Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κακοκαιρία «Μπάλλος»: Συναγερμός για Χαλκιδική, Βόλβη και Λαγκαδά- Μήνυμα του 112

Πριν λίγη ώρα το 112 έστειλε μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων στις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης. Το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τις μετακινήσεις σε αυτές τις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά, Βόλβης. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός έχει σημάνει στους δήμους Βόλβης και Λαγκαδά, στη Θεσσαλονίκη από νωρίς σήμερα το πρωί λόγω της επέλασης της κακοκαιρίας «Μπάλλος». Αρκετά προβλήματα έχουν προκύψει και σε αρκετές περιοχές των δύο δήμων από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Μάλιστα πριν λίγη ώρα το 112 έστειλε μήνυμα για αποφυγή των μετακινήσεων στις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά και Βόλβης. Το μήνυμα αναφέρει: «Αποφύγετε τις μετακινήσεις σε αυτές τις περιοχές Χαλκιδικής, Λαγκαδά, Βόλβης. Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στις περιοχές. Οδηγίες αυτοπροστασίας:  https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena »

112

Έντονη είναι η ανησυχία στον δήμο Βόλβης να μην υπερχειλίσουν τα ρέματα. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας στη Voria.gr η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη καθώς έχουν κατεβάσει πολλά νερά τα ρέματα και υπάρχει φόβος να υπερχειλίσουν.

«Έχουν πλημμυρίσει αρκετοί δρόμοι και έχουν προκύψει προβλήματα σε αρκετές περιοχές του δήμου», τονίζει ο ίδιος, σημειώνοντας πως προβλήματα εντοπίζονται στη Μικρή και τη Μεγάλη Βόλβη, στο Σχολάρι, στο Μελισουργείο, στη Νέα Απολλωνία, στο Φιλαδέλφιο, στον Σταυρό, στα Βρασνά και στην Ασπροβάλτα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ανησυχία υπάρχει και για την παλαιά Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης – Καβάλας, στο ύψος της Νέας Απολλωνίας όπου τα ρέματα έχουν κατεβάσει αρκετά φερτά υλικά αλλά και νερά και έχει ειδοποιηθεί η Τροχαία προκειμένου να διακόψει την κυκλοφορία. Επιπλέον, έχει κληθεί και η Πυροσβεστική για να ελέγχει την κατάσταση.

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Λιάμας, τα φαινόμενα, παρά το γεγονός πως είχαν υποχωρήσει τις πρωινές ώρες, το μεσημέρι εντάθηκαν και οδήγησαν στις πλημμύρες.

Υπενθυμίζεται πως τα σχολεία του δήμου παρέμειναν κλειστά, σήμερα, Παρασκευή. Όπως αναφέρει ο δήμαρχος, η απόφαση αυτή ελήφθη για να μην διατρέξει κάποιος μαθητής ή εκπαιδευτικός τον οποιονδήποτε κίνδυνο.

Ως δραματική περιγράφει την κατάσταση και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης. Ο ίδιος μιλώντας στη Voria.gr σημειώνει πως δύο είναι τα σημεία που χρήζουν προσοχής: η περιοχή γύρω από τα Λαγκαδίκια, όπου και βρίσκεται η δομή προσφύγων αλλά και η κοινότητα Καλλινδοίων, και συγκεκριμένα το Ζαγκλιβέρι.

Ο δήμαρχος, που πραγματοποιεί αυτοψία στις περιοχές, τονίζει πως τα ρέματα υπερχείλησαν και σε ένα σημείο κοντά στα Λαγκαδίκια, χωρίς όμως να δημιουργείται πρόβλημα για το χωριό. «Το θέμα είναι να προλάβουμε για να μην φτάσουν τα νερά στη δομή προσφύγων στα Λαγκαδίκια», τονίζει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι από το μεσημέρι, δυνάμεις της πυροσβεστικής επιχειρούν στο Ζαγκλιβέρι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Συγκεκριμένα πραγματοποιούνται αντλήσεις νερού ενώ επιχειρούν και για τη μεταφορά ατόμων σε πιο ασφαλή σημεία.

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην επαρχιακή οδό Λειψυδρίου – Φαναρίου στο ύψος του δημοτικού Διαμερίσματος Λειψυδρίου στο Κιλκίς, στο 12ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κονταριώτισσας – Αγ. Σπυρίδωνα στην Πιερία, και  στο 1ο χιλιόμετρο ανώνυμης οδού που συνδέει το δημοτικό Διαμέρισμα Ολύνθου με το 7ο  χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ν. Μουδανιών – Σιθωνίας.

Aπό το 38ο έως το 41ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου τα αυτοκίνητα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες  λόγω του μεγάλου όγκου νερού και φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής έχει διαθέσει  περισσότερα  από 30 μηχανημάτα έργου, στους δήμους Αριστοτέλη και Σιθωνίας  για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών, που συνεχώς προκύπτουν, από την κακοκαιρία, καθώς  το φαινόμενο «Μπάλλος» βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης, είναι σε ετοιμότητα να διατεθούν μηχανήματα και σε άλλους δήμους του νομού, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν ανάλογα με την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων.

Οι υπηρεσίες της Π.Ε. Χαλκιδικής βρίσκονται σε επιφυλακή και σε απόλυτη συνεργασία με τους συναρμόδιους Φορείς (Δήμους, Πυροσβεστική, Αστυνομία κλπ) για την αντιμετώπιση των φαινομένων.  Παρακαλούνται οι  πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους  στις απολύτως απαραίτητες και να τηρούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας έως τη λήξη των επικίνδυνων φαινομένων.

Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης ανακοίνωσε ότι λόγω της συνεχιζόμενης βροχόπτωσης των τελευταίων ημερών και κυρίως λόγω του μεγάλου όγκου νερού που κατεβαίνει από την πλευρά της Χαλκιδικής έχει ανεβεί επικίνδυνα η στάθμη του ποταμού Ανθεμούντα. Γι’ αυτό το λόγο απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων από όλες τις “ ιρλανδικές διαβάσεις” του ποταμού.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία μέχρι το Σάββατο

Βροχές και καταιγίδες αναμένονται από την κακοκαιρία «Μπάλλος» κατά το υπόλοιπο της σημερινής μέρας, οι οποίες που θα είναι ισχυρότερες στη Θράκη, στη Μακεδονία, στη Στερεά, στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Ιόνιο και στο Βόρειο και Ανατολικό Αιγαίο. Τα φαινόμενα σταδιακά θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στα βόρεια και δυτικά τμήματα της χώρας.

Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει σε Αιγαίο και Ιόνιο, καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Ανατολικής Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου, το χαλάζι θα έχει πιθανώς μεγάλο μέγεθος.

Τη νύχτα της Παρασκευής 15/10 προς Σάββατο 16/10, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα φαινόμενα θα είναι πλέον ασθενέστερα και θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Στερεά, την Πελοπόννησο, το Νότιο Ιόνιο και το Αιγαίο.

Στο Αιγαίο αναμένονται άνεμοι νοτίων διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ. Στο Βόρειο Ιόνιο έως τις πρώτες βράδυνες ώρες αναμένονται άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων 5 έως 7 μποφόρ, όμως στη συνέχεια θα γίνουν βορειοδυτικοί 4 έως 6 μποφόρ. Στο Νότιο Ιόνιο αναμένονται αρχικά νοτιοδυτικοί άνεμοι 6 έως 8 και τοπικά έως 9 μποφόρ, όμως από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 18-21 βαθμούς στα ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο και τους 24-26 στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική σήμερα από τις 7 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 247 κλήσεις, ως κάτωθι:

Αναλυτικά:

– Η Περιφέρεια Αττικής έχει δεχθεί 217 κλήσεις, που αφορούν, κυρίως, περιοχές του λεκανοπεδίου, ως κάτωθι:

• 159 για αντλήσεις υδάτων

• 55 για κοπές δέντρων

• 3 για αφαιρέσεις αντικειμένων

– Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει δεχθεί 30 κλήσεις, εκ των οποίων, 26 για αντλήσεις υδάτων από οικίες και 4 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία, στην περιοχή Ζαγκλιβέρι του δήμου Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, μετά από υπερχείλιση ρέματος.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική σε εφαρμογή παραμένει το επιχειρησιακό σχέδιο για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων, ενώ οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες των περιοχών που αναμένεται να εξελιχθούν τα φαινόμενα παραμένουν σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας και περαιτέρω κλιμάκωσης, εφ’ όσον απαιτηθεί, με διασπορά του προσωπικού και των οχημάτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τυχόν προβλήματα. Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ