Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Το περιοδικό που άλλαξε την εικόνα του κόσμου – Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Για 53 χρόνια υπήρχε ένα περιοδικό με το όνομα Life. Ήταν σαν όλα τα άλλα. Ψυχαγωγικό με πλούσια εικονογράφηση. Αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα και το αγόρασε ο εκδότης του Time, Χένρι Λου. Στην πρώτη συγκέντρωση του προσωπικού το ξεκαθάρισε:

«Το Time αφηγείται την ιστορία, το Life θα την δείχνει!»

Στις 23 Νοεμβρίου 1936 κυκλοφορεί το νέο Life που ξάφνιασε τους αναγνώστες. Οι φωτογραφίες ήταν μεγάλες, κυριαρχούσαν και τα κείμενα μικρά, τα έλεγες και… λεζάντες.

Το πρώτο εξώφυλλο έμοιαζε με εικόνα από το… μέλλον. Ήταν μια λεπτομέρεια του φράγματος Φορτ Πεκ, μέρος του «New Deal» που θα ολοκληρωνόταν το 1940.

f14

Η φωτογράφος Μάργκαρετ Μπουργκ – Ουάιτ μπορούσε να φωτογραφήσει τα μεγάλα έργα, αλλά προτίμησε τους «μικρούς» ανώνυμους ήρωες, τους εργάτες και την καθημερινότητά τους. Οι φωτογραφίες της έμειναν ιστορικές, ενώ αυτή του εξωφύλλου έγινε και γραμματόσημο!

f 234

Δεν είναι τυχαίο που η Εβραία από πατέρα και Ιρλανδή από μητέρα φωτορεπόρτερ έγινε η πρώτη πολεμική ανταποκρίτρια στον πόλεμο που ακολούθησε και γύρισε όλη την σπαρασσόμενη από τον Ευρώπη.

F 336

Κάθε εβδομάδα το Life παρουσίαζε με τις φωτογραφίες του ιστορίες ανθρώπων. Καθημερινών, αλλά και διάσημων. Τα κλικ των φωτογράφων του πέρασαν στην Ιστορία

f 432
Δύο από τις μυθικές φωτογραφία. Επάνω ο ναύτης που φιλά τη νοσοκόμα στη Νέα Υόρκη γιορτάζοντας το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και κάτω η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας μετά τις ατομικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Τα εξώφυλλα του πέρασαν κι αυτά στην ιστορία. Κάποια από αυτά θεωρούνται κλασσικά κι άνοιξαν νέους δρόμους στην εικονογράφηση εντύπων. Δεν ήταν μόνο η φωτογραφική σύλληψη, αλλά και η εικαστική προσέγγιση.

f 530 f61 f 722

Στην Ελλάδα του πολέμου

Το περιοδικό συχνά φιλοξενούσε και ελληνικά θέματα. Η φωτογραφία της Μαρίας Παντίσκας που θρηνεί τέσσερις μήνες μετά τη σφαγή στο Δίστομο δεν λείπει από κανένα αφιέρωμα στην τραγωδία εκείνη. Ο φωτογράφος του περιοδικού Ντμίτρι Κέσελ επισκέφθηκε την περιοχή την 1η Νοεμβρίου 1944 και στις 27 του ίδιου μήνα το περιοδικό τη γνωστοποιούσε σε όλο τον κόσμο με τίτλο «Τι έκαναν οι Ναζί στην Ελλάδα»

f 817

Κι αυτό δεν ήταν το μόνο. Κατέγραψε την εικόνα της χώρας μετά την αποχώρηση των Γερμανών και πριν τον εμφύλιο.

f 912

Η πτώση

Το περιοδικό που ήταν η… τηλεόραση πριν την τηλεόραση δεν άντεξε τον ανταγωνισμό της μικρής οθόνης. Στη δεκαετία του ’60 γέμισε χρώμα που έλειπε από τις τηλεοπτικές συσκευές. Όταν το απέκτησαν άρχισε η πτώση.

Τοκ Οκτώβριο του ’87 έγινε μηνιαίο και τον Μάιο του 2000 σταμάτησε να κυκλοφορεί. Αρκέστηκε σε μερικά αφιερώματα αξιοποιώντας το ανεπανάληπτο αρχείο του. Οι άνθρωποι που σκέφτηκαν να αιχμαλωτίσουν την εικόνα έπεσαν θύματα του καταιγισμού εικόνων και ήχων από δεκάδες κι αργότερα εκατοντάδες τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σήμερα μεγάλο μέρος του αρχείου του είναι προσβάσιμο στο διαδίκτυο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ