Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο: Ακυρώνει 200.000 σχολικά γεύματα – Χαστούκι σε Μητσοτάκη, Δόμνα για μπίζνες με ημέτερους!

Οι πέντε εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως «ημέτεροι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι οι ίδιες εταιρείες στις οποίες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει αναθέσει απευθείας την σίτιση των προσφύγων! 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«Κέρασμα» σε μεγαλοεπιχειρηματίες ακόμη και τα σχολικά γεύματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη!  Το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε διαγωνισμό δεκάδων εκατομμυρίων κρίνοντας ότι παραβιάζεται η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία για τις προμήθειες του Δημοσίου.

Με την απόφαση «χαστούκι», το Ελεγκτικό Συνέδριο βάζει ένα φρένο στην πάγια τακτική της κυβέρνησης να μοιράζει το δημόσιο χρήμα σε «ημέτερους».  ​Η απόφαση αφορά διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για τα σχολικά γεύματα τις χρονιές 2021-22, 2022-23.

apofash 3

Στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ, γράφει η απόφαση υπάρχει όρος που «αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου».

Στον διαγωνισμό υπήρξε απόρριψη μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος πέντε μεγάλων εταιρειών. Από αυτές τις πέντε, οι δύο έπαιρναν πάνω από 10 εκατ. ευρώ και οι άλλες τρεις πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

γεύματα3

Για το νέο αυτό σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη η αν. Τομεάρχης για την Κοινωνική Αλληλεγγύη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Θεανώ Φωτίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

​«Με απόφασή του της 13ης Οκτωβρίου 2021, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε τον διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ για σχολικά γεύματα κατά τις σχολικές χρονιές 2021-22, 2022-23, με επέκταση το 2023-2024, διότι φέτος, για πρώτη φορά μπήκε όρος στον διαγωνισμό  που απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και αναθέτει την πλειονότητα των συμβάσεων σε λιγότερες από 5 εταιρείες. Κατά την απόφαση: «Σε 3 συμβάσεις η αξία υπερβαίνει τα 20 εκ., και σε δύο τα 10 εκ.».

Ειδικότερα η απόφαση αναφέρει:  «τίθεται για πρώτη φορά όρος στη διακήρυξη του ΟΠΕΚΑ όρος που…. αντιβαίνει και στην Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού, και στο νόμο 4412/16 περί Δημοσίων συμβάσεων και στις αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της αναλογικότητας του νόμου» και… «απορρίπτει τη συμμετοχή μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την ανάπτυξη υγιούς και αποτελεσματικού ανταγωνισμού».

Η απόφαση αυτή του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πάγια τακτική του, σε όλη την περίοδο 2016-19 να προωθεί, μέσω των όρων των διαγωνισμών, την ανάθεση των γευμάτων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, συνήθως τοπικού χαρακτήρα, για την τόνωση των τοπικών αγορών και την καλύτερη ποιότητα των προϊόντων.

Μας δικαιώνει όμως και σε όσα λέγαμε όταν η κα Μιχαηλίδου καυχιόταν ότι δήθεν θα αυξήσει τα σχολικά γεύματα από τη φετινή χρονιά, όταν, αφού τα είχε παγώσει  επί δύο χρονιές ακριβώς στα 185.000 που της παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, με τον διαγωνισμό αυτόν τα παγώνει για τρία χρόνια στα 224.000, ενώ συγχρόνως συσσωρεύει μεγάλες αμοιβές ανά ανάδοχο για υπηρεσίες τριών ετών.

Σήμερα, θύματα αυτής της τακτικής είναι τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που κινδυνεύουν να μην πάρουν σχολικά γεύματα. Και μάλιστα, τώρα που ο χειρισμός της πανδημίας και της κλιματικής κρίσης από την κυβέρνηση, η ακρίβεια και η οικονομική αδυναμία και νοικοκυριών μεσαίων στρωμάτων να ανταποκριθούν στις βασικές ανάγκες, μας φέρνει μπροστά σε μια νέα ανθρωπιστική κρίση και καθιστά τα σχολικά γεύματα απαραίτητα για το σύνολο των παιδιών του δημοτικού. Η επανάληψη του διαγωνισμού σημαίνει ότι, τουλάχιστον για το μεγαλύτερο μέρος της σχολικής χρονιάς κανένα σχολείο και κανένα παιδί δεν θα πάρει γεύματα.

Αποδεικνύεται τώρα ότι η επικοινωνιακή πολιτική της κας Μιχαηλίδου, σε συνδυασμό με την ευνοιοκρατία της ΝΔ προς τους ημέτερους μεγαλοεπιχειρηματίες , είναι βλαπτική για τα παιδιά και τις οικογένειές τους» καταλήγει η κ. Φωτίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πέντε εταιρείες που χαρακτηρίζονται ως «ημέτεροι» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, είναι οι ίδιες εταιρείες στις οποίες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, έχει αναθέσει απευθείας την σίτιση των προσφύγων!

apofash 1

apofash 2

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ