Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος εδώ και 96 χρόνια!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η «ανάπτυξη» και οι «ξένοι επενδυτές» δεν είναι φαινόμενο του καιρού μας. Είναι ιστορία που φθάνει τον αιώνα. Η Μικρασιατική Καταστροφή και η πληθώρα εργατικών χεριών που δημιούργησε η εισροή προσφύγων στην Ελλάδα δημιούργησε ευκαιρίες που αξιοποίησαν μεγάλες ξένες εταιρείες.

Το ρεύμα και οι συγκοινωνίες πήγαν στην αγγλική Πάουερ.

Το νερό στη γαλλική Ούλεν, και αργότερα

οι τηλεπικοινωνίες στη Γερμανική Ζίμενς.

Έτσι όλοι οι επενδυτές ήταν ικανοποιημένοι. Μόνοι χαμένοι οι καταναλωτές που έβλεπαν τους λογαριασμούς να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο.

F 125

Ειδικά η συμφωνία με την Πάουερ που υπογράφηκε από τον δικτάτορα Θόδωρο Πάγκαλο το 1925 είναι εντυπωσιακή. Όχι απλά το ελληνικό κράτος… χάριζε βασικές υποδομές, αλλά τις πλήρωνε κιόλας!

Η «Σύμβαση περί Προμήθειας Ηλεκτρισμού και περί Μεταφορών» προέβλεπε μεταξύ άλλων:

-Το δικαίωμα εκμετάλλευσης του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου

-Το μονοπώλιο της κίνησης λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας με την παράλληλη υποχρέωση του κράτους να διατηρεί σε καλή κατάσταση το οδικό δίκτυο της πόλης. Ιδιώτες αυτοκινητιστές είχαν δικαίωμα να κυκλοφορούν μόνο εκεί που δεν υπήρχαν λεωφορεία της εταιρείας!

-Ατέλεια βενζίνης, ελαστικών και κάθε μηχανήματος που εξασφάλιζε την ομαλή λειτουργία του συγκοινωνιακού δικτύου της εταιρείας.

-Η διάρκεια της σύμβασης έφθανε μέχρι το1985 (!), αλλά το 1965 το ελληνικό Δημόσιο μπορούσε να την καταγγείλει με την κατάλληλη αποζημίωση.

-Η τιμή των προσφερόμενων υπηρεσιών καθορίζονταν μόνο από την εταιρεία χωρίς τη συμμετοχή του κράτους.

F 227

Η Πάουερ ανέλαβε την κατασκευή του νέου κεντρικού σταθμού παραγωγής ρεύματος στο Κερατσίνι. Ίδρυσε δύο εταιρείες, την Ηλεκτρική Εταιρεία Παραγωγής και την Ηλεκτρική Εταιρεία Διανομής, οι οποίες το 1930 συγχωνεύθηκαν στην Ηλεκτρική Εταιρεία Αθηνών Πειραιώς (ΗΕΑΠ).

Οι επιπτώσεις του κραχ» στο αμερικανικό χρηματιστήριο ήρθαν καθυστερημένα στην Ευρώπη κι ακόμα αργότερα στην Ελλάδα. Η χώρα ουσιαστικά είχε χρεοκοπήσει.

Στην εφημερίδα «Ακρόπολις» του 1932 διαβάζουμε ότι η «Πάουερ» αποφάσισε να αυξήσει κατά 50% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά.

F 425

Η εφημερίδα ρίχνει το σύνθημα για μποϊκοτάζ κι οργανώνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

F 522

Ο κόσμος ήταν πολύς, η οργή μεγάλη

f 619

Ως αντίδραση η Πάουερ έκανε ακόμη δυσκολότερη τη ζωή των Αθηναίων κάνοντας… οικονομία στα δρομολόγια των τρόλεϊ!

f 329 scaled

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ