Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2022

«Τα γεγονότα του Πολυτεχνείου» ή «η εξέγερση της 17 Νοέμβρη»; – Ντοκουμέντα, πρωτοσέλιδα και φιλμ της εποχής

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Υπάρχει μια… χοντρή κόκκινη γραμμή μεταξύ των δύο φράσεων. Από εδώ οι ηττημένοι του Πολυτεχνείου που εκείνο το βράδυ θεώρησαν εαυτούς νικητές κι από εδώ οι… νικητές που πλήρωσαν τη νίκη τους με το δικό τους αίμα, αλλά και τις διώξεις που ακολούθησαν.

Η χούντα δεν έπεσε εκείνο το βράδυ, αλλά έδειξε ότι δεν είναι τόσο δυνατή. Επιστράτευσε τον Στρατό για να μείνει όρθια και τη βία. Η χούντα που τη διαδέχτηκε επιστράτευσε κι αυτή τον Στρατό, όχι εδώ, αλλά στην Κύπρο. Και τη βία με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ο Στρατός, δηλαδή το κομμάτι του λαού που υπηρετούσε τη θητεία του ήταν το όπλο, αλλά και ο φόβος.

Μέχρι τώρα έχουμε συνδέσει τον Στρατό με εικόνες όπως αυτές που μετέδωσαν σε όλη την Ευρώπη τα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά δεν είδαμε ποτέ στην Ελλάδα για ευνόητους λόγους

Δεν ήταν όλοι οι φαντάροι… καουμπόηδες στην Πατησίων. Το αντίθετο! Η χούντα νο 1, αλλά και η χούντα νο 2 τους έτρεμαν. Δικαίως. Στις 14 Δεκεμβρίου 1973, πολλές μέρες μετά την εξέγερση, αλλά και το πραξικόπημα του Ιωαννίδη το Α2 του Γ’ Σώματος Στρατού διαπιστώνει ότι στα στρατόπεδα μιλούσαν για τα όσα έγιναν εκείνο το βράδυ. Κι… έδειχνε τόσο τα γράμματα φίλων των στρατευμένων, ή τους ίδιους που είχαν βρεθεί με άδεια στην Αθήνα τις μέρες των γεγονότων.

f 128Οι απλοί φαντάροι δεν ήταν οι μόνοι. Σε άλλο έγγραφο με προγενέστερη ημερομηνία (30/11), πάλι το Α2 στο Γ΄ Σώμα Στρατού αναφέρει ότι οι οδηγοί φορτηγών λεωφορείων διαδίδουν ψιθύρους στους βενζινοπώλες κι αυτοί τις μεταφέρουν στις μικρές κοινωνίες τους. Κάνει λόγο ακόμα και για γυμνασιάρχες που προέτρεπαν τους μαθητές τους σε εκδηλώσεις συμπαράστασης στους φοιτητές. Βλέπετε η Καρεμέως ήταν αγέννητη ακόμα για να… τραβήξει μια αξιολόγηση στους «αναρχοκομμουνιστές» εκπαιδευτικούς να τη θυμούνται σε όλη τους τη ζωή!

F 230

Το όπλο των φοιτητών στο Πολυτεχνείο ήταν ο Ραδιοφωνικός Σταθμός. Έγινε η φωνή τους που ακουγόταν και πέρα από την Αθήνα. Συγκίνησε τον κόσμο και προκάλεσε τρόμο στη χούντα. Η φωτογραφία είναι από τις μέρες εκείνες. Στο χαρτί διακρίνονται οι διορθώσεις στα συνθήματα που μετέδιδε…

F 332

Οι στρατιωτικοί θέλησαν να εξαφανίσουν οτιδήποτε θύμιζε εκείνο το βράδυ. Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου άρχισε ο καθαρισμός της Πατησίων

F 428

Όσο για την Πύλη του Ιδρύματος πήγε σε ένα οικόπεδο στο Γουδί κοντά στο στρατόπεδο τεθωρακισμένων

F 525

Τη Δευτέρα το άλτερ έγκο του «δοτού» πρωθυπουργού Σπύρου Μαρκεζίνη, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Σπύρος Ζουρνατζής ξεναγούσε τους δημοσιογράφους στους χώρους του Πολυτεχνείου για να διαπιστώσουν τι ζημιές έκαναν οι αναρχικοί στο χώρο.

F 622

Οι εφημερίδες εκείνο το Σάββατο 17 Νοεμβρίου κυκλοφόρησαν για τελευταία φορά χωρίς λογοκρισία. Το διάλειμμα είχε τελειώσει. Το… κουδούνι είχε χτυπήσει. Επιστροφή και πάλι σγτα… παλιά!

F 718

F 813 F 99 f 107 F 116 1

Από κοντά και οι εφημερίδες της Θεσσαλονίκης

F 132 F 125 1

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ