Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Τρομάζουν οι νέες νοσηλείες – Απελπιστική η κατάσταση με τα κρούσματα στη Θεσσαλία – Στο «κατακόκκινο» η Λάρισα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Απελπιστική είναι η κατάσταση της πανδημίας Covid-19, σε Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα καθώς για ακόμη μία φορά τα κρούσματα του τελευταίου 24ωρου χτύπησαν «κόκκινο».

Την ανεξέλεγκτη πορεία της πανδημίας επιβεβαιώνουν μάλιστα και τα ποσοστά θετικότητας των περιοχών που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Την «πρωτιά» σε θετικότητα κατέχει η Περιφερειακή Ενότητα του Κιλκίς με 2,26%. Ακολουθεί η Π.Ε Λάρισας με 2,12% και η Π.Ε Μαγνησίας με 2,07%.

thetikotita

Ταυτόχρονα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα του Οκτώβρη οι νέες νοσηλείες αυξήθηκαν κατά 22% και προσέγγισαν τις 2000.

Ειδικότερα στην επιδημιολογική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα αναφέρεται ότι, την εβδομάδα 25-31/10, οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία του ΕΣΥ ήταν 1.940, κατά πολύ αυξημένες από το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.197.

Όλα αυτά και ενώ τα αμέσως επόμενα 24ωρα θα φανεί κατά πόσο έχει επιδεινωθεί η κατάσταση ειδικά στη Θεσσαλονίκη μετά τις εορταστικές εκδηλώσεις για τον Άγιο Δημήτριο αλλά και την επέτειο του ΟΧΙ.   

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ένα στα τρία κρούσματα εντοπίζονται σε Αττική, Θεσσαλονίκη και Λάρισα. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία η κατάσταση είναι ασφυκτική καθώς σε όλη την Περιφέρεια της Θεσσαλίας καταγράφηκαν 841 κρούσματα με τη Λάρισα να συγκεντρώνει περισσότερα από τα μισά (427) και τη Μαγνησία να ακολουθεί με 234.

Η Περιφέρεια της Θεσσαλίας βιώνει ίσως τη χειρότερη επιδημιολογικά περίοδο από την έναρξη της πανδημίας. Όπως αναφέρει το iatronet.gr, στα πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλίας, που δοκιμάζονται από ασφυκτική πίεση, έχουν μπει σε εφαρμογή ειδικά επιχειρησιακά σχέδια για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Στα δύο νοσοκομεία της Λάρισας και στο Αχιλλοπούλειο του Βόλου ανοίγουν διαρκώς νέες κλινικές για περιστατικά COVID-19 και τα επιπλέον κρεβάτια γεμίζουν στην επόμενη εφημερία. Οι ιδιωτικές κλινικές που κλήθηκαν να συνδράμουν προσθέτουν εκτάκτως επιπλέον κλίνες, ενώ κι άλλες δομές εντάσσονται στο σύστημα. Περιστατικά από τη Θεσσαλία διακομίζονται σε διάφορους νομούς, από τα Γιάννενα μέχρι την Αθήνα, καθώς οι ΜΕΘ είναι γεμάτες εδώ και εβδομάδες.

«Όλα αυτά έχουν μια οροφή. Η κατάρρευση των δύο νοσοκομείων είναι προ των πυλών», υποστηρίζει μιλώντας στο iatronet ο διευθυντής της ΜΕΘ και της Ιατρικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Απόστολος Κομνός, ο οποίος δεν κρύβει την αγωνία του. Το απόγευμα της Τετάρτης ο ίδιος ενημερώθηκε από το υπουργείο Υγείας για την διάθεση 20 επιπλέον κλινών COVID σε ιδιωτικό Κέντρο αποκατάστασης της περιοχής, όπου έχουν ήδη μεταφερθεί 60 ασθενείς. «Από την πλευρά μας, κάνουμε μια αναδιάταξη της Ουρολογικής, που θα μας δώσει μερικές κλίνες επιπλέον από τις 77 που είναι ασφυκτικά γεμάτες, ώστε μαζί με τις 20 του Κέντρου να βγει η εφημερία της Πέμπτης», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Κομνό, η προσέλευση σε κάθε εφημερία ξεπερνά τα 100 άτομα, εκ των οποίων τουλάχιστον το 20% θα χρειαστούν εισαγωγή. «Στην προηγούμενη εφημερία είχαμε 25 εισαγωγές. Γεμίσαμε την κλινική COVID και δύο περιστατικά που περίσσεψαν τα διακομίσαμε στο Πανεπιστημιακό. Εχουμε μεταφέρει περιστατικό και στη Λαμία», ανέφερε ο κ. Κομνός.

Στην περιοχή σπεύδει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, καθώς η διασπορά στην περιοχή είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με όλη τη χώρα.

Σε διαδοχικές συσκέψεις υπό τον συντονισμό της διοίκησης της 5ης ΥΠΕ για την αντιμετώπιση της κατάστασης, κατατέθηκε στο τραπέζι και η πρόταση για μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε αποκλειστικά COVID-19 νοσοκομείο, σε μια επανάληψη του σκηνικού του περσινού Νοεμβρίου. Η πρόταση απορρίφθηκε ως μη εφαρμόσιμη στην παρούσα συγκυρία.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ