Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023

Πέραμα: «Εγώ οδηγούσα» λέει ο τρίτος ανήλικος – «Μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ενώπιον του Ανακριτή Πειραιά βρίσκεται ο τρίτος ανήλικος ο οποίος επέβαινε στο όχημα το οποίο καταδίωξαν οι 7 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ στο Πέραμα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο 15χρονος ανέφερε πως αυτός ήταν ο οδηγός του μοιραίου αυτοκινήτου.

Είπε επίσης πως «μόλις σταματήσαμε βάλαμε τα χέρια ψηλά και αυτοί μας πυροβόλησαν. Πυροβόλησαν τον φίλο μου. Στο Αιγάλεω δε σταματήσαμε γιατί φοβηθήκαμε, μη μας σκοτώσουν. Μόνο το αμάξι κλέψαμε».

Συνέχισε λέγοντας πως «σταματήσαμε με το λεωφορείο μούρη με μούρη και αυτοί άφησαν μετά κάτω τα μηχανάκια τους και μας πυροβολήσανε. Πρώτα πυροβόλησαν και μετά κάναμε πίσω. Εγώ οδηγούσα. Ο φίλος μου που σκοτώθηκε ήταν 18 χρονών και ήταν συνοδηγός».

Είπε ακόμα πως δεν είχαν όπλα πάνω τους, ενώ διέψευσε πως εμβόλισε τους αστυνομικούς, λέγοντας πως όταν έκανε όπισθεν ήταν πεσμένες οι μηχανές και οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ είχαν ήδη πυροβολήσει.

«Σταματήσαμε, αυτοί πυροβολήσανε», είπε. Ανέφερε ακόμα ότι πως όταν βγήκε από το αυτοκίνητο κρύφτηκε στη ρόδα και όταν τελείωσαν οι γεμιστήρες, άρχισε να τρέχει.

«Ήθελαν να μας σκοτώσουν»

Εν τω μεταξύ στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στον ανακριτή ο υπαστυνόμος και επικεφαλής τη ομάδας ΔΙ.ΑΣ. αναφέρει ότι «οι δράστες φορούσαν κουκούλες κι έτσι δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά και την ηλικίας τους».

Για τα κρίσιμα λεπτά που οδήγησαν στον θάνατο τον 18χρονο, Νίκο Σαμπάνη, αναφέρει:
«Η καταδίωξη του οχήματος συνεχίστηκε ώσπου κατέληξε στο Πέραμα, και ενώ ανέβαινε την οδό Ελπίδος, στο ύψος αριθμού 38, το όχημα πήγε να στρίψει αριστερά στη Φρίξου. Εκεί όμως ο οδηγός σταμάτησε καθώς από την οδό Φρίξου έρχονταν λεωφορείο του ΟΑΣΑ. Οι αστυνομικοί συνέχισαν να δίνουν εντολές από αποστάσεις ασφαλείας ώστε να βγουν τα άτομα που επέβαιναν στο όχημα. Οι τρεις επιβαίνοντες φορούσαν κουκούλες από τις ζακέτες καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού και δεν μπορούσαν να γίνουν διακριτά τα χαρακτηριστικά τους και η ηλικία τους, πλην όμως από τον τρόπο οδήγησης του οχήματος μπορούσαν να αντιληφθούν ότι πρόκειται για ένα έμπειρο και ικανό οδηγό».

Συνεχίζοντας περιγράφει τις στιγμές που προηγήθηκαν λίγα λεπτά πριν το καταιγισμό των πυρών. «Αντί όμως οι επιβαίνοντες να ακούσουν στις εντολές των αστυνομικών ή να εγκαταλείψουν το όχημα και να προσπαθήσουν να διαφύγουν πεζοί, το όχημα εντελώς αιφνίδια άρχισε να κινείται όπισθεν με πολύ μεγάλη ταχύτητα εμβολίζοντας αρχικά δύο σταθμευμένα δίκυκλα της ΔΙ. ΑΣ. και στη συνέχει άλλα τρία δίκυκλα που ακολουθούσαν από πιο πίσω».

Η συμπεριφορά του οδηγού, όπως αναφέρει ο υπαστυνόμος, ήταν εντελώς απρόσμενη με αποτέλεσμα τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοι του έντρομοι να αιφνιδιαστούν ενώ δεν γνώριζαν εάν θα διαφύγουν. «Σκοπός των δραστών ήταν να σκοτώσουν τους αστυνομικούς και να αχρηστεύουν τις μηχανές τους, ώστε εάν κάποιος γλιτώσει να μην μπορεί να τους ακολουθήσει» λέει ο υπαστυνόμος και συμπληρώνει: «Οι αστυνομικοί βλέποντας ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει πρόταξαν τα όπλα τους προς το μέρος του οχήματος φωνάζοντας αστυνομία – ακίνητοι, προκειμένου να σταματήσει το όχημα να επιτίθεται στους αστυνομικούς, ωστόσο αυτό συνέχισε να κινείται προς τους δυο αστυνομικούς με σκοπό να τους εξουδετερώσει».

Τότε σημειώθηκαν οι πρώτοι πυροβολισμοί με σκοπό την ακινητοποίηση του οχήματος, ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο οι αστυνομικοί χρησιμοποιήσαν και πάλι τα όπλα τους. «Εκείνη τη στιγμή έλαβε χώρα μια παύση στα πυρά, διότι ενώ το όχημα είχε δεχτεί πυροβολισμούς, και ενώ ήταν ακόμα εν κινήσει, άνοιξε κάποια στιγμή η πόρτα του συνοδηγού και εξήλθε από αυτό ένας εκ των επιβατών, ο οποίος άρχισε να τρέχει προκειμένου να διαφύγει. Αμέσως μετά το όχημα συνέχισε να κινείται με ανθρωποκτόνο πρόθεση κατά του αστυνομικού…. (αναφέρει όνομα) που προσπαθούσε να ξεφύγει σερνόμενος και κατά του…. (όνομα αστυνομικού) που βρίσκονταν μπροστά στη μηχανή του αυτοκίνητου και έβλεπε το όχημα να επιχειρεί να τον παρασύρει και να τον σκοτώσει» αναφέρει ο υπαστυνόμος και καταλήγει: «Εν όψει της ανωτέρας κατάστασης οι κατηγορούμενοι προέβησαν σε πυροβολισμούς προκειμένου να ακινητοποιήσουν το όχημα των δραστών, σημαδεύοντας χαμηλά στον κινητήρα και στα λάστιχα. Εάν δεν ενεργούσαν με αυτόν τον τρόπο, θα είχε μετά βεβαιότητας παρασύρει ακόμα και θανατώσει τόσο τον… (όνομα αστυνομικού) όσο και τον… (όνομα αστυνομικού) ενώ ακολούθως θα κατέβαινε στην οδό Ελπίδος και θα βρίσκονταν μετωπικά με τις ομάδες ΔΙΑΣ του Πειραιά που έρχονταν προς ενίσχυση και οι δράστες δεν θα δίσταζαν να τους εμβολίσουν κι αυτούς».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ