Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Ενα σπάνιο έγχρωμο φιλμ της Κατοχής και η παραχάραξη της Ιστορίας – Ίσες αποστάσεις πάνω σε νεκρούς δεν χωρούν!

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Ζούμε στην εποχή των… ίσων αποστάσεων. Μόνο που τις ίσες αποστάσεις τις επιδιώκουν πάντα αυτοί που είναι στη… γωνία της Ιστορίας. Ίση απόσταση μεταξύ ενός θύματος κι ενός θύτη δεν υπάρχει. Ίσες αποστάσεις μεταξύ των δολοφόνων αμάχων και των εκτελεστών τους είναι αδιανόητη. Κι αυτός είναι ο λόγος που οι θύτες του χθες προσπαθούν να ξεπλυθούν στο κινηματογραφικό… πλυντήριο.

Τα θύματα όμως – και κυρίως οι απόγονοί τους – δεν πρέπει να ξεχνούν το άδικο αίμα που έτρεξε ποτάμι. Αλλιώς ας βολευτούν με φιλμάκια όπως αυτό.

Ένας Γερμανός κινηματογραφιστής μας δίνει εικόνες – και μάλιστα έγχρωμες – από την Αθήνα της Κατοχής. Το φιλμ του είναι το μόνο έγχρωμο σε μια μαύρη – κατάμαυρη – εποχή.

Δείτε το. Είναι η ματιά ενός καταχτητή. Αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως ιθαγενείς. Όλα δείχνουν φυσιολογικά. Οι γριούλες πάνω σε γαϊδουράκια πάνε στο χωράφι, Στην Πλατεία Συντάγματος κυκλοφορούν τραμ κι ανέμελοι πολίτες. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο οι Γερμανοί στρατιώτες μετέχουν σε αγώνες. Στον Κορινθιακό οι ψαράδες μαζεύουν τα δίχτυα.

Μην περιμένετε να δείτε σκελετωμένα πρόσωπα, ξυπόλητα παιδιά, νεκρούς που μαζεύει το κάρο της Δημαρχίας. Το έγχρωμο φιλμ είναι πολύ ακριβό για να το ξοδέψει κανείς σε τέτοιες… λεπτομέρειες.

Αυτή την εικόνα είχαν οι Γερμανοί για την Ελλάδα του τότε. Αυτή έβλεπαν στα κινηματογραφικά τους επίκαιρα.

Σήμερα η η 7η Τέχνη έρχεται να αναθεωρήσει την ιστορία. Κι επειδή είναι νωρίς να ξεπλύνει τους Ναζί, προσπαθεί να βρει… χαραμάδες. Ο καλός στρατιώτης σώζει μερικούς, αλλά μετέχει στη δολοφονία των υπολοίπων. Είναι κι αυτό μια αρχή. Αργότερα σε άλλη ταινία ίσως το πνεύμα είναι… δεν κάθισαν κι αυτοί ήσυχοι, κάτι θα έκαναν, μέχρι να φθάσουμε στις… ίσες αποστάσεις.

Η ταινία πέτυχε, ίσως κι άθελά της, ένα ακόμα στόχο. Αν κάνετε μια αναζήτηση στο διαδίκτυο οι πρώτες αναφορές θα είναι για το φιλμ, κι όχι για το γεγονός που πραγματεύεται. Το πραγματικό γεγονός υποχωρεί στο κινηματογραφικό. Το ίδιο και στο YouTube. To τρέιλερ, οι αναφορές στα γυρίσματα εκτοπίζουν όλα τα άλλα.

Αν ο σημερινός Γερμανός βάλει στο «ψαχτήρι» τη λέξη «Kalavryta» θα μείνει με την εντύπωση ότι γυρίστηκε μια ταινία με κάτι που έγινε… παλαιότερα!

F 121

Για να μην ξεχνιόμαστε η σφαγή των Καλαβρύτων δεν έγινε σε μια τυχαία χρονική περίοδο. Από τον Οκτώβριο του 1943 οι Γερμανοί που είχαν χάσει τους Ιταλούς συμμάχους τους, σκλήρυναν τη στάση τους στον πληθυσμό. Οι αναγνώστες των Αθηναϊκών εφημερίδων δεν διάβασαν ποτέ για τα Καλάβρυτα, αλλά διάβαζαν ανακοινώσεις όπως αυτή:

f 223

Ακόμη κι η ανθρώπινη ζωή έμπαινε σε… ισοτιμία. Ένας Γερμανός στρατιώτης νεκρός, 50 Έλληνες, ένας Γερμανός στρατιώτης τραυματίας δέκα Έλληνες στο απόσπασμα…

f 325

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή τα Τάγματα Ασφαλείας, αλλά και η Αστυνομία και η Χωροφυλακή. Ο στρατηγός Σροπ είχε ξεκαθαρίσει από τις 17 Οκτωβρίου 1943 ποιος κάνει κουμάντο σε αυτά. Η ανακοίνωσή του δημοσιεύθηκε σε όλες τις εφημερίδες. Πρώτη σελίδα…

f 422

Η σκληρότητα δεν είχε όρια. Απόδειξη η ανακοίνωση της Στρατιωτικής Διοίκησης

F 520

Από τη μια αυτοί που έδιναν αγώνα να απελευθερώσουν την πατρίδα τους κι από την άλλη οι κατακτητές και οι συνεργάτες τους. Ποιος έχει το δικαίωμα να μιλήσει για ίσες αποστάσεις;

Ίσως σε μια επόμενη ταινία υπάρχει ένας καλός Αυστριακός που έχει τύψεις ως μέλος του εκτελεστικού αποσπάσματος. Λίγη υπομονή…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ