Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Όθων και Αμαλία: Γιατί έμεινε παρθένα η πρώτη βασίλισσα της Ελλάδας

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Στα αρχεία του Φόρειν Όφις υπάρχουν τρεις αναφορές Βαυαρών αξιωματούχων προς τον πατέρα του Όθωνα, τον Λουδοβίκο Α’, βασιλιά της Βαυραρίας. Σε μια από αυτές ο προσωπικός γιατρός του νεαρού Βασιλιά, Βίμπμερ, διαπιστώνει ότι «είναι διανοητικώς και σωματικώς ανίκανος»!

Το πως τέτοιες… ευαίσθητες πληροφορίες βρέθηκαν στην κατοχή των Άγγλων δεν πρέπει να προξενεί έκπληξη. Πάντα ενδιαφέρονταν για την Ελλάδα και πάντα είχαν λόγο στις πολιτικές της εξελίξεις. Αυτός είναι και ο λόγος που απέρριψαν την πρόταση του Λουδοβίκου να παντρευτεί ο γιος του κάποια Αγγλία πριγκίπισσα.

Ο πατέρα του Όθωνα προόριζε το γιο του για κληρικό, αλλά προέκυψε Βασιλιάς και ήθελε να τον κρατήσει στο θρόνο. Θεώρησε ότι ένας γάμος θα του έλυνε τα προβλήματα κι ένας διάδοχος θα στέριωνε το έτσι κι αλλιώς εύθραυστο ελληνικό στέμμα.

Στη βόρεια Γερμανία υπήρχε το Βασίλειο του Όλντενμπουργκ με πρωτεύουσα την ομώνυμη πόλη. Οι επαφές απέδωσαν και η πρωτότοκη κόρη του τοπικού βασιλιά Αυγούστου, η 19χρονη Αμαλία, θα παντρευόταν τον 24χρονο Όθωνα και θα γινόταν Βασίλισσα της Ελλάδας.

Οι δύο νέοι παντρεύτηκαν στις 10 Νοεμβρίου 1836 στην πατρίδα της νύφης. Κρυφά!

Ναι, σωστά διαβάσατε. Για τον γάμο δεν είχαν ενημερωθεί εγκαίρως οι τρεις «μεγάλοι» της εποχής, Αγγλία, Ρωσία και Γαλλία είχαν λόγο στα ελληνικά πράγματα, πολύ περισσότερο για ένα βασιλικό γάμο ενός καθολικού με μια προτεστάντισσα που θα απέφερε έναν ορθόδοξο διάδοχο!

f 123
Φανταστική απεικόνιση του… κρυφού γάμου του Όθωνα με την Αμαλία

Ακόμα κι οι Έλληνες υπήκοοι τον έμαθαν με ένα μήνα καθυστέρηση, μαζί με την ελληνική κυβέρνηση!

Δεν ενθουσιάστηκε κανείς. Χαρακτηριστικό είναι ότι στις εφημερίδες της εποχής το γεγονός μπήκε… μονόστηλο. Απόδειξη η εφημερίδα «Αθήνα» που στις 19 Δεκεμβρίου 1836 αφιέρωσε λίγες, κυριολεκτικά., γραμμές:

F 225

Το βασιλικό ζευγάρι ήρθε στην Ελλάδα λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 1837 κι η νέα Βασίλισσα προσπάθησε να δημιουργήσει τη δική της αυλή. Αυτή καθιέρωσε τη στολή «Αμαλία» που τόσο φοριέται από τις μαθήτριες στις σχολικές γιορτές, αυτή ξάφνιασε και τους Αθηναίους με το πάθος της για την ιππασία.

Οι προστάτιδες δυνάμεις από την άλλη παρακολουθούσαν με αγωνία, η κάθε μια για δικούς της λόγους, τις προσπάθειες να αποκτήσει το ζευγάρι διάδοχο. Μάλιστα μετά τον θάνατο της Αμαλίας ξέσπασε διαμάχη στις δύο βασιλικές οικογένειες για το ποιός από τους δύο «στέρησε από την Ελλάδα τον μελλοντικό βασιλιά». Η διαμάχη έφθασε σε τέτοιο σημείο που η οικογένεια της Αμαλίας μετά τον θάνατο της (1875) δημοσίευσε την εξέταση του καθηγητή Χαν Βίζε με την οποία βεβαίωνε ότι ήταν παρθένα!

Η Αμαλία έπασχε από το σύνδρομο Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser ή, όπως αλλιώς αποκαλείται, συγγενής απλασία κόλπου. Παρουσιάζεται σε μια περίπτωση ανά 5.000 γεννήσεις κοριτσιών και συνήθως συνυπάρχουν προβλήματα στο ουροποιητικό σύστημα και έλλειψη μήτρας.

Οι πρώτες αναφορές σε αυτό το σύνδρομο καταγράφονται το 1854, όταν πια η Αμαλία ήταν 36 ετών, ηλικία, τότε, απαγορευτική για αναπαραγωγή. Στις μέρες μας, το πρόβλημα λύνεται σε σημαντικό βαθμό με τη μέθοδο της πλαστικής χειρουργικής.

Το τραγικό είναι, ότι από 19 χρόνων υποβαλλόταν σε επώδυνη «θεραπεία». Στο βιβλίο «Το αίτιο ατεκνίας της βασίλισσας Αμαλίας» οι συγγραφείς Λάζαρος Ε. Βλαδίμηρος, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών μαιευτήρας, Αριστείδης Γ. Διαμαντής, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυτταρολόγος και αντιπλοίαρχος του Πολεμικού Ναυτικού, και Γεώργιος Ι. Ανδρούτσος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Ιστορίας της Ιατρικής, ουρολόγος, περιγράφουν τη «θεραπεία», που συναντάμε σε παρόμοιες περιπτώσεις και στην αρχαία Ελλάδα: «παρασκεύαζαν κυλινδρικούς σπόγγους, τους καθάριζαν και τους περιέβαλλαν με κερί. Μετά τους τοποθετούσαν στον κόλπο της γυναίκας που είχε πρόβλημα και σιγά – σιγά αυτοί διαστελλόταν. Η σκέψη ήταν να διευρυνθεί ο κόλπος για να μπορέσει να ολοκληρωθεί η ερωτική πράξη και να γίνει η σύλληψη. Μόνο που στην περίπτωση της βασίλισσας δεν υπήρχε κόλπος ούτε καν μήτρα!»

Από το ημερολόγιο της Αμαλίας αντιγράφουμε:

«Κάθομαι μέσα σε τέσσερις τοίχους. Δοξάζω το Θεό διότι μου χάρισε σωστό μυαλό. Αλλά πόσο πιο όμορφα θα ήταν αν τα ουράνια μού`διναν και τη χαρά της μητρότητας. Αγαπώ τον άνδρα μου, η χώρα του έχει αναθέσει να την φροντίζει. Θεούλη μου, δώσε μου ένα αγοράκι, που θα μας χαρίσει ευτυχία».

Ο Όθων από την άλλη πλευρά έπασχε από πρόωρη εκσπερμάτωση. Οι δύο νέοι όχι μόνο δεν μπορούσαν να χαρούν τον έρωτα τους, αλλά έμπλεκαν ένα τόσο προσωπικό θέμα, με πρεσβευτές, αυλικούς και αξιωματούχους των Μεγάλων Δυνάμεων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη ήταν ισχυρές οι προλήψεις στις οποίες πίστευε ο πολύ ο ίδιος ο Όθωνας. Προβλήματα αυτού του είδους θεωρούνταν κακός οιωνός για το ζευγάρι και τους γύρω του. Πολύ περισσότερο εάν το ζευγάρι ήταν Βασιλείς, «ελέω θεού» μάλιστα, για μεγάλο διάστημα μέχρι να παραχωρήσουν Σύνταγμα.

F 327
Αμαλία και Όθωνας χρόνια μετά την έξωσή τους από την Ελλάδα

Ο Νικόλαος Λούρος, πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών και διαπρεπής μαιευτήρας αναφέρει ότι ο γυναικολόγος της Αμαλίας, Νικόλαος Κωστής, είχε δημιουργήσει τέσσερα ανατομικά σχεδιαγράμματα του κόλπου της βασίλισσας για να θεραπεύσει το πρόβλημα. Του τα εμπιστεύτηκε ο εγγονός του Κωστή.

Στην μικρή τότε ελληνική πρωτεύουσα η απουσία διαδόχου, αλλά και η ανάμειξη της Αμαλίας στις πολιτικές υποθέσεις, όπως και η αδυναμία του νεαρού Βασιλιά να καταλάβει τις ανάγκες του λαού, έριξαν στα τάρταρα τη δημοφιλία τους με αποτέλεσμα την έξωση.

Και οι δύο δεν ήταν έτοιμοι για το αξίωμα στο οποίο βρέθηκαν από… τύχη. Ο Όθωνας, σύμφωνα με τις παραδόσεις των Αυλών της Κεντρικής Ευρώπης θα γινόταν στρατιωτικός ή ιερέας αφήνοντας ανοιχτό το δρόμο για τον πρωτότοκο που θα κληρονομούσε το θρόνο, ενώ η Αμαλία αφέθηκε στη μοίρα της. Δεν γνώριζε ιστορία, δεν είχε ενδιαφέροντα που θα έπρεπε να έχει μια εστεμμένη, ενώ ακόμα και το πιάνο που έφερε από την πατρίδα της το είχε ως διακοσμητικό αντικείμενο στο Παλάτι.

f 423
Ο Όθωνας και Αμαλία σε φωτογραφίες προς το τέλος της ζωής τους

Το ζευγάρι συνέχισε να μένει μαζί και μετά την έξωση από την Ελλάδα. Μάλιστα δύο ώρες την ημέρα, από τις 6 έως τις 8 μιλούσαν ελληνικά και θυμόντουσαν τις στιγμές που κυβερνούσαν τη χώρα. Όπως αναφέρουν οι σύγχρονοί της «και οι δύο αγάπησαν την Ελλάδα, αλλά όχι τους Έλληνες».

Ο θάνατος του Όθωνα στα 52 του χρόνια, το 1867 κλόνισε την Αμαλία που έγινε δύστροπη. Πέθανε οκτώ χρόνια αργότερα. Ζήτησε να ταφεί δίπλα του, αλλά η οικογένεια του Βαυαρού επικαλέστηκε έλλειψη χώρου. Το αίτημά της έγινε δεκτό μετά τον θάνατό της.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ