Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Καλπάζει η πανδημία, οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για τις παρελάσεις, αλλά η κυβέρνηση το χαβά της

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Εκτός ελέγχου φαίνεται να είναι η κατάσταση με την πανδημία της Covid-19 στη χώρα καταδεικνύοντας για ακόμη μία φορά την αποτυχημένη διαχείριση της από το «επιτελικό» κράτος.

Ρίχνοντας μια ματιά στους αριθμούς και στα δεδομένα επιβεβαιώνεται αδιαμφισβήτητα η φράση «κάθε πέρσι και καλύτερα». Συγκεκριμένα την τρέχουσα εβδομάδα (18-22/10/2021) τα κρούσματα του κορονοϊού κάθε μέρα ήταν πάνω από 3.000, ενώ συνολικά, μέχρι και χθες καταγράφηκαν μόνο γι αυτή την εβδομάδα 17.174 κρούσματα. Την ίδια ώρα ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι κυμαίνεται σταθερά πάνω από 340. Παρατηρώντας τα περσινά στοιχεία, τις ίδιες μέρες, που η χώρα βρισκόταν μια ανάσα από το δεύτερο lockdown, συνολικά τα κρούσματα ανέρχονταν σε 3.290, με το υψηλότερο να είναι τα 882 κρούσματα που καταγράφηκαν στις 22 Οκτωβρίου του 2020, ενώ οι διασωληνωμένοι έφταναν τους 90.

Η επιδημιολογική εικόνα της Βόρειας και Δυτικής Ελλάδας αλλά και της Πελοποννήσου είναι αυτή που ανησυχεί περισσότερο την επιστημονική κοινότητα καθώς οι ΜΕΘ «γεμίζουν» με ταχύτατους ρυθμούς. Ειδικότερα στην 3η και 4η ΥΠΕ, στις οποίες περιλαμβάνονται τα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης οι κλίνες ΜΕΘ αγγίζουν το «κόκκινο» της πληρότητας. Αναλυτικότερα, στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 3ης ΥΠΕ χθες ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων, λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 356 εκ των οποίων οι 283 (79,5% ) ανεμβολίαστοι και 73 (20,5%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 27 εκ’ των οποίων 23 (85,2%) ανεμβολίαστοι και τέσσερις (14,8%) εμβολιασμένοι, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 77 ασθενείς εκ’ των οποίων 73 ανεμβολίαστοι (94,8%) και τέσσερις εμβολιασμένοι (5,2%).

3hype
3η ΥΠΕ

Στα 14 νοσοκομεία που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης ΥΠΕ σήμερα ο συνολικός αριθμός νοσηλευόμενων λόγω Covid-19 σε απλές κλίνες ανέρχεται σε 293, εκ’ των οποίων οι 222 (75,8%) ανεμβολίαστοι και οι 71 (24,2%) εμβολιασμένοι. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων με απλές κλίνες με μάσκα υψηλής ροής οξυγόνο ανέρχεται σε 37, εκ’ των οποίων 31 ανεμβολίαστοι (ποσοστό 83,8%) και έξι εμβολιασμένοι (16,3%), ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται 51 ασθενείς εκ’ των οποίων 48 ανεμβολίαστοι (94,1%) και τρεις εμβολιασμένοι (5,9%). Συνολικά το ποσοστό των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται λόγω Covid-19 στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) 28 νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης, ξεπερνά το 94%.

4h ype 1
4η ΥΠΕ

Όσον αφορά τα κρούσματα η περιφερειακή Ενότητα της Θεσσαλονίκης «κοντράρει» στα ίσια την Αττική καθώς κάθε μέρα καταγράφει τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Για παράδειγμα, την Παρασκευή, η Αττική δεν έδωσε ούτε το ένα τρίτο των κρουσμάτων κορονοϊού που ανακοινώθηκαν   καθώς συγκέντρωσε 675 μολύνσεις, την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 533 κρούσματα. Επιπλέον, ακόμα έξι περιοχές κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Πρόκειται για τις: Λάρισα με 252, Μαγνησία με 165, Ημαθία με 139, Πιερία με 106, Πέλλα με 105 και Αχαΐα με 100.

Την ίδια ώρα τα ποσοστά του εμβολιασμού συνεχίζουν να είναι πολύ χαμηλά μιας οι πλήρως εμβολιασμένοι είναι 60% κατατάσσοντας τη χώρα στις τελευταίες θέσεις συγκριτικά με άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η κυβέρνηση ωστόσο έχει μπει στον αυτόματο και αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown εφαρμόζοντας απλώς μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους χωρίς να κάνει βέβαια και ιδιαίτερα εξονυχιστικούς ελέγχους. Παρόλα αυτά τα νούμερα δείχνουν ότι ναι μεν οι ανεμβολίαστοι πολίτες έχουν κατακλείσει τις ΜΕΘ ωστόσο το ποσοστό των εμβολιασμένων που διασωληνώνονται συνεχώς αυξάνεται.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου όμως φαίνεται ότι έχει διαφορετική άποψη καθώς σε συνέντευξή του στο Σκάϊ δήλωσε ότι «η πανδημία που ζούμε, είναι πανδημία των ανεμβολίαστων πια. Εννιά στους δέκα που είναι στις εντατικές διασωληνωμένοι, η συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας, που δυστυχώς «φεύγει», είναι ανεμβολίαστοι». Σχετικά με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ο κ. Οικονόμου ήταν κατηγορηματικός ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινωνία και η οικονομία, δεν μπορεί να ξανακλείσουν.

Διαφορετική άποψη όμως έχουν οι επιστήμονες, όπως ο  καθηγητής Μικροβιολογίας  ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος ο οποίος σε ερώτηση για ενδεχόμενο lockdown απάντησε: «ποτέ μη λες ποτέ». Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής είπε ότι είναι βέβαιο πως δεν θα είναι εύκολος και μίλησε για 4ο και 5ο κύμα, ξεκαθαρίζοντας ότι το θέμα είναι πόσο μεγάλα θα είναι. «Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από τη συμπεριφορά της κοινωνίας», κατέληξε.

Δυσοίωνες προβλέψεις από τους καθηγητές Δημοσθένη Σαρηγιάννη και Νίκο Τζανάκη

Για 5.000 κρούσματα μέσα στον Νοέμβριο έκανε λόγο ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας πριν λίγες μέρες στον ΣΚΑΪ.

«Ακόμα η πανδημία κινείται. Πρέπει να δράσουμε όπως μπορούμε», ξεκαθάρισε, ενώ ανέφερε ότι αναμένεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, με τα μέτρα που ισχύουν τώρα.

«Μέσα στο Νοέμβριο θα φτάσουμε 5.000 κρούσματα την ημέρα, αν δεν πάρουμε νέα μέτρα», τόνισε ο καθηγητής.

Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα νούμερα αυτά δεν θα ισχύσουν, γιατί στο ενδιάμεσο θα ληφθούν μέτρα.

Στην περίπτωση, όμως, που αυξηθούν τόσο πολύ τα κρούσματα θα δούμε μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και περισσότερους θανάτους, γι’ αυτό «πρέπει να το προλάβουμε».

Ο καθηγητής είπε πως από 25 Οκτωβρίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια αυξητική πορεία.

Κινούμαστε προς 4.000 κρούσματα κορονοϊού τη μέρα για τις επόμενες εβδομάδες, όπως εκτιμά ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Το  7-10% αυτών των κρουσμάτων μεταφράζεται σε νοσηλείες αν και με τους εμβολιασμούς βλέπουμε συγκράτηση κάτω από 400 κλίνες» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην ΕΡΤ.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής προειδοποίησε ότι η άνοδος των κρουσμάτων από τα 2.300 σε περισσότερα από 3.000 καθημερινά «συνιστά μεγάλη επιδείνωση». «Μετά τις 20 Σεπτεμβρίου έχει ξεκινήσει ήπια ανοδική πορεία που όμως επιδεινώθηκε τις τελευταίες 6-7 ημέρες με 25% αύξηση και απότομη μεταβολή στα κρούσματα» είπε ο Νίκος Τζανάκης.

Αλαλούμ με τις παρελάσεις

Παράλληλα ένα ακόμη μπάχαλο έχει να διαχειριστεί η κυβέρνηση, αυτό των παρελάσεων της 28ης Οκτωβρίου, καθώς οι αλληλοδιαψεύσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατέδειξαν το αλαλούμ που επικρατεί.

w27 130115parelasithess 2

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε ότι θα γίνουν με προστατευτικά μέτρα. Η Περιφέρεια ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μόνο στρατιωτική παρέλαση. Το υπουργείο Εσωτερικών μιλώντας μέσω «κύκλων» σε δημοσιογράφους (και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων) διέψευσαν ρεπορτάζ από την Βόρειο Ελλάδα στα οποία αναφέρθηκε το πρωί ότι στη Θεσσαλονίκη θα παρελάσουν μόνο τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τελικά οι παρελάσεις θα γίνουν όχι όμως σε όλες τις πόλεις. Για παράδειγμα δεν θα πραγματοποιηθούν παρελάσεις στην Ημαθία για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940. Όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Γραφείο του αρμόδιου Αντιπεριφερειάρχη, Κώστα Καλαϊτζίδη. Ο λόγος, σύμφωνα με ανακοίνωση της αντιπεριφέρειας, είναι η μεγάλη έκταση που έχει λάβει σε τοπικό επίπεδο η διασπορά του κορονοϊού και η ανάγκη να διαφυλαχτεί η υγεία της τοπικής κοινωνίας από την απειλή της επιπλέον μετάδοσης του ιού λόγω του συνωστισμού που θα προκαλούνταν.

Επιπλέον το υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να σώσει την παρτίδα έβγαλε ανακοίνωση που διευκρίνιζε ότι όλοι όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν τις παρελάσεις θα πρέπει να φορούν μάσκα, ωστόσο οι παρελαύνοντες δεν θα φορούν.

Το «κερασάκι» στην τούρτα – Αύξηση της πληρότητας στα ΜΜΜ

Παρόλο λοιπόν που η επιδημιολογική εικόνα της χώρας πάει από το κακό στο χειρότερο το υπουργείο Μεταφορών αποφάσισε να αυξήσει την πληρότητα στα ΜΜΜ (την ήδη αυξημένη) εξαιτίας του δακτυλίου που τίθεται ξανά σε ισχύ από τις 25 Οκτωβρίου. Βέβαια αυτή η είδηση περισσότερο σαν τρολ μπορεί να ακουστεί καθώς όσοι πολίτες χρησιμοποιούν ΜΜΜ γνωρίζουν πολύ καλά ότι κάθε μέρα συνωστίζονται για να πάνε στις δουλειές τους και ότι η πληρότητα στα ΜΜΜ ξεπερνά το 100%.  Αναλυτικότερα η μέγιστη πληρότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς θα αυξηθεί από την προσεχή Δευτέρα στο 85% – από το 65% που ισχύει τώρα.

Να σημειωθεί ότι ο ΟΑΣΑ έχει ήδη δρομολογήσει περισσότερα οχήματα σε γραμμές των οδικών μέσων με αυξημένη κίνηση, χωρίς ωστόσο να έχει καταφέρει να εξαλείψει τα φαινόμενα συνωστισμού ειδικά τις ώρες αιχμής.

Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει, άλλωστε, και οι επιστήμονες, για τις εικόνες συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος διασποράς του νέου κοροναϊού.

Μάλιστα, αντιδράσεις και από τις πολίτες έχει ήδη προκαλέσει η αύξηση της πληρότητας στα μέσα μεταφοράς.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ