Κυριακή 17 Απριλίου 2022

Η εξέγερση λίγο πριν το Πολυτεχνείο και το έγχρωμο φιλμ του Associated Press (video)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Κάθε χρόνο τιμάμε – και δικαίως – την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Προσπερνάμε, όμως, μια άλλη εκδήλωση αντίθεσης στη χούντα που έγινε λίγες μέρες νωρίτερα. Στις 4 Νοεμβρίου 1973, όταν ένα πλήθος 10.000 ανθρώπων, κάθε ηλικίας, φώναζε «κάτω η χούντα», «δεν σε θέλει ο λαός παρ’ τη Δέσποινα κι εμπρός», «Δημοκρατία – Δημοκρατία», «έρχεται ο Ανδρέας» και άλλα πολλά. Οι αστυνομικοί για να τους διαλύσουν, έβγαλαν όπλα και πυροβόλησαν στον αέρα!

Ήταν το τρισάγιο για τα πέντε χρόνια από τον θάνατο του Γεωργίου Παπανδρέου, στο Α’ Νεκροταφείο., 11 το πρωί της Κυριακής. .

Δίπλα – δίπλα στέκονταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Γεώργιος Μαύρος, οι δύο αρχηγοί των μεγαλύτερων κομμάτων, προδικτατορικά, που φυσικά ήταν εκτός νόμου και δεν έδειχναν διάθεση να συμμετάσχουν στις εκλογές – οπερέτα που ετοίμαζε για το Φεβρουάριο ο δοτός πρωθυπουργός Σπύρος Μαρκεζίνης. Ήταν κι ο Αλέκος Παναγούλης με την Οριάνα Φαλάτσι. Είχε αποφυλακιστεί και το πλήθος τον αποθέωνε. Ήταν και πολλοί άλλοι. Είχαν πάει, όχι μόνο να τιμήσουν το «Γέρο της Δημοκρατίας», αλλά να φωνάξουν κατά της χούντας, αψηφώντας τους αστυνομικούς, ένστολους και με πολιτικά.

F 126

Μεγάλο μέρος του πλήθους θέλησε να κινηθεί προς το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Η αστυνομία είχε στήσει φραγμούς, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει τον κόσμο. Άρχισαν συμπλοκές στη Λεωφόρο Αμαλίας, τη Λεωφόρο Συγγρού. Οι αστυνομικοί τα έχασαν. Βλέπετε τότε, τον καιρό της χούντας, δεν υπήρχαν ΜΑΤ και δακρυγόνα. Αυτά.,. ανακαλύφθηκαν στην πορεία.

Βγήκαν όπλα, ακούστηκαν πυροβολισμοί, αλλά όσο χτυπούσαν το πλήθος, τόσο μεγάλωνε η οργή που είχε συσσωρευτεί από 6,5 χρόνια καταπίεσης.

Τα φιλμ και τότε, όπως συχνά συμβαίνει και σήμερα, διαψεύδουν τις επίσημες ανακοινώσεις. Μπορεί να μην υπήρχαν κινητά, αλλά υπήρχαν φωτογραφικές μηχανές

F 228

Το απόγευμα τα πνεύματα είχαν ηρεμήσει. Η ανακοίνωση της αστυνομίας δεν διέφερε και πολύ από τις αντίστοιχες ανακοινώσεις των Χρυσοχοΐδη και Θεοδωρικάκου. Τραυματίες ήταν 32 αστυνομικοί και μόλις τρεις διαδηλωτές (!). Οι δύο μάλιστα ήταν γυναίκες δημοσιογράφοι, η Μαρία Ζήκα και η Σούλα Αλεξανδροπούλου που χρειάστηκε να μεταφερθούν σε νοσοκομείο. Αυτοί που έδερναν είχαν περισσότερους τραυματίες από αυτούς τους τις… έτρωγαν! Υπήρχαν και δεκάδες προσαγωγές. Από αυτές οι 17 έγιναν συλλήψεις.

Οι εφημερίδες της επόμενης μέρας έκαναν πρώτο θέμα τα επεισόδια

F 330
Η πρώτη σελίδα από την εφημερίδα «Απογευματινή»

F 426
Εσωτερική σελίδα της «Απογευματινής» που αναφέρεται στα επεισόδια

F 523
Η πρώτη σελίδα από την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Αξίζει να αναφέρουμε και τα ονόματα των ανθρώπων που είχαν αναλάβει την ευθύνη να αποτρέψουν τις βίαιες εκδηλώσεις. Ήταν ο εισαγγελέας Χριστόπουλος που προφανώς είχε προβλήματα ακοής και δεν κατάλαβε ότι έπεφταν πυροβολισμοί, ο εκπρόσωπος της Νομαρχίας Αττικής Παπατσώρης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Αθηνών Χριστολουκάς.

Ο Μαρκεζίνης που προσπαθούσε μάταια να βρει κόμματα για να πάρουν μέρος στις εκλογές αποστασιοποιήθηκε από τα γεγονότα.

F 811
Βασίλης Χριστοδούλου στη «Βραδυνή»

Οι γελοιογράφοι με τη σειρά τους αξιοποιώντας τη χαλάρωση των μέτρων λογοκρισίας αποτύπωσαν στα σκίτσα τους τα γεγονότα

f 716
Κώστας Μητρόπουλος από «ΤΑ ΝΕΑ»

Η δίκη γρήγορα πήρε πολιτική χροιά. Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Γεώργιος Μαύρος μίλησαν για τις ευθύνες της αστυνομίας, αλλά και την πολιτική κατάσταση, ενώ το δικαστήριο απαγόρευσε να προβληθεί φιλμ που έδειχνε την αστυνομική βία.

F 620 scaled
Εφημερίδα «Βραδυνή»

Το δικαστήριο την Τρίτη 14 Νοεμβρίου εξέδωσε την απόφασή του. Αθώοι οι 12 από τους 15 κατηγορούμενους, ενώ οι άλλοι πέντε καταδικάστηκαν σε ελαφρές ποινές που ήταν εξαγοράσιμες.

Ήταν φανερό πως ο Μαρκεζίνης δεν ήθελε τη σύγκρουση παρά τις παραινέσεις των σκληρών της χούντας που ουσιαστικά αποτελούσαν μια… παράλληλη κυβέρνηση.

Δεν θα περνούσαν παρά ελάχιστες μέρες που τα τανκς θα αποδείκνυαν ότι όχι μόνο ο πρωθυπουργός ήταν δοτός, αλλά και η ίδια η… δημοκρατία που σχεδίαζε και την είχε ονομάσει Νέα Δημοκρατία.

F 106
Ο Βασίλης Χριστοδούλου στη «Βραδυνή» μιλούσε για τη Νέα Δημοκρατία του Μαρκεζίνη, αλλά και τις περιορισμένες εξουσίες που είχε.

Δείτε το άγνωστο, ως τώρα, φιλμ ντοκουμέντο, από το Μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου. Τα επεισόδια που ακολούθησαν προσπάθησε να κινηματογραφήσει συνεργείο της Ιταλικής τηλεόρασης (RAI), αλλά τα μέλη του συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς!

Υπάρχει και ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τα συνθήματα του πλήθους στο Μνημόσυνο – διαμαρτυρία, η ελληνική εκπομπή της γαλλικής ραδιοφωνίας, αλλά και η αντίστοιχη του κρατικού ραδιοφώνου (ΕΙΡΤ). Ακούστε και συγκρίνετε…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ