Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021

Κ. Γουργουλιάνης: Οι τρεις αιτίες που χάνονται καθημερινά ασθενείς με κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Να ρίξει φως στους λόγους για τους οποίους αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό στη χώρας μας, επιχειρεί ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής Θεσσαλίας, Κων/νος Γουργουλιάνης.

Με ανάρτηση του ο κύριος Γουργουλιάνης δείχνει τρία βασικά αίτια. Συγκεκριμένα, την έλλειψη εξειδικευμένου υγειονομικού προσωπικού, τη διαχρονική απουσία πρωτοβάθμιας φροντίδας και τους πλημμελείς ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων.

«Χρειάζονται μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα. Η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τρεις απο αυτές , έδειξε ποσοστά στο 80% του πληθυσμού, πολύ πίσω απο το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό για την πατρίδα μας ισοδυναμεί με δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας, 600000 απο τους οποίους είναι ευάλωτοι» καταλήγει ο διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Κων/νου Γουργουλιάνη έχει ως εξής:

«Ανοίγουμε συνέχεια νέες κλίνες νοσηλείας σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας μας , όταν αυξάνεται το επιδημιολογικό φορτίο. Σωστό, αλλά δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι ειδικοί γιατροί πνευμονολόγοι ή εντατικολόγοι για την επαρκή νοσηλεία τους. Στην πρόσφατη οικονομική κρίση έφυγαν στο εξωτερικό χιλιάδες γιατροί, που δεν δημιουργήσαμε έγκαιρα τις συνθήκες να επανέλθουν.

Ανακοινώνουμε καθημερινά χιλιάδες «κρούσματα». Μερικώς σωστό, όμως δεν γνωρίζουμε πόσοι απο αυτούς είναι εμβολιασμένοι ή παιδιά, άρα χαμηλού κινδύνου και επίσης με ποια μέθοδο έγινε η διάγνωση. Για κάθε μία απο τις χιλιάδες μολύνσεις που ανακοινώνονται, δεν υπάρχει γιατρός πρωτοβάθμιας φροντίδας. Συνωστίζονται αρκετοί από όσους βρέθηκαν θετικοί , στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων, που τελικά αναγκάζονται να κάνουν και πρωτοβάθμια σε βάρος της δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας. Λάθος, γιατί τόσα χρόνια κάναμε αρκετούς νόμους για την πρωτοβάθμια φροντίδα, χωρίς να καταφέρουμε να την οργανώσουμε.

Άλλες επίσης σημαντικές αιτίες.

Η χώρα μας διαχρονικά φαίνεται να εφαρμόζει αυστηρά μέτρα για την εξάπλωση της πανδημίας. Σωστή κατεύθυνση αλλά λάθος η εφαρμογή της, γιατί ο πραγματικός έλεγχος των μέτρων φαίνεται να είναι ελλιπής. Λάθος είναι ακόμα οι συζητήσεις για νέα φάρμακα, μεταλλάξεις, ιδιαίτερα όταν εκφέρονται απο αναρμόδιους ακόμα και απο πολιτικούς και αποτελούν συχνά αντικείμενο αντιπαραθέσεων.

Χρειάζονται μελέτες της ανοσίας στην κοινότητα. Η Πνευμονολογική Κλινική Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε τρεις απο αυτές , έδειξε ποσοστά στο 80% του πληθυσμού, πολύ πίσω απο το 95% που συναντάται στις επιτυχημένες χώρες της Ευρώπης. Αυτό για την πατρίδα μας ισοδυναμεί με δυο εκατομμύρια συμπολίτες μας, 600000 απο τους οποίους είναι ευάλωτοι. Η ανακοίνωση με ειλικρίνεια και ψυχραιμία των βεβαιοτήτων της πανδημίας που τώρα πλέον είναι πολλές, θα πείσει τους περισσότερους να σπεύσουν να εμβολιασθούν.»

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ