Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Μετωπική σύγκρουση στο Λιμάνι- Νέα 24ωρη απεργία των εργαζομένων

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Με νέα 24ωρη απεργία από απόψε τα μεσάνυχτα, εντείνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της COSCO με αφορμή τον θάνατο του 46χρονου λιμενεργάτη,  Δημήτρη Δαγκλή ο οποίος έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά  στην προβλήτα ΙΙ.

Όπως κατήγγειλε ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ στη συνάντηση που έγινε στα γραφεία της Διοίκησης της COSCO στο ΣΕΜΠΟ στο Ικόνιο, στο πλαίσιο της σημερινής απεργιακής συγκέντρωσης που πραγματοποιείται, «η εργοδοσία προκλητικά αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, ενώ η προκλητικότητα έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την δουλειά τους ως «ήπια», απορρίπτοντας ακόμα και το αίτημα για αύξηση των ατόμων στις ομάδες εργασίας από 4 σε 6. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες και τρομερά επικίνδυνες. Καταστάσεις όπως βάρδιες χωρίς να υπάρχει ενδιάμεσα ο αναγκαίος χρόνος ανάπαυσης, μείωση αριθμού εργαζομένων στα συνεργεία, πίεση για ακόμα πιο γρήγορη εκτέλεση των εργασιών είναι καθημερινότητα για τους εργάτες της Cosco και δημιουργούν διαρκώς απειλές για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητά τους.

coscolimani

Όπως αναφέρει το 902.gr μέσα σε 5 χρόνια, από το 2016 δηλαδή έως σήμερα, έχουν καταγραφεί 113 νεκροί εργάτες σε χώρους δουλειάς.

«Δεν είναι η «κακιά» στιγμή. Είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, των ελλιπών μέτρων ασφάλειας της υγείας μας και της ακεραιότητας μας. Είναι αποτέλεσμα των απανωτών κόντρα βαρδιών, των υπερωριών, το πετάμε «νέους εργάτες» να κολυμπήσουν χωρίς την απαραίτητη εκπαίδευση. Είναι αποτέλεσμα των εκβιασμών από την εργοδοσία μπροστά στις ανανεώσεις των συμβάσεων, να μην υπολογίζεται κούραση, ασθένειες, να «φοβόμαστε» να 0οουμε όχι. Είναι αποτέλεσμα να θυσιάζονται ζωές για τα κέρδη της COSCO. Φθάνει πια. Ο θάνατος σήμερα του εργάτη, φίλου, οικογενειάρχη θα είναι ο τελευταίος, ανέφερε μεταξύ άλλων η ΕΝΕΔΕΠ σε ανακοίνωσή της.

cosco kinhtopoiisi 07
902.gr

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

ΠΕΝΕΝ:  Καταγγέλλουμε το εργασιακό γκέτο της Cosco και την εγκληματική αμέλεια στην προστασία και ασφάλεια της δουλειάς των εργαζομένων

«Το θανατηφόρο δυστύχημα που στοίχισε σήμερα την ζωή ενός εργαζόμενου αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης και του Υπουργού Εργασίας οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να διαφημίζουν νυχθημερόν τις “εμβληματικές επενδύσεις” και να δίνουν “γη και ύδωρ” να αυξάνονται και να μεγεθύνονται τα κέρδη των ξένων και εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων. Το νέο εργατικό έγκλημα φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους να εντείνουν τον αγώνα τους για την λήψη άμεσων ουσιαστικών και αποτελεσματικών μέτρων για την ασφάλεια και την υγιεινή στους χώρους δουλειάς και τον ουσιαστικό ρόλο των συνδικάτων στην τήρηση και εφαρμογή όλων των μέτρων για την προστασία της εργασίας και της ζωής των εργαζομένων. Να γίνει δεκτή η δίκαιη απαίτηση των εργαζομένων για μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη και κατοχυρωμένα δικαιώματα», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

ΠΑΜΕ: Όχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των αφεντικών

«Καταγγέλλουμε στην εργατική τάξη το νέο εργοδοτικό έγκλημα, έγκλημα που μπορούσε να είχε αποφευχθεί, έγκλημα για το οποίο οι εργαζόμενοι και το σωματείο στις προβλήτες της COSCO είχαν προειδοποιήσει.

Αυτή η εργασιακή κόλαση, ο σύγχρονος μεσαίωνας στο γκέτο της εταιρίας που οι κυβερνήσεις της παρέδωσαν ολόκληρο το λιμάνι του Πειραιά, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι τα κέρδη, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων ποτίζονται με το αίμα των εργατών.

Αυτήν την εργασιακή ζούγκλα της εντατικοποίησης, της δουλειάς ήλιο με ήλιο για ένα ξεροκόμματο, τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας της ζωής, της υγείας των εργαζομένων, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς, αυτά ήρθε να νομιμοποιήσει ο νόμος Χατζηδάκη», σημειώνει το ΠΑΜΕ.

Νάσος Ηλιόπουλος: Η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ούτε θέλει, ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εργαζομένων

Τα πυρά του προς την κυβέρνηση εξαπολύει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, με αφορμή τον νεκρό λιμενεργάτη σε προβλήτα της Cosco. Αναλυτικά ο κ. Ηλιόπουλος αναφέρει:

«Χθες είχαμε άλλο ένα εργατικό ατύχημα, το οποίο οδήγησε στον θάνατο ενός 40χρονου λιμενεργάτη. Το ατύχημα έγινε σε προβλήτα της Cosco και ο εργαζόμενος ήταν με εργολαβική σύμβαση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ, αμέσως μετά τις εκλογές, κατήργησε την διάταξη για την συνεύθυνη ανάμεσα στον εργολάβο και στην αναθέτουσα εταιρεία.
Από την πρώτη στιγμή είχαμε υποστηρίξει ότι η υποβάθμισή της επιθεώρησης εργασίας και τα απλήρωτα 10ωρα του νόμου Χατζηδάκη, θα φέρουν αύξηση στα εργατικά ατυχήματα.
Για άλλη μια φορά η κυβέρνηση αποδεικνύει ότι ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί την ασφάλεια των εργαζομένων.

https://www.facebook.com/iliopoulosnasos/posts/3106918649588469

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:  Ένα ακόμη προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα

Για ένα ακόμη τραγικό προαναγγελθέν εργατικό δυστύχημα κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα τμήματα Εργατικής Πολιτικής και Ναυτιλίας.

Όπως τονίζουν, οι αιτίες έχουν όνομα και υπεύθυνους:

«Οι διαρκείς εξοντωτικοί ρυθμοί δουλειάς στο τέρμιναλ της ΣΕΠ/Cosco που προξενούν μακροχρόνια κόπωση και επαγγελματικές ασθένειες στους εργαζόμενους.

Οι υπεργολαβίες και οι επισφαλείς σχέσεις εργασίας επιτρέπουν στην εργοδοσία να εκβιάζει τους εργαζόμενους και με το φόβητρο της απόλυσης επιβάλλουν τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Οι ελλιπείς ομάδες εργασίας εξυπηρετούν μόνο την αύξηση των κερδών και παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων.

Η επιλογή της εργοδοσίας να στέλνει εργαζόμενους με ελλιπή εκπαίδευση στο χώρο δουλειάς και η συνεχής «ανανέωση» του προσωπικού έχει κάνει τα μικροατυχήματα καθημερινότητα, που σημαίνει επιπλέον εργασιακό stress του συνόλου των εργαζομένων και άρα και την επικινδυνότητα στο χώρο εργασίας σε έναν ήδη επιβαρυμένο και δύσκολο χώρο εργασίας.

Η ανύπαρκτη επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας και τα ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο τέρμιναλ.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να υποβαθμίσει την Επιθεώρηση Εργασίαςκαι τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να καταργήσει την συνευθύνη αναθέτοντος και εργολάβου της εταιρείας σε περίπτωση υπεργολαβίας. Αποτέλεσμα, η κάθε ΣΕΠ/Cosco να είναι έξω από το κάδρο και η ευθύνη να περιορίζεται μόνο στις εργολαβικές εταιρείες. Η όποια αναφορά με διθυραμβικά σχόλια περιορίζεται στην αύξηση της κίνησης στο λιμάνι του Πειραιά και στην άνοδό του στη διεθνή κατάταξη των λιμανιών. Όμως οι λιμενεργάτες, οι πραγματικοί πρωταγωνιστές αυτής της επιτυχίας μένουν στο σκοτάδι και δουλεύουν κάτω από αυτές τις άθλιες συνθήκες».

ΚΚΕ: Η εργατική τάξη θρηνεί έναν ακόμη νεκρό στο βωμό του κέρδους

Ανακοίνωση για το τραγικό συμβάν εξέδωσε χθες και το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «τραγικό αυτό γεγονός έρχεται να επιβεβαιώσει τη σκληρή πραγματικότητα για τους εργαζόμενους στο λιμάνι, με τα τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα, την εντατικοποίηση της δουλειάς, την απουσία ακόμη και στοιχειωδών μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τα οποία δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα μεγάλα λόγια για τις επενδύσεις και τη μετατροπή του Πειραιά σε διεθνή κόμβο εμπορευμάτων».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ