Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022

Καθησυχάζουν οι σεισμολόγοι για τον σεισμό στην Κάρπαθο

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σεισμός που δεν δημιουργεί προβλήματα, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες η δόνηση μεγέθους 6,1 Ρίχτερ, που έγινε νοτιοανατολικά της Καρπάθου.

«Είναι αρκετά μακριά και λόγω και του μεγάλου (εστιακού) βάθους μπορώ να είμαι πολύ καθησυχαστικός. Είναι σεισμός βάθους, δεν είναι σεισμός που θα δημιουργήσει προβλήματα. Θα δούμε πώς εξελίσσεται, το μέγεθος ακούγεται ανησυχητικό αλλά στην πραγματικότητα είναι ευεργετικός γιατί φεύγει μαζί του μια τεράστια ενέργεια από το εσωτερικό του πλανήτη. Να προσέξουμε τους σεισμούς που είναι κοντά στην Κρήτη, αυτός ο σεισμός δεν συνδέεται. Δεν περιμένουμε να επηρεάσει τα ρήγματα που έχουν ενεργοποιηθεί εκεί γιατί είναι πολύ μακριά από αυτά», δήλωσε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και
Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ότι το επίκεντρο του σεισμού «δεν είναι μέσα στο ελληνικό τόξο, αλλά νότια του ελληνικού τόξου», στις πλάκες της Αφρικής. «Είναι σεισμός 6,3, δεν υπάρχει προειδοποίηση για τσουνάμι και πρόκειται για το αφρικανικό ρήγμα», πρόσθεσε ο κύριος Λέκκας.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, μιλώντας στον ΑΝΤΕΝΝΑ διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει καμία ανησυχία». Η δόνηση «έγινε στη θάλασσα, απλώς έγινε αισθητός στην Κρήτη λόγω εγγύτητας», πρόσθεσε ο κύριος Τσελέντης.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ