέσματα. Ένας τεχνικός του θεάτρου έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός από τους τραμπούκους.

Ήταν Σάββατο βράδυ 23 Αυγούστου, το θέατρο – και λόγω ημέρας – ήταν γεμάτο κόσμο. Την ώρα που ο Αυλωνίτης ολοκλήρωνε το νούμερο του στο οποίο σατίριζε έργα και ημέρες της κυβέρνησης, ξαφνικά ένας τύπος πήδηξε πάνω στην σκηνή.

Ο κόσμος θεώρησε ότι ήταν μέρος της παράστασης κι άρχισε να χειροκροτεί. Όταν όμως είδε άλλους τρεις να ανεβαίνουν κι αυτοί στην σκηνή κρατώντας ρόπαλα κατάλαβε ότι… κάτι δεν πάει καλά. Οι εισβολείς άρχισαν να καταστρέφουν τα σκηνικά και να ψάχνουν τον Αυλωνίτη ο οποίος είχε σπεύσει να εξαφανιστεί.

f 1 z
Αναπαράσταση της εισβολής των τραμπούκων από την εφημερίδα «Βραδυνή»

Ξαφνικά ο πρώτος τραμπούκος βγάζει πιστόλι κι άρχισε να πυροβολεί. Μια από τις σφαίρες βρήκε τον τεχνικό Παναγιώτη Μωραΐτη και τον σκότωσε!

F 2 5
Ο τεχνικός του θεάτρου Παναγιώτης Μωραΐτης

Στις εξόδους πανικός. Έντρομοι θεατές έτρεχαν να σωθούν, γυναίκες λιποθυμούσαν, άλλοι ούρλιαζαν από τρόμο.

Μεταξύ των θεατών βρισκόταν κι ένας αστυνόμος, κατάφερε να ανέβει στη σκηνή και να συλλάβει ένα από τους τραμπούκους. Το δολοφόνο τον είχε αφοπλίσει και συλλάβει ένας φαντάρος που παρακολουθούσε κι αυτός την παράσταση.

Τι ήταν αυτό που προκάλεσε τόση οργή; Και η τότε κυβέρνηση, όπως και οι περισσότερες διακρίνοταν για τα σκάνδαλα της. Αυτά τα έθιγε ακροθιγώς ο Αυλωνίτης.

F 3 4

Κατατρομαγμένος ο πρωταγωνιστής και χωρίς να ξέρει ότι οι δράστες της επίθεσης είχαν συλληφθεί κατέφυγε στο γειτονικό στέκι ηθοποιών και δημοσιογράφων, τα «Καλάμια». Εκεί όλοι τον προέτρεπαν να πάει να καταθέσει στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής. Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί τρόμαξαν να τον πείσουν ότι δεν διατρέχει κίνδυνο.

F 4z

Με τη φράση «επήδησα κάτω και σώθηκα» ο Αυλωνίτης εννοεί το παράθυρο από τις τουαλέτες του θεάτρου στον δρόμο πίσω από το θέατρο! Οι εφημερίδες έσπευσαν την επόμενη μέρα να κάνουν πρώτο θέμα το γεγονός. Οι αντιπολιτευόμενες ζητούσαν την παραίτηση της κυβέρνησης και οι συμπολιτευόμενες κατηγορούσαν τις πρώτες ότι κάνουν «κίτρινη» δημοσιογραφία. Σήμερα που έχουμε… προοδεύσει, οι δεύτερες απλά δεν θα ανέφεραν το γεγονός!

F 6 4

Η κηδεία του 35χρονου τεχνικού του θεάτρου Παναγιώτη Μωραίτη εξελίχτηκε σε αντικυβερνητικό συλλαλητήριο. Χιλιάδες κόσμου κατέκλυσαν τους κεντρικούς δρόμους.

Σε δίκη οδηγήθηκαν έξι άτομα. Η πιο ηχηρή παρουσία ήταν αυτή του Παυλή Γυπάρη, οπλαρχηγού από τη Κρήτη που είχε αναμειχθεί και στη δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη. Η αστυνομία τον καταζητούσε μάταια. Επέλεξε να εμφανιστεί μέρες αργότερα κι αφού τον είχε καλέσει σε μονομαχία ένας Μανιάτης γιατρός!.

Έπειτα από μαραθώνιες συνεδριάσεις του Κακουργοδικείου που άρχισε τις συνεδριάσεις του στην Αθήνα, αλλά, για λόγους ασφαλείας τις ολοκλήρωσε στη Χαλκίδα, βρέθηκαν ένοχοι και καταδικάστηκαν:

Σε επτά χρόνια φυλακή ο Ανδρέας Δικώνυμος, από το περίστροφό του σκοτώθηκε ο άτυχος τεχνικός και ο Κώστας Σταφυλαράκης.

Οι υπόλοιποι αθωώθηκαν.

f 7 3

Όσο για την παράσταση το θέατρο έμεινε κλειστό για λίγες μέρες, λόγο πένθους.

f 8 2

Όταν άρχισαν και πάλι οι παραστάσεις οι συντελεστές του συμφώνησαν να… στρογγυλέψουν τα νούμερα που μπορεί να προκαλούσαν ένταση μεταξύ των θεατών. Παρέμβαση στην κατεύθυνση αυτή είχε κάνει και το σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ