Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Τη μέρα που 5 δικαστές είδαν την Εμμανουέλα κι αποφάσισαν να μην τη δει κανείς άλλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Η «Εμμανουέλα» έγραψε ιστορία στον παγκόσμιο ερωτικό κινηματογράφο. Σήμερα θεωρείται ο πρόδρομος του soft πορνό και μπορεί άνετα να παιχτεί σε prime time ζώνη της τηλεόρασης χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις. Το 1975, όμως, τα ήθη ήταν άλλα, ή έστω κάποιοι «υπεύθυνοι» θεωρούσαν ότι μπορούσε να διαφθείρει την ελληνική νεολαία!

Η νεαρή ελληνική Δημοκρατία δεν είχε κλείσει ακόμα χρόνο, ενάμιση μήνα νωρίτερα κάτι πρωτοπαλίκαρα του Ιωαννίδη είχαν επιχειρήσει πραξικόπημα, η επίσημη πολιτεία ήταν αμήχανη απέναντι σε μια νεοφασιστική οργάνωση που λεγόταν «Νέα Τάξις» με μέλος ένα δραστήριο τύπο με το όνομα Νίκος Μιχαλολιάκος.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η hot επιτυχία της χρονιά στην Ευρώπη, η ταινία «Εμμανουέλα» έκανε την καθυστερημένη πρεμιέρα της στην Ελλάδα. Τη συνόδευε η φήμη της πρωταγωνίστριας της Σίλβια Κρίστελ που δεν έκρυβε τίποτα από τους θεατές!

Η «Εμμανουέλα» ξεκίνησε την αθηναϊκή της καριέρα στις 31 Μαρτίου 1975, την επομένη των δημοτικών εκλογών. Κι ενώ οι δημοτικοί άρχοντες στις περισσότερες πόλεις είχαν… ντέρμπι για την εκλογή τους στο β’ γύρο, εκείνη πήρε την αυτοδυναμία από την πρώτη εβδομάδα.

Όπως βλέπουμε κι από τη σχετική διαφήμιση μέσα σε επτά μέρες την είδαν σε 14 κινηματογράφους 307.000 θεατές, πράγμα που σημαίνει ότι οι αίθουσες ήταν ασφυκτικά γεμάτες σε όλες τις προβολές.

F 1 5
Αριστερά η καταχώρηση στις εφημερίδες την πρώτη εβδομάδα και δεξιά η αντίστοιχη καταχώρηση της δεύτερης εβδομάδας με τον αριθμό 309.000 θεατές να κυριαρχεί

Σε μια εποχή που οι σκοτεινές αίθουσες περνούσαν κρίση η επιτυχία της ταινίας γέμισε χαρά τόσο την εταιρεία «Μιχαηλίδης» που την έφερε στην Ελλάδα, όσο και τους αιθουσάρχες που είχαν εξασφαλίσει την προβολή της.

Μόνο που υπολόγιζαν χωρίς τη λογοκρισία και το αρμόδιο υπουργείο. Κάθε ταινία έπρεπε να πάρει έγκριση προβολής με βάση ένα νόμο του 1941 (!).

Υπήρχαν έξι (ναι σωστά διαβάσατε) πρωτοβάθμιες επιτροπές λογοκρισίας και μια δευτεροβάθμια. Μια από τις έξι πρωτοβάθμιες την είδε κι έδωσε έγκριση για προβολή μόνο σε άτομα άνω των 17 χρόνων.

F 2 5
Η άποψη του Κώστα Μητρόπουλου στα ΝΕΑ για την ταινία

Το υπουργείο διαφώνησε με τη απόφαση και παρέπεμψε την υπόθεση στη δευτεροβάθμια επιτροπή που με ψήφους 3-3 πήρε την απόφαση να προβληθεί η ταινία, καθοριστική την ψήφο του προέδρου που ήταν ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, ναι ο δικηγόρος.

Διαφώνησαν οι δύο υπάλληλοι του υπουργείου, μέλη της επιτροπής, Καλλητίδης και Κρίμπας καθώς και ο έμπορος στο επάγγελμα Χάκας. Υπέρ εκτός του προέδρου ψήφισαν οι Αδαμόπουλος και Κοκόρης. Η σκηνοθέτης Λίλα Κουρκουλάκου, η μόνη σχετική για να κρίνει την ταινία απουσίαζε στο εξωτερικό.

Το υπουργείο επανήλθε και ζήτησε να «κοπεί» μια σκηνή της ταινίας που δεν επηρέαζε την ομαλή εξέλιξη της ταινίας κάτι που έγινε. Είναι η σκηνή με το τσιγάροι!

Η κριτική φάνηκε σκληρή με τη Εμμανουέλα. Απόδειξη ο Κώστας Σταματίου στα ΝΕΑ

f 4 2 1
Η κριτική φάνηκε σκληρή με τη Εμμανουέλα. Απόδειξη ο Κώστας Σταματίου στα ΝΕΑ

Αντίθετα η Ροζίτα Σώκου στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ την είδε με συμπάθεια

F 5 2

Στο τέλος της δεύτερης εβδομάδας ο εισαγγελέας προχώρησε στην απαγόρευση τηςς, στην κατάσχεση των ταινιών, την καταστροφή τους, στη σύλληψη των ιδιοκτητών των κινηματογράφων και την την παραπομπή τους σε δίκη.

Δώδεκα αιθουσάρχες και ο εισαγωγέας της ταινίας κάθισαν στο σκαμνί. Την υπεράσπισή τους ανέλαβε ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που παραιτήθηκε από την επιτροπή λογοκρισίας.

Η ακροαματική διαδικασία υπήρξε απολαυστική. Απόστρατοι στρατιωτικοί, αγανακτισμένοι πολίτες πήγαν να τη δουν για να … αγανακτήσουν και να καταθέσουν στη συνέχεια στο δικαστήριο. Πως το έλεγε αλήθεια ο Αυλωνίτης; «Τάξις και ηθική!»

Άκρη δεν μπόρεσε να βγάλει δικαστήριο και με πρόταση του εισαγγελέα Τουρλούπη αποφάσισε να σχηματίσει άμεση αντίληψη παρακολουθώντας την επίμαχη ταινία σε ιδιωτική προβολή, στον κινηματογράφο «Ορφέας».

f 7 1

Η prive προβολή άρχισε στη μια το μεσημέρι και στη συνέχεια οι πέντε μοναδικοί θεατές επέστρεψαν στο δικαστήριο για να συνεχιστεί η διαδικασία.

F 6 1 1

Πως τους φάνηκε η ταινία; Αν κρίνουμε από την απόφαση δεν τους άρεσε. Τη θεώρησαν άσεμνη με τα μέτρα της εποχής, αλλά αθώωσαν τον ιδιοκτήτη της εταιρείας εκμετάλλευσης και τους αιθουσάρχες!

Διαβάζουμε στα ΝΕΑ:

f 8 1 1

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ