Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Lockdown προ των πυλών; – Η αποτυχία της αντιμετώπισης της πανδημίας σε αριθμούς

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «τελευταίο μίλι» που έλεγε ο πρωθυπουργός αργεί ακόμα. Αντίθετα το λοκντάουν που όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες δηλώνουν ότι είναι «εκτός προγράμματος» έρχεται περισσότερο κοντά από κάθε άλλη φορά. Ότι και να λένε, οι αριθμοί δεν είναι με το μέρος τους.

Ο covid-19 δεν νικιέται με τις λίστες τύπου Πέτσα, αλλά με ουσιαστικές παρεμβάσεις στην υγεία, προσλήψεις προσωπικού και δημιουργία νέων νοσοκομείων, κάτι που φάνηκε εξ αρχής ότι δεν ήταν στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Η παταγώδης αποτυχία των υπεύθυνων φορέων φαίνεται και στον πίνακα που δημοσιεύουμε. Διαλέξαμε το σύνολο των κρουσμάτων και των απωλειών σε κάποιες σημαντικές πολιτικές αποφάσεις, όπως το πρώτο λοκντάουν (22/3/20) η έξοδος από αυτό (4/5/2020), το δεύτερο λοκντάουν (6/11/20), η πλήρης απελευθέρωση για το «άνοιγμα στον τουρισμό (14/5/21) και η 31η Οκτωβρίου όπου υπάρχουν τα τελευταία στοιχεία.

ΠΙΝΑΚΑΣ

Βλέπουμε ότι στη διάρκεια του δεύτερου λοκντάουν είχαμε σχεδόν 15 φορές περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από το πρώτο κύμα του covid-19, ενώ από τον περασμένο Μάιο, ενώ από την απελευθέρωση των πάντων και την επιστροφή στην… κανονικότητα, θρηνήσαμε σε έξι μήνες 4,5 χιλιάδες ανθρώπους με τους ειδικούς να μας προειδοποιούν για περισσότερους από 50 νεκρούς την ημέρα τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, τα κρούσματα αυξάνονται ανεξέλεγκτα και από την Τρίτη αναμένεται να ξεπεράσουμε τις 5.000 σε ημερήσια βάση καταρρίπτοντας κάθε αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας. Κι όλα αυτά ενώ έχουμε περισσότερους από 6 εκατομμύρια εμβολιασμένους.

Οι αναφορές που φθάνουν στο Υπουργείο Υγείας, ειδικά από τη Βόρεια Ελλάδα, είναι δραματικές. Σε αρκετές από αυτές προσδιορίζονται και τα προβλήματα στους εμβολιασμούς, ενώ εντοπίζονται οι αιτίες του κακού.

Όσοι τις μελέτησαν κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα που είναι αποθαρρυντικά.

Το αντιεμβολιαστικό κίνημα με αιχμή του δόρατος απλούς ιερείς, αλλά και μεγάλα μοναστήρια έχον ταχθεί ευθύς εξαρχής εναντίον των εμβολιασμών. Επηρεάζουν σημαντικά μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες, ειδικά αυτές που περιλαμβάνονται στις υψηλού κινδύνου. Ακόμα και άτομα με υποκείμενα νοσήματα που καταφεύγουν στη θρησκεία για να γίνουν καλά, βλέποντας την επιστήμη να μην μπορεί να τους σώσει λύσεις αρνούνται να εμβολιαστούν.

Το άνοιγμα των κέντρων διασκέδασης, οι γάμοι, τα πανηγύρια, οι μεγάλες θρησκευτικές γιορτές που είναι πολλές ειδικά το Δεκέμβριο, ακόμα και οι κηδείες δημιουργούν εστίας υπερμετάδοσης.

Στα μεγάλα αστικά κέντρα, ειδικά στη Θεσσαλονίκη είναι γνωστό το πρόβλημα με τις συγκοινωνίες και τον συνωστισμό στα δρομολόγια που είναι σαφώς μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Αθήνας, ενώ η ρυμοτομία της πόλης κάνει δύσκολη την κυκλοφορία με ΙΧ.
Πολλοί αντιεμβολιαστές έσπευσαν στη Βουλγαρία και προμηθεύτηκαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης για να μπορέσουν παραμείνουν στις δουλειές τους.

Η τρίτη δόση, η λεγόμενη αναμνηστική, δεν φαίνεται να έχει… συγκινήσει τον κόσμο. Εδώ έχουμε να κάνουμε με την κακή διαχείριση των προβλημάτων που προέκυψαν από τις παρενέργειες των εμβολίων (‘Αστρα Ζένεκα), από τις πιθανές παρενέργειες που τους φόβισαν ή την πεποίθηση ότι «με το εμβόλιο τελειώνει η πανδημία» όπως έλεγαν όλα τα κυβερνητικά στελέχη πριν μερικούς μήνες και τα φερέφωνα τους. Κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει σοβαρά τι είναι το εμβόλιο, πόσο διαρκεί η προστασία του και ότι μπορεί να χρειαστεί και τρίτη ή τέταρτη δόση. Κι όλα αυτά όταν στο Ισραήλ ήδη εμβολιαζόταν ο πληθυσμός για τρίτη φορά!

Οι έρευνες, σε όλη την Ελλάδα, για να τον εντοπισμό των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού τύπου Παλαμά έχουν βαλτώσει. Πολλοί υποστηρίζουν ότι αιτία είναι πιθανό «σπάσιμο των κλειδιών» ασφαλείας γεγονός που εάν αποδειχθεί θα εκθέσει την κυβέρνηση και τους οργανωτές του σχεδίου του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η κυβέρνηση σε ένα ακόμα τομέα απέτυχε παρά τα πολλά εύσημα που… μοίραζαν μεταξύ τους κυβερνητικά στελέχη. Το γεγονός ότι έχει ξηλωθεί όλη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας το αποδεικνύει περίτρανα. Το πρόβλημα είναι ότι και οι νέοι… κυβερνήτες ακολουθούν το παράδειγμα του καπετάνιου του Τιτανικού, βάζουν την ορχήστρα να παίζει και δεν βλέπουν το παγόβουνο που βρίσκεται μπροστά τους!

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ