Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Σε κατάσταση πολέμου τα νοσοκομεία – Το ΕΣΥ γονατίζει από τις ελλείψεις σε κλίνες και προσωπικό (βίντεο)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με έναν κατήφορο χωρίς τέλος έχει μπει η δημόσια υγεία της χώρας καθώς τα μεγάλα νοσοκομεία, με την έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού βρίσκονται αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες και προσωπικό.

Η σοβαρή αυτή κατάσταση δεν αφορά μόνο τις κλινικές Covid αλλά πολλές άλλες. Στα νοσοκομεία της Αττικής ασθενείς περιμένουν ώρες ώστε να βρεθεί ένα κρεβάτι ή ακόμη και ένα ράντζο για την περίθαλψή τους.

Όπως εξήγησε στην κάμερα του MEGA και τον Δημήτρη Λάππα, η παθολόγος του νοσοκομείου «Γεννηματάς» Γεωργία Φίλιππα, το συγκεκριμένο νοσοκομείο εφημερεύει τόσο για covid όσο και για για non covid περιστατικά και ασφυκτιά. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Χθες μπήκαμε στην εφημερία, έχοντας το ελάχιστο ποσοστό των 60 διαθέσιμων κρεβατιών. Μέχρι τις 21:00 είχαν γίνει 90 εισαγωγές. Καταλαβαίνετε ότι περίσσευαν 30 ασθενείς που δεν είχαν που να μπουν. Αυτή τη στιγμή έχουμε 25 ράντσα διεσπαρμένα σε όλο το νοσοκομείο. Σε αυτά είναι ασθενείς με εμφράγματα του μυοκαρδίου, χειρουργημένοι, με επεμβάσεις στα μάτια και ασθενείς υπερήλικες».

Όσον αφορά στις διαθέσιμες κλίνες covid κρούει κώδωνα κινδύνου καθώς πλέον υπάρχουν μόνο 2 διαθέσιμα κρεβάτια. «Είμαστε προ των πυλών να ανοίξουμε και τρίτο τμήμα, μία ορθοπεδική», σημείωσε η κ. Φίλιππα.

Η κ. Φίλιππα επισημαίνει πως πλέον το υγειονομικό προσωπικό μετά από 1,5 χρόνο πανδημίας δεν έχει άλλες αντοχές τόσο σωματικές όσο και συναισθηματικές. «18 μήνες τώρα δεν έχει εισακουστεί καμία έκκληση και κανένα αίτημα των υγειονομικών για προσλήψεις και μονιμοποιήσεις του επικουρικού προσωπικού. Είναι η μόνη λύση για την τραγική κατάσταση που βιώνουμε», σημείωσε.

300 εισαγωγές με covid την ημέρα

Οι νέες νοσηλείες λόγω covid να έχουν ξεπεράσει τις 300 την ημέρα. Την εβδομάδα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197. Ο λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,62. Αυτό σημαίνει ότι ο ένας στους τρεις ασθενείς παρέμεινε στο νοσοκομείο.

Θεσσαλονίκη

Τραγική είναι η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα καθώς οι κλίνες ΜΕΘ έχουν γεμίσει. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη όπου χθες βρίσκονταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πέντε ασθενείς.

«Οι αντοχές του συστήματος εξαντλούνται. Εδώ και 18 μήνες δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια ψυχική και σωματική πίεση και ένταση» δήλωσε ο γιατρός του νοσοκομείου, Χρήστος Παπαστεργίου μιλώντας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε ακόμη:

Τρομάζουν οι νέες νοσηλείες – Απελπιστική η κατάσταση με τα κρούσματα στη Θεσσαλία – Στο «κατακόκκινο» η Λάρισα

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ