Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021

Στο κόκκινο Θεσσαλονίκη- Λάρισα, τα μέτρα που αποφασίζονται

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέα περιοριστικά μέτρα αποφασίζονται αύριο και θα έχουν ανακοινωθεί μέχρι την Τετάρτη από την επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με τη νέα έξαρση της πανδημίας.

Το Σαββατοκύριακο οι αριθμοί είναι χαστούκι στο πρόσωπο όσων διαβεβαίωναν ότι βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας και στην επιστροφή στην κανονικότητα: Άλλοι 82 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη για τη ζωή και 421 δίνουν τη δική τους μάχη στις ΜΕΘ, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε μέσα στο 48ωρο κατά 7.423 άτομα.

Οι εκτιμήσεις για 5.000 κρούσματα ημερησίως μέσα στο πρώτο 15ήμερα του Νοεμβρίου είναι απολύτως ρεαλιστικές και ίσως αποδειχτούν και πολύ μετριοπαθείς.

Έτσι η πολιτική ηγεσία, που απορρίπτει κάθε πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συναινετική αντιμετώπιση της πανδημίας από επιτροπή επιστημόνων κοινής αποδοχής, καλείται να εξηγήσει γιατί πέσαμε έξω γι άλλη μια φορά.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθούν, με στόχο τον έλεγχο της πανδημίας τουλάχιστον στις λεγόμενες κόκκινες περιοχές.

Οι κόκκινες περιοχές

Η κατανομή των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο δείχνει ότι στο κόκκινο βρίσκεται η κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλία, και ανησυχητικά αυξάνονται τα κρούσματα σε ορισμένες περιοχές στην ανατολική και στη δυτική Μακεδονία.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι στην Αττική εντοπίστηκαν 537 κρούσματα, στην Θεσσαλονίκη 447 και στη Λάρισα 226.

Ανησυχία προκαλούν τα 45 κρούσματα στη Δράμα, τα 66 στον Έβρο, τα 44 στη Ροδόπη, τα 37 στην Ξάνθη, αλλά και τα 56 στην Πέλλα και τα 43 στην Κοζάνη.

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που έρχονται

Η επιστημονική κοινότητα εισηγείται να ληφθούν περιοριστικά μέτρα στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση και να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι για τους ανεμβολίαστους. Έτσι αναμένεται ότι η πολιτική ηγεσία θα αποφασίσει στοχευμένα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Συγκεκριμένα θα υποχρεωθούν όλοι οι ανεμβολίαστοι που εργάζονται στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα να κάνουν δύο rapid test κάθε εβδομάδα, με το κόστος να βαρύνει τους ίδιους.

Επίσης οι ανεμβολίαστοι θα έχουν περιορισμούς για την είσοδό τους σε μεικτούς χώρους σε μπαρ και καταστήματα εστίασης.

Οι έλεγχοι θα αυστηροποιηθούν και ίσως γίνουν πιο τσουχτερά τα πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που κάνουν πλημμελή έλεγχο κατά την είσοδο των πελατών.

«Αν το σύστημα υγείας φτάσει στα όριά του τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις κόκκινες περιοχές, για κάποιο διάστημα», είπε εξάλλου ο καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Δ. Σαρηγιάννης: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ζήτησε να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που γίνονται και πρότεινε τη διενέργεια self-tests και από όσους έχουν εμβολιαστεί, γιατί -όπως είπε- «ένα ποσοστό 10 με 12% από όσους έχουν εμβολιασθεί μπορεί να έχει κολλήσει». Ο κύριος Σαρηγιάννης ζήτησε από την πολιτεία να καλύψει το κόστος των self-tests για τους εμβολιασμένους.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κύριος Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι «τα δύσκολα είναι μπροστά μας αν δεν κάνουμε κάτι να σταματήσουμε την αυξητική πορεία» και εκτίμησε ότι ο «εβδομαδιαίος μέσος όρος (των κρουσμάτων) μέχρι τις 16 Νοέμβρη μπορεί να φτάσει ακόμα και στα 5.000 κρούσματα».

Πάντως ο κύριος Σαρηγιάννης τόνισε ότι εκείνο που τον ανησυχεί περισσότερο είναι η πίεση στο σύστημα υγείας, αφού «ειδικά στην Θεσσαλονίκη, τα νοσοκομεία έχουν διαθέσιμες μόνο 3-4 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτός ο αριθμός διατηρείται τεχνητά, αφού και διασωληνωμένοι μένουν εκτός ΜΕΘ».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ