Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Προσωρινή «ανακωχή» στο λιμάνι του Πειραιά μεταξύ εργαζομένων και COSCO

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Επτά ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμη μας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε να μην υπάρξει άλλος νεκρός και συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο της Ένωσης Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων (ΕΝΕΔΕΠ) στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά, το οποίο χθες βράδυ αποφάσισε προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων και νέα 48ωρη απεργία για την Παρασκευή και το Σάββατο 5 και 6 Νοεμβρίου. Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του σωματείου της ΕΝΕΔΕΠ.

Οπως αναφέρει η ΕΝΕΔΕΠ με τον απεργιακό αγώνα κατάφερε έως τώρα τα εξής:

• τη δέσμευση της εταιρείας και του Υπουργείου να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

• την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου, ενώ εταιρεία και κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα για τις εργατικές πόστες και η ΕΝΕΔΕΠ αναμένει την υλοποίηση του αιτήματος για 6άρα πόστα.

Η ΕΝΕΔΕΠ μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία ανακοίνωσε ότι διοργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα στις 9 το πρωί στο Υπουργείο Εργασίας ζητώντας να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, ενώ θα συμμετάσχει στο πανεργατικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 4/11 στο Πειραιά μαζί με όλα τα σωματεία που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργατών στο λιμάνι.

Υπενθυμίζεται ότι η απεργία ξεκίνησε μετά το θανατηφόρο δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή εργάτη την ώρα της βάρδιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εβδομάδα της απεργίας, πολλά πλοία που μετέφεραν εμπορεύματα αναγκάστηκαν να περιμένουν αρόδο στο λιμάνι για να ξεφορτώσουν.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ:

«Συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Με την ιστορική απεργία μέσα στο λιμάνι δεν αφήσαμε να συγκαλυφθεί το εργοδοτικό έγκλημα και ο τραγικός θάνατος του συναδέλφου μας Δημήτρη Δαγκλή και δεν θα σταματήσουμε μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Εφτά ημέρες στο λιμάνι του Πειραιά δείξαμε τη δύναμη μας στον αγώνα μας για να διασφαλίσουμε να μην υπάρξει άλλος νεκρός και συνεχίζουμε γι αυτό το σκοπό.Με τον απεργιακό μας αγώνα καταφέραμε ως τώρα:

• Τη δέσμευση της εταιρείας και του Υπουργείου για να συγκροτηθεί Επιτροπή Υγιεινής και Ασφαλείας με την συμμετοχή μελών του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ.

• Την αναγνώριση και κατοχύρωση του Σωματείου μας που είναι όπλο στα χέρια των εργαζομένων μέσα στο λιμάνι.

• Ανάγκασε την εταιρεία και την κυβέρνηση έστω να αναγνωρίσει το πρόβλημα για τις εργατικές πόστες, συνεχίζουμε μέχρι να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας για 6άρα πόστα.

• Έγινε γνωστό σε όλους τι πραγματικά συμβαίνει στον υποτιθέμενο «παράδεισο» της COSCO  με την εντατικοποίηση και  τις κόντρα βάρδιες, τα 12ώρα, τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας,  με την ομηρία των εργολαβικών εργαζομένων.

Αυτός  ο αγώνας, κουρέλιασε τους αντεργατικούς νόμους, μας γέμισε νέα πείρα στο πώς να παλεύουμε.

Το δυνάμωμα και ισχυροποίηση του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, μέσα στη φωτιά της μάχης και της αναμέτρησης για τα δίκιο όλων των εργαζομένων, είναι μια μεγάλη κατάκτηση για όλους τους εργαζόμενους.

Κατορθώσαμε όλες αυτές τις ημέρες, να γίνουμε μια γροθιά.

Η παραπέρα μαζικοποίηση, η μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες του Σωματείου μας είναι αυτό που πιέζει και φοβάται η εργοδοσία, που μπορεί να δυναμώσει το αγώνα για να αλλάξει η κατάσταση μέσα στο λιμάνι για τα δίκαια αιτήματα μας.

Η πάλη για τη ΣΣΕ που διασφαλίζει τα δικαιώματα των όλων των εργαζομένων συνεχίζεται με καλύτερους όρους,  προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία.

Το νέο ΔΣ  έχοντας εξασφαλίσει  και στα χαρτιά  την αντιπροσωπευτικότητα του Σωματείου μας θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες τη πρόταση για υπογραφή ΣΣΕ.

Η πείρα που αποκτήσαμε μέσα στην απεργιακή αναμέτρηση είναι τεράστια, ξέρουμε ότι για να αποσπάσουμε ότι δικαιούμαστε χρειάζεται σκληρό αγώνας, κρίνεται στις πύλες και τις προβλήτες του λιμανιού, με οργανωμένο, μαζικό, πολύμορφο αγώνα, με σχέδιο και συνέχεια.

Ότι λέει το εργοδοτικό συνδικάτο είναι για γέλια, καλά θα κάνουν να μείνουν στα λαγούμια τους, εκεί που είναι όλες αυτές τις ημέρες, που τους γύρισε τη πλάτη ο ίδιος ο κόσμος.

Στηριζόμαστε στην αλληλεγγύη που εκφράστηκε όλες αυτές τις ημέρες, από εκατοντάδες εργατικά σωματεία και φορείς, από τα χειροκροτήματα και τις σηκωμένες γροθιές με τις οποίες  μας αντιμετώπιζε ο κόσμος στους δρόμους, στις μηχανοκίνητες πορείες, στις συγκεντρώσεις.

Όπως δεν μας σταμάτησε η σιδερένια πόρτα έξω από τη COSCO, όπως δεν μας σταμάτησαν τα δικαστήρια και η τρομοκρατία, ακόμη περισσότερο με το σωματείο μας δίνουμε τη μάχη τις επόμενες ημέρες,  και μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία συγκροτούμε ένα μεγάλο απεργιακό μέτωπο.

Προετοιμάζοντας τη νέα 48ωρη απεργία, μαζί με τα υπόλοιπα σωματεία διοργανώνουμε παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας της Δευτέρα 1/11 στις 9.00 το πρωί για να απαιτήσουμε να αποδοθούν άμεσα οι ευθύνες για το εργοδοτικό έγκλημα, παίρνουμε μαζικά μέρος στο  πανεργατικό συλλαλητήριο τη Πέμπτη 4/11 στο Πειραιά μαζί με όλα τα σωματεία που στηρίζουν τα δίκαια αιτήματα των εργατών στο λιμάνι.

Συνεχίζουμε και δυναμώνουμε το Σωματείο μας για:

6άρες πόστες (εργατικές ομάδες) αντί για 4 που σήμερα επιβάλει η εργοδοσία. Αν υπήρχε κι άλλος συνάδελφος δίπλα στο Δημήτρη, σήμερα θα μπορούσε να είναι μαζί μας.
Κατάργηση των κόντρα βαρδιών, πρόγραμμα εργασίας για όλους τους εργαζομένους. Να μη κοιμόμαστε με το κινητό ως σκουλαρίκι.
Μετατροπή όλων των Συμβάσεων σε πλήρους απασχόλησης και υπογραφή ΣΣΕ. Να μη κυνηγάμε το μεροκάματο από δω και από εκεί για τα βγάλουμε πέρα, σκοτωμένοι από το άγχος, τη πίεση να ζήσουν οι οικογένειες μας. Με 16 μεροκάματα πως μπορεί να ζήσουν τα παιδιά μας;

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ