Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023

Covid-19: Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασαν την Αττική – Οι ΜΕΘ στο κόκκινο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το εφιαλτικό σενάριο που έζησε πέρυσι η Θεσσαλονίκη έχουν μπροστά τους οι επιδημιολόγοι καθώς τα κρούσματα του κορονοϊού ξεπέρασαν και τον αριθμό των κρουσμάτων στην Αττική. Συγκεκριμένα το περασμένο 24ωρο ανακοινώθηκε ότι στην Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 589 νέα κρούσματα, ενώ στην Αττική τα κρούσματα ήταν 554.

«Πέρυσι 27 Οκτωβρίου είχαμε 12 νεκρούς από κορονοϊό και 102 διασωληνωμένους. Φέτος 27 Οκτωβρίου είχαμε 63 νεκρούς και  387 διασωληνωμένους  με 6,5 εκατομμύρια  εμβολιασμούς. Αυτό σημαίνει ότι  κάτι δεν γίνεται σωστά σε  επίπεδο  πρόληψης και ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το ποσοστό εμβολιασμένων που νοσηλεύεται σε κλίνες COVID και ΜΕΘ αυξάνεται  ημέρα με την ημέρα. Όχι γιατί δεν καλύπτουν τα εμβόλια, αλλά επειδή  οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πριν  από 9 μήνες και πολλοί έχουν χαμηλό κύκλο αντισωμάτων, αφού  διστάζουν να κάνουν  την τρίτη  δόση. Οι  υγειονομικοί  παρακολουθούμε  τα αντισώματα στο πλαίσιο ερευνητικών προγραμμάτων και διαπιστώνουμε ότι σε πολλές περιπτώσεις  τα αντισώματα μετά εννέα μήνες του εμβολιασμού  είναι κάτω του ορίου ασφαλείας» αναφέρει ο κ. Γιαννάκος.

Από τα 2.984 κρούσματα covid-19 το περασμένο 24ωρο τα 554 εντοπίστηκαν στην Αττική, τα 589 στην Θεσσαλονίκη, τα 102 στην Αχαϊα, 113 στην Ημαθία, 213 στη Λάρισα και 133 στη Μαγνησία.

Έτσι η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα της πανδημίας και ανησυχητικά είναι τα στοιχεία για Λάρισα, Μαγνησία, Ημαθία και Αχαϊα. Χθες έγιναν 46 εισαγωγές ασθενών στην εφημερία του Νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου στη ΜΕΘ δεν υπάρχει ούτε μία κενή κλίνη.

Η κατάσταση επιβαρύνεται από το γεγονός ότι περίπου 180.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών δεν έχουν εμβολιαστεί και πολλοί από αυτή την ηλικιακή ομάδα αν ασθενήσουν θα οδηγηθούν σε ΜΕΘ. Με τη θνητότητα σε αυτές τις ηλικίες να εκτιμάται στο 10%, αναμένεται ότι θα αυξηθούν δραματικά τόσο ο αριθμός των νεκρών, όσο και η επιβάρυνση των ΜΕΘ. Σήμερα οι εννέα στους δέκα από όσους εισάγονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Με δεδομένες μάλιστα τις ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στο δημόσιο σύστημα υγείας, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ