Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Ξεχειλίζει η οργή για την φονική καταδίωξη στο Πέραμα-Διαρροές και επικοινωνιακό σόου για συγκάλυψη των επιχειρησιακών ευθυνών

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε δεινή θέση έχει περιέλθει τις τελευταίες ώρες το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο πολιτικός του προϊστάμενος Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τις εξελίξεις στο Πέραμα.

Παρά τις δεκάδες διαρροές στα ΜΜΕ για σωστή διαχείριση από την πλευρά των αστυνομικών των τραγικών γεγονότων με το θάνατο ενός 20χρονου νέου και τον τραυματισμό ενός ακόμη νέου ανθρώπου, πολλά είναι τα ερωτήματα που 24 ώρες μετά παραμένουν αναπάντητα ειδικά για την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από την ΕΛ.ΑΣ.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ζητά να  καταλογιστούν οι ευθύνες για όσα συνέβησαν στο Πέραμα μεταφέροντας όλες τις ευθύνες στον αρχηγό της ελληνικής αστυνομίας και βάζοντας στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ τις ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της κυβέρνησης.

Ώρες μετά τη φονική καταδίωξη και αφού πρώτα είχε με προφανή στόχο επιχειρηθεί επικοινωνιακή συγκάλυψη και υπό το βάρος των διαρκών αποκαλύψεων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκος ζήτησε από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Μιχαήλ Καραμαλάκη να προχωρήσει κατεπειγόντως πειθαρχικός έλεγχος και ταυτοχρόνως πλήρης επιχειρησιακή αξιολόγηση της δράσης της ΕΛΑΣ στο Πέραμα. Σημειώνεται, ότι η επιχειρησιακή αξιολόγηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες πέντε ημέρες.

Τα ερωτήματα όμως παρά τη μεταφορά των ευθυνών παραμένουν με τις αποκαλύψεις να είναι διαδοχικές τόσο για την για την ανησυχητική ανεπάρκεια και ασυνεννοησία στο επιχειρησιακό πεδίο όσο κυρίως με την εξοργιστική  προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης του τραγικού συμβάντος.

perama

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έξι φορές ζητήθηκε  από την ομάδα  της ΕΛ.ΑΣ. που συμμετείχε στην καταδίωξη να εγκαταλείψει την προσπάθεια, αλλά φαίνεται πως δεν συμμορφώθηκαν στις εντολές.

Τα μεσάνυχτα επικράτηση ένταση στη Δυτική Αττική και ειδικότερα στον Ασπρόπυργο, καθώς ξεχειλίζει η οργή για τα γεγονότα του Περάματος.  Ρομά και κάτοικοι της περιοχής έστησαν οδοφράγματα και άναψαν φωτιές διαμαρτυρόμενοι για τον θάνατο του νεαρού.

thessaloniki

Το αποκαλυπτικό βίντεο που δημοσιοποίησε η «Καθημερινή» διαψεύδει όλους τους επιχειρησιακούς ελιγμούς της Αστυνομίας και κατά επέκταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο βίντεο ακούγονται ξεκάθαρα οι διαβιβάσεις προς το κέντρο επιχειρήσεων όπου λέγεται ότι δεν υπάρχει κανένας τραυματίας αστυνομικός. Ωστόσο, αργότερα, όπως έγινε γνωστό από την ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας: «Στην προσπάθειά τους να διαφύγουν, οι δράστες πραγματοποίησαν κίνηση όπισθεν και εμβόλισαν πέντε δίκυκλα Ομάδων ΔΙ.ΑΣ. τραυματίζοντας συνολικά εφτά αστυνομικούς».

Τους ισχυρισμούς της Αστυνομίας διαψεύδει με αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ο γνωστός δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης που μιλά ευθέως για «σχέδιο συγκάλυψης».

«Τα περιστατικά που έλαβαν χώρα αργά την 22/10/2021 στο Πέραμα, όπως αυτά περιγράφονται στην από 23/10/2021 ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, παραπέμπουν σε κρατική εκτέλεση άοπλου 20χρονου πολίτη από αστυνομικούς» υποστήριξε λίγο αργότερα ο Θανάσης Καμπαγιάννης.

Είναι προφανές ότι οι αρχές πρέπει να δώσουν σαφείς απαντήσεις γιατί το Πέραμα έγινε Φαρ Ουέστ από τα πυρά των αστυνομικών και γιατί δεν υπήρξε σύλληψη παρά μόνο ένας νεκρός και ένας τραυματίας

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» κατά τη διάρκεια του περιστατικού ο εκφωνητής από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης κατόπιν εντολής του προϊσταμένου της υπηρεσίας ζήτησε μέσω ασυρμάτου από τους αστυνομικούς να μη συνεχίσουν να ακολουθούν το όχημα και να διακόψουν την καταδίωξή του ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τη σωματική ακεραιότητα των υπόπτων, των αστυνομικών αλλά και διερχόμενων πολιτών.

Ο επικεφαλής της ομάδας που μετείχε στην καταδίωξη φέρεται να έλαβε και να συμμορφώθηκε με τη διαταγή όμως, δέκα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. (οι πληροφορίες διίστανται αν πρόκειται για την αρχική ομάδα που ενεπλάκη ή άλλη) παρά τις περί του αντιθέτου εντολές συνέχιζαν την καταδίωξη ενημέρωσαν μέσω ασυρμάτου το Κέντρο Επιχειρήσεων όχι μόνο ότι είχαν εμπλακεί στην ένοπλη καταδίωξη αλλά ότι οι ύποπτοι είχαν εμβολίσει τις μοτοσικλέτες τους καθώς και ότι υπήρχαν τραυματίες, στην οδό Ελπίδος στο Πέραμα.

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

Τα όσα συνέβησαν χθες στο Πέραμα υπογραμμίζουν την ανασφάλεια που σκιάζει την ελληνική κοινωνία. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και η ηγεσία της αστυνομίας οφείλουν να δώσουν εξηγήσεις και να διασφαλίσουν ότι η ΕΛΑΣ δεν θα μετατραπεί σε σώμα αυτόκλητων τιμωρών.

Οφείλουν να εξηγήσουν πώς καταλήξαμε στο τραγικό αποτέλεσμα αντί για σύλληψη να έχουμε ένα νεκρό και επτά τραυματίες.

Δεν μας προκαλεί έκπληξη ότι ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να βγάλει πόρισμα ότι όλα έγιναν καλώς και ότι δουλειά της αστυνομίας είναι η μετατροπή της Αθήνας σε άγρια Δύση. Ελπίζουμε ειλικρινά η κυβέρνηση να μην καλύψει αυτόν τον ανεύθυνο λαϊκισμό.

Η ασφάλεια των πολιτών της χώρας απαιτεί σχέδιο, ψυχραιμία και επιχειρησιακή σοβαρότητα

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ

Τα γεγονότα στο Πέραμα, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα νεκρό και τραυματίες, μετά μάλιστα από καταδίωξη και καταιγισμό πυροβολισμών μέσα σε κατοικημένη περιοχή, προκαλούν δικαιολογημένα μεγάλη ανησυχία κι ανασφάλεια.

Η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο θα πρέπει να δώσουν σαφείς και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις συνθήκες που εξελίχθηκε το όλο περιστατικό και κυρίως για τη χρήση των όπλων, χωρίς να προκαταλαμβάνεται το αποτέλεσμα της έρευνας.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι τέτοιου είδους περιστατικά έχουν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα, δημιουργώντας σοβαρά ερωτηματικά για τις οδηγίες που έχουν δοθεί όσον αφορά την τήρηση των κανόνων ασφαλείας κι εμπλοκής.

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ25

Πέραμα: Ο τρόπος που η «βαθιά Δεξιά» αντιλαμβάνεται την «ασφάλεια» είναι μέρος του προβλήματος

H «βροχή από σφαίρες» από αστυνομικούς της ομάδας «Δίας» που είχε σαν αποτέλεσμα ένα ανθρωποκυνηγητό ρουτίνας στο Πέραμα να καταλήξει με νεκρό τον ένα από τους (άοπλους) κυνηγημένους, δεν ξύπνησε μόνο μνήμες 2008.

Επιβεβαιώνει με τον τραγικότερο τρόπο ότι η στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να επενδύσει στην «ασφάλεια» με τον τρόπο που η «βαθιά Δεξιά» αντιλαμβάνεται τον όρο, τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα, με τους «φρουρούς της έννομης τάξης» να γίνονται κατά κόρον μέρος των προβλημάτων που αποστολή τους είναι υποτίθεται να λύσουν.

Ταυτόχρονα, οι απαράδεκτες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων και μάλιστα λαλίστατων, τηλεοπτικών προωτοκλασάτων Υπουργών, όχι μόνο δεν καθησυχάζουν τους φόβους μας, αλλά εμπεδώνουν ακόμα περισσότερο ότι το επιτελικό κράτος της Μητσοτάκης Α.Ε. δεν συνιστά εξ ορισμού και εκ πεποιθήσεως κράτος δικαίου.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ