Τρίτη 2 Αυγούστου 2022

Δημιουργική λογιστική με τους νεκρούς από τον Σωτήρη Τσιόδρα: Αποφύγαμε 8.400 θανάτους από τον κορονοϊό

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Την ώρα που η Ελλάδα θρηνεί 15.447 νεκρούς εξαιτίας της πανδημίας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, θυμίζοντας εποχές δημιουργικής λογιστικής εμφανίστηκε σήμερα εκτάκτως για να μας πει ότι με τον εμβολιασμό αποφύγαμε 8.400 θανάτους λόγω του κορονοϊού.

Με τον εμβολιασμό έχουμε αποφύγει 8.400 θανάτους λόγω του κορονοϊού και 5560 νοσηλείες σε ΜΕΘ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου, δήλωσε συγκεκριμένα ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας,  στην έκτακτη ενημέρωσε που έκανε για να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την αποτελεσματικότητα της εμβολιαστικής προσπάθειας.

Ο πλήρης εμβολιασμός μειώνει έντεκα φορές τον κίνδυνο θνησιμότητας, ενώ κατά 20 φορές μειώνεται ο κίνδυνος εισαγωγής σε ΜΕΘ, είπε ο κύριος Τσιόδρας, παρουσιάζοντας στοιχεία, από τα οποία προκύπτει η υψηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων και μετά την επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού. Όσο αυξάνει η εμβολιαστική κάλυψη εμφανίζονται κρούσματα και σε εμβολιασμένους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι εμβολιασμένοι δεν καλύπτονται, επισήμανε ο κύριος Τσιόδρας.

Μάλιστα διατύπωσε την εκτίμηση ότι αν είχαμε επιτύχει να εμβολιαστεί το 95% του πληθυσμού θα είχαμε 1200 λιγότερους θανάτους.

Προμηνύεται δύσκολη περίοδος

Ο κύριος Τσιόδρας εκτίμησε ότι στις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να αυξηθεί η κυκλοφορία του ιού και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων και τόνισε ότι η περίοδος «δεν προμηνύεται εύκολη», γι αυτό πρόσθεσε είναι προφανής η ανάγκη εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η προστασία της δημόσιας υγείας επιτυγχάνεται με την πρόληψη και την αποφυγή περαιτέρω διασποράς του ιού, κατέληξε ο κύριος Τσιόδρας.

Για τα αποτελέσματα των αναλύσεων που έχουν γίνει από τα δεδομένα του εμβολιαστικού προγράμματος ενημερώθηκε η προεδρία της κυβέρνησης, το αρμόδιο υπουργείο και η επιτροπή εμπειρογνωμόνων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ