Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Όλη η αλήθεια για την τραγωδία της Ελένης από το Κωσταλέξι – Οι υπερβολές του Τύπου και η σκληρή πραγματικότητα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΜΕΝΔΡΙΝΟΥ

Μέχρι το 1978 ελάχιστοι ήξεραν το χωριό Κωσταλέξι κι ας απέχει μόλις 10 χλμ από τη Λαμία.

Τότε, ζούσαν εκεί 392 κάτοικοι (απογραφή του 1971), αλλά δεν ήταν αυτό που λέμε τουριστικός προορισμός.

Κι όμως, μέσα σε μια μέρα, στις 6 Νοεμβρίου, έγινε… διάσημο. Μόνο που η δημοσιότητα ήταν αρνητική. Ακόμα και στις μέρες μας παραμένει ταυτισμένο με την Ελένη Καρυώτη, τη γυναίκα που βρήκαν «φυλακισμένη» στο υπόγειο του πατρικού σπιτιού μετά από 29 χρόνια οι άνδρες της Χωροφυλακής που είχαν φθάσει από την Αθήνα!

Η εικόνα που αντίκρισαν ήταν σοκαριστική. Πεσμένη στο πάτωμα σκέπαζε το πρόσωπό της με τα χέρια. Δεν μπορούσε το φως που κατέκλυσε ξαφνικά το υπόγειο. Σκεπασμένη με μια κουβέρτα προσπαθούσε να μιλήσει, αλλά κανείς δεν καταλάβαινε το παραμικρό.

Μαζί τους και το συνεργείο της τότε ΥΕΝΕΔ με τον Πάνο Σόμπολο που είχε τη θλιβερή πρωτιά να δει την Ελένη και να προσπαθήσει να μιλήσει μαζί της.

F 119
Ο Πάνος Σόμπολος επιχειρεί να μιλήσει με την Ελένη. Η φωτογραφία είναι από την εφημερίδα «Μακεδονία» της 7ης Νοεμβρίου 1978.

Στο βιβλίο του «Τα τραγικά γεγονότα της τελευταίας τριακονταετίας όπως τα έζησα» περιγράφει αυτό που είδε:

«Επρόκειτο για χώρο που έβαζαν όλα τα αγροτικά εργαλεία. Υπήρχαν τσουβάλια, αν θυμάμαι καλά, με σιτάρι, ενώ δίπλα στην Ελένη υπήρχε μια παλιά κουβέρτα με την οποία σκεπαζόταν. Πιο πέρα υπήρχε μια ξύλινη κασέλα, για την οποία, αργότερα η Ελένη, όταν συνήλθε κάπως, είπε ότι κάποιες φορές που έκανε πολύ κρύο τον χειμώνα, έμπαινε μέσα σ’ αυτή για να ζεσταθεί και να κοιμηθεί.

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι δεν υπήρχε πουθενά τουαλέτα και τις σωματικές της ανάγκες, σύμφωνα με κάποιους γείτονες, τις έκανε στον ίδιο χώρο που ζούσε η Ελένη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υπάρχει στον χώρο έντονη δυσοσμία…»

F 220

Η τηλεοπτική εικόνα ήταν σοκαριστική. Οι εφημερίδες ανάλαβαν να δώσουν τη συνέχεια. Επιστράτευσαν τους καλύτερους ρεπόρτερ και με αποστολές στην μικρή κοινότητα προσπαθούσαν να ξετυλίξουν το κουβάρι της ιστορίας.

Μιλώντας με τον Πάνο Σόμπολο στο δωμάτιο 128 του Νοσοκομείου της Λαμίας δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική. Μιλούσε για έναν Τόλη που αγαπούσε και ήταν δάσκαλος

«Τον αγαπάς τον Τόλη;» την ρώτησε.

«Ναι, τον αγαπώ» του απάντησε.

Υποσιτισμένη η 46χρονη γυναίκα έτρωγε με βουλιμία ότι τις προσέφεραν οι νοσοκόμες. Από μπιφτέκια μέχρι φρούτα.

F 322

Στην πορεία ο Τόλης έγινε… Γιώργος. Υπήρχε ένας δάσκαλος με αυτό το όνομα στο γειτονικό χωριό Μενεξέδες.

F 418

Ο άνθρωπος… έπεσε από τα σύννεφα. Δεν την γνώριζε την Ελένη και δεν ήταν δάσκαλος. Απλά τότε, το 1945, υπήρχε συνήθεια όλους όσους ήξεραν γράμματα να τους λένε… δασκάλους. Ο ίδιος δεν τη θυμόταν. Απλά πήγαινε στο χωριό κι έκοβε ξύλα για μια θεία του που έμενε εκεί.

Οι γιατροί στο νοσοκομείο διαπίστωσαν ότι η Ελένη είχε διαταραχές ως προς το χρόνο που ζούσε. Στο σημείωμα που βλέπετε υποστήριζε ότι ήταν 18 χρόνων.

F 517

Και τα αδέλφια της που την είχαν φυλακίσει; Ο 58χρονος Θύμιος, η 55χρονη Ολυμπία και η 53χρονη Μαρία υποστήριζαν ότι απλά σεβάστηκαν την πατρική εντολή. Η μαρτυρία τους στον Γιώργο Λιάνη

F 616 scaled

Κι ενώ τα τρία αδέλφια είχαν οδηγηθεί στη φυλακή μέχρι τη δίκη, στο χωριό τα στόματα άρχισαν να ανοίγουν. Άλλοι υποστήριζαν ότι η Ελένη είχε ερωτευτεί έναν αντάρτη και ο πατέρας, ως βασιλικός, την φυλάκισε επειδή ήταν αντίθετος στο γάμο, ενώ δεν είχαν αποκατασταθεί καιοι δύο μεγαλύτερες αδελφές της!

Υπήρχαν κι αυτοί που έκαναν την ερωτική ιστορία πιο δραματική. Βεβαίωναν ότι ο αντάρτης είχε σκοτωθεί μπροστά στα μάτια της Ελένης από τη συμμορία παρακρατικών του Θύμιου Τσαμαδιά!

Στη δίκη που έγινε στο Κακουργιοδικείο στις 10 Ιανουαρίου και τρεις απαλλάχτηκαν των κατηγοριών.

Στο διάστημα που μεσολάβησε ο Ελένη οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική κι αργότερα επέστρεψε στα αδέλφια της.

Όμως η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Το 1998 εξαφανίστηκε. Όσο κι αν την αναζήτησαν δεν την βρήκαν. Κι εδώ υπήρχαν πολλά σενάρια. Το επικρατέστερο από αυτά τη θέλει να χάθηκε στα γύρω βουνά. Με δεδομένη τη διανοητική της κατάσταση το πιθανότερο είναι να μην κατάφερε να επιβιώσει για πολύ στο αφιλόξενο περιβάλλον της άγριας φύσης…

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ