Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

Εργοδοτική αυθαιρεσία εργολάβου που παίρνει από τον Δήμο Αθηναίων ένα εκατομμύριο ευρώ τον μήνα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πήρε εργολαβία ύψους 35,4 εκατομμυρίων ευρώ στον Δήμο Αθηναίων και υποχρεώνει τους υπαλλήλους του να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις μετατρέποντας την πενθήμερη εργασία σε εξαήμερη.

Ο λόγος για εργολάβο που εξασφάλισε συμβόλαιο-μαμούθ και υποχρεώνει τους υπαλλήλους του να υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις με δυσμενείς όρους.

Η σύμβαση έχει υπογραφεί με τις ευλογίες του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου η προτεραιότητα ήταν η εκχώρηση της υπηρεσίας πρασίνου του Δήμου σε ιδιώτη και η πολιτική κάλυψη δόθηκε από τον τέως υπουργό Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκο, που φρόντισε να κάνει την απαραίτητη ειδική ρύθμιση. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που έχει η εφημερίδα Αυγή, η εργολαβία έχει διάρκεια 36 μηνών, με κόστος 35,4 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή περίπου ένα εκατομμύριο τον μήνα και το αντικείμενο είναι η συντήρηση και ανάπλαση πλατειών, πεζόδρομων και άλλων κοινόχρηστων χώρων πράσινου στο σύνολο των δημοτικών κοινοτήτων του Δήμου Αθηναίων. Πρόκειται για ένα έργο που μπορούσε να κάνει η υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Αθηναίων, αλλά θα το πληρώσουν ακριβά οι δημότες.

Ο εργολάβος, όταν τον Απρίλιο του 2021 εξασφάλισε το συμβόλαιο με τον Δήμο Αθηναίων, είχε υπαλλήλους που εργάζονταν με οκτάωρη απασχόληση, σε πενθήμερη βάση. Όμως πριν από λίγες μέρες κάλεσε τους εργαζόμενους να υπογράψουν τροποποιητική ατομική σύμβαση, με επιδείνωση των όρων εργασίας. Οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται πλέον να δουλεύουν έξι μέρες (Δευτέρα- Σάββατο) – 6,6 ώρες κάθε μέρα για να συμπληρώνουν το 40ωρο. Με το ωρομίσθιο να αντιστοιχεί στα 4,36 ευρώ, ο εργαζόμενος για απασχόληση 6,6 ωρών θα παίρνει 28,76 ευρώ, ενώ αν δούλευε οκτάωρο θα έπαιρνε 34,88 ευρώ.

Η περίπτωση της συγκεκριμένης εργολαβίας είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εργοδοτικής αυθαιρεσίας, που έχει προκάλυμμα νομιμότητας, το οποίο δίνεται από ρύθμιση που φρόντισε να κάνει ο τέως υπουργός Εσωτερικών, κ. Θεοδωρικάκος και αφορά την εκχώρηση σε ιδιώτες των υπηρεσιών καθαριότητας, συντήρησης χώρων πράσινου και ηλεκτροφωτισμού, που ανήκουν στους Δήμους.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ