Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022

Πώς να… σκοτώσεις την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση – Μια ιστορία του 1964 που θα έβρισκε την Κεραμέως… απέναντι!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Παραδοσιακά η εκπαίδευση θεωρείται από την εκκλησία… φέουδο της. Το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων για τους περισσότερους ιερωμένους δεν είναι ούτε Εθνικής, ούτε Παιδείας, αλλά απλά Θρησκευμάτων που επιβάλλεται να καπελώνει όλα τα άλλα.

Ευτυχώς για το ιερατείο σήμερα βρίσκεται ο κατάλληλος άνθρωπος. Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, που όταν δεν ασχολείται πως θα «κόψει» θέσεις φοιτητών από τα ΑΕΙ, πως θα στείλει… πελατάκια στα Ιδιωτικά Σχολεία κάνει τα χατίρια της εκκλησίας με την οποία διατηρεί σχέσεις στοργής. Σαρξ εκ της σαρκός της.

Τέτοια εποχή το 1964, ευτυχώς, στην εξουσία δεν υπήρχε ούτε η Κεραμέως, ούτε το κόμμα της. Η Ένωση Κέντρου με ισχυρή πλειοψηφία στη Βουλή αποφάσισε να υλοποιήσει μια από τις βασικές προεκλογικές της δεσμεύσεις: Την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου για να δείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του ανέλαβε ο ίδιος το υπουργείο με υφυπουργό τον Λουκή Ακρίτα που ουσιαστικά έκανε το… κουμάντο.

Δεν θα μπορούσε να βρει κατάλληλο πρόσωπο για να την υλοποιήσει από τον Ευάγγελο Παπανούτσο που ως Γενικός Γραμματέας του υπουργείου θα δούλευε για τον σκοπό αυτό..

Πολλοί νομίζουν, ακόμα και σήμερα, ότι το μόνο πρόβλημα ήταν η καθιέρωση της Δημοτικής. Λάθος μέγα. Το οικονομικό ήταν το πρόβλημα. Από το Γυμνάσιο και μετά οι μαθητές και αργότερα σπουδαστές αγόραζαν τα βιβλία. Αυτό σήμαινε ότι πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών δεν συνέχιζαν τις σπουδές τους. Τότε η εκπαίδευση ήταν για τους έχοντες κι όχι για όλους. Οι ψυκτικοί δεν είχαν μεγάλη ζήτηση, αλλά Πετριστέρι υπήρχε και οι κάτοικοί του ήταν πάμφτωχοι.

Οι σπουδαστές ζητούν το 15% του προϋπολογισμού για την Παιδεία που πρέπει να είναι προσιτή σε όλους.

F 143

Η κοσμογονική αλλαγή, σημαντικότερη κι από την καθιέρωση της γλώσσας που καταλάβαινε όλος ο κόσμος ήταν η ΔΩΡΕΑΝ παιδεία σε όλες τις βαθμίδες.

Το ιερατείο για πρώτη φορά είδε να κλονίζεται η δύναμη που είχε στην παιδεία. Άλλωστε ακόμα και τώρα τις λειτουργίες δεν τις καταλαβαίνουν οι πιστοί. Ακούνε απλά τη μελωδία, όπως ακούγαμε πιτσιρικάδες ξένη μουσική χωρίς να καταλαβαίνουμε τι λένε οι στίχοι!

Τέλη Νοεμβρίου την Ιερά Σύνοδο απασχολεί η περίπτωση Παπανούτσου. Ξεσκονίζουν τα συγγράμματα του, διαπιστώνουν ότι είναι υλιστής, μελετάνε τον υπηρεσιακό του φάκελλο, αλλά και τον άλλο, τον… καλό, των κοινωνικών φρονημάτων και ζητούν την αποπομπή του.

Η ΕΡΕ πατά επάνω στις καταγγελίες για να αποδείξει ότι οι «ερυθροί» πάνε να αλώσουν την παιδεία. Ειρωνεία: Αρχηγός της είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και από τα πρωτοκλασάτα στελέχη της ο Κωνσταντίνος Τσάτσος. Κι οι δύο ξέρουν ότι πολλά πρέπει να αλλάξουν στην παιδεία, αλλά όχι μόνο μένουν προσκολλημένοι στο πνεύμα της εμφυλιοπολεμικής Δεξιάς, αλλά γίνονται και… μπροστάρηδες στον αγώνα κατά του Παπανούτσου που γρήγορα μεταβάλλεται σε αγώνα κατά του ίδιου του Παπανδρέου. Έχουν πέσει κι αυτοί στην παγίδα της μικροπολιτικκής.

Διαβάστε το που στηρίζεται η Ιερά Σύνοδος στις καταγγελίες κατά του Παπανούτσου. Σε έγγραφα της χωροφυλακής Τριπόλεως του 1946 όταν κυριαρχούσε η Λευκή Τρομοκρατία. Τον κατηγορούν ότι επί Κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ για να κάνει Αντίσταση αυτοί που είχαν επανδρώσει τα Τάγματα Ασφαλείας. Είναι γνωστή άλλωστε η δράση τους και η συνεργασία τους με τους Γερμανούς στη συγκεκριμένη περιοχή.

F 246

Ξεθάβουν και μια ιστορία για άλλη δίωξη το 1940, επί δικτατορίας Μεταξά, όταν και πάλι υπηρετούσε στην Τρίπολη. Αυτή τη φορά την καταγγελία την είχε κάνει ο Μητροπολίτης Δράμας.

Προφανώς είχε… σουξέ ο άνθρωπος. Για να φθάσουν στη Δράμα οι πράξεις ενός κρατικού λειτουργού σημαίνει ότι είχε κινητοποιηθεί όλο το σύστημα των παραθρησκευτικών οργανώσεων.

Ανοίγουμε παρένθεση γιατί έχει ενδιαφέρον ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας που… εκοιμήθη ένα χρόνο αργότερα.

Ως φανατικός βασιλικός, Βασίλειος Κομβόπουλος, επί Βενιζέλου έφυγε για τις ΗΠΑ. Όχι ως μετανάστης, αλλά ως ιερωμένος. Γρήγορα πλακώθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Βορείου Αμερικής Αλέξανδρο και ίδρυσε δική του εκκλησία που ονόμασε «Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία ΗΠΑ και Καναδά»!

Φυσικά αφορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά οι βασιλικοί ποτέ δεν χάνονται Το 1930 βρήκε τις άκρες στην ελληνική εκκλησία, μέσω του μετέπειτα Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού, επέστρεψε στην Ελλάδα και έγινε Μητροπολίτης Δράμας επτά χρόνια μετά την καθαίρεσή του. Πήρε τη Μητρόπολη, διέλυσε την εκκλησία του. Το λες και καλό… deal Κλείνει η παρένθεση.

Έχει ενδιαφέρον ένα σχόλιο του Σπύρου Αλεξίου στο «Έθνος» της 26ης Νοεμβρίου 1964 που δίνει μια άλλη διάσταση στην κόντρα που ξέσπασε μεταξύ των Ιεραρχών και του Παπανούτσου.

F 347

Τελικά η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση πέρασε, αλλά κράτησε λίγο. Όσο και η κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου. Κι ύστερα ήρθαν όχι οι μέλισσες, αλλά οι Αποστάτες που έπεσαν στο… μέλι της εξουσίας και «ψαλίδισαν» πολλές από τις αλλαγές.

Ακολούθησε η χούντα που… έσβησε και τις υπόλοιπες για να έρθει ο Γεώργιος Ράλλης, το 1976, να κάνει το αυτονόητο, να επαναφέρει κάποια από τα βασικά της στοιχεία. Στη Νέα Δημοκρατία δεν χάρηκαν όλοι. Ευτυχώς, τότε, δεν υπήρχε Κεραμέως, δεν θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει όχι μόνο επειδή ήταν αγέννητη. Τα προβλήματα υπήρχαν στους «σκληρούς» του κόμματος. Ακόμα και ο υφυπουργός Παιδείας, ο Αθανάσιος Ταλιαδούρος, βουλευτής Καρδίτσας, ζητούσε, επιτακτικά, διδασκαλική σχολή τριετούς φοίτησης με έδρα το Βελεστίνο!

Το 1980 με αφορμή την εκλογή του στην Ακαδημία Αθηνών ο Ευάγγελος Παπανούτσος έδωσε συνέντευξη στον Λευτέρη Παπαδόπουλο. Κι εκεί αποκάλυψε τη «μικρή ιστορία» των μεγάλων μεταρρυθμίσεων…

F 440

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ