Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, το Σάββατο, από τους πληγέντες από φυσικές καταστροφές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Οι επιτροπές πληγέντων από φυσικές καταστροφές διοργανώνουν το Σάββατο (6 Νοέμβρη), συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Συντάγματος, στις 12 το μεσημέρι, με αίτημα την λήψη μέτρων που θα τους επιτρέψουν να μείνουν στις εστίες τους. Το συλλαλητήριο οργανώνεται μετά από πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας.

Η κατάσταση στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές και τις πλημμύρες είναι τραγική και οι πολίτες που έχασαν τις περιουσίες τους εξαιτίας της έλλειψης σχεδιασμού προστασίας διεκδικούν μέτρα στήριξης, αποζημιώσεις και μέτρα αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας.

Στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος θα παρευρεθεί ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Τι ζητούν οι επιτροπές πληγέντων

Οι πληγέντες από φυσικές καταστροφές ζητούν:

– Μέτρα προστασίας από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα, παράλληλα με την στελέχωση όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, όπως η Πυροσβεστική, τα Δασαρχεία και η Πολεοδομία.

– Άμεσα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις δασικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα.

– Αποκατάσταση των ζημιών που έχουν γίνει σε υποδομές (οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, άρδευσης κλπ.).

– Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι χάσανε τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάσταση των κατοικιών τους.

– Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντα.

– Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα εξασφάλιση μελισσοτροφών για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές – δασεργάτες την εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

– Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων, αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές. Καμιά κατάργηση, συγχώνευση σχολικών τμημάτων.

– Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών για το 2021 και για το 2022 του ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, Ύδρευση, Τηλεφωνία, Δημοτικά Τέλη, διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους, στις πληγείσες περιοχές.

– Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ