Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

“ Οδύσσεια” για 400 πρόσφυγες- Ο Μηταράκης “με στολή” Σαλβίνι

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Μπαλάκι μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει γίνει πλοίο, στο οποίο επιβαίνουν 400 πρόσφυγες και μετανάστες.

Το πλοίο ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό την Ιταλία, αλλά λόγω της κακοκαιρίας παρασύρθηκε νότια της Ιεράπετρας κοντά στο νησάκι Χρυσή. Οι επιβαίνοντες κάλεσαν το 112 και ένα πλοίο του Λιμενικού έφτασε στο σημείο, ώστε να τους ρυμουλκήσει.

Όμως το Λιμενικό αντί να μεταφέρει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι, δηλαδή σε αυτό της Κρήτης, το μετέφερε έξω από την Κάρπαθο, όπου και έχει ακινητοποιηθεί από χθες.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες τα υπουργεία Μετανάστευσης και Ναυτιλίας επικοινώνησαν με την Τουρκία και την κάλεσαν να το παραλάβει, επικαλούμενα ότι βρίσκεται σε  Διεθνή Ύδατα, παραβλέποντας  ωστόσο ότι το πλοίο βρέθηκε εκεί μετά από την παρέμβαση του Λιμενικού.

Η Τουρκία δεν έχει απαντήσει ακόμα στο αίτημα της Ελλάδας και σύμφωνα με την Aegean Boat Report  το πλοίο δεν έχει πιάσει ακόμα λιμάνι, ενώ στους 400 επιβαίνοντες  δεν  έχει δοθεί φαγητό ή φαρμακονοσηλευτική βοήθεια.

Αν ισχύουν οι πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί πρόκειται για διάσωση που μετατρέπεται σε pushback. Παράλληλα, η διαχείριση της κατάστασης θυμίζει έντονα τη θητεία του Ματέο Σαλβίνι στο Υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, ο οποίος αντίστοιχα δεν επέτρεπε στα πλοία που μετέφεραν πρόσφυγες και μετανάστες να πιάσουν λιμάνι κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ