Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2022

Κέρκυρα: Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης το νησί – Ακραίες συνθήκες με σφοδρές πλημμύρες – BINTEO

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης τέθηκε η Κέρκυρα λόγω της έντονης κακοκαιρίας που πλήττει το νησί.

Λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών κλειστές θα παραμείνουν την Παρασκευή όλες οι σχολικές βαθμίδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε όλη την Επικράτεια της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων δέχτηκε 490 κλήσεις, κυρίως στο νησί της Κέρκυρας για άντληση υδάτων, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 60 απομακρύνσεις ατόμων σε ασφαλές σημείο.

Στη περιοχή έχει μεταβεί Ε/Π του ΕΚΣΕΔ καθώς και ακτοπλοϊκώς η 5η ΕΜΑΚ. Όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έχουν τεθεί σε γενική επιφυλακή, ενώ συνδρομή παρέχει η τοπική αυτοδιοίκηση, η ΕΛ.ΑΣ. και το Λ.Σ.

https://www.facebook.com/100005397694617/videos/1218671671951287/?t=1

Τα σημαντικότερα προβλήματα μέχρι στιγμής εμφανίζονται στη νότια Κέρκυρα, με επίκεντρο τα Μωραΐτικα και τη Μεσογγή και ιδιαίτερα στις περιοχές των πρώην Δήμων Κερκυραίων, Αχιλλείων, Παρελίων και Μελιτειέων.

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου στο Βιρό, καθώς στην περιοχή έχει γκρεμιστεί το τοιχίο που συγκρατεί τον κεντρικό δρόμο, ενώ έχουν πέσει και κολώνες της ΔΕΗ με αποτέλεσμα να μην έχουν οι κάτοικοι ρεύμα. Προβλήματα υπάρχουν και με τις τηλεφωνικές γραμμές στην περιοχή.

Η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην Εθνική οδό Γύρου Αχιλλείου και Επαρχιακή Οδό Κέρκυρας – Λευκίμμης, από την περιοχή Πέραμα ως την περιοχή Μπενίτσες καθώς υπάρχουν κατολισθήσεις βράχων και πλημμυρικά φαινόμενα

Η κυκλοφορία διεξάγεται με εκτροπές οχημάτων στην περιοχή Βρυώνη για όσους κατευθύνονται προς νότια Κέρκυρα και στη Μεσογγή για όσους κινούνται προς την κεντρική Κέρκυρα. Συνίσταται στους οδηγούς ιδιαίτερη προσοχή και παρακαλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες των αστυνομικών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφηκαν στο Αεροδρόμιο Κέρκυρας, στο Κομπίτσι, στο κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, στη Γουβιά, στη Λίμνη Κορισσίων και στο Τεμπλόνι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτά τα ύψη βροχής σημειώθηκαν σε μόλις 2-3 ώρες, ενώ σε πολλές περιοχές έβρεξε περισσότερο αλλά δεν υπάρχουν μετεωρολογικοί σταθμοί για καταγραφή. Ο καιρός ξέσπασε τις μεσημεριανές ώρες με ρέματα και ποτάμια να υπερχειλείζουν καταστρέφοντας περιουσίες.

Οι σφοδρότερες πλημμύρες σημειώθηκαν στην Μεσογγή και τα Μωραΐτικα με το νερό να παρασέρνει ακόμα και αυτοκίνητα.

https://www.facebook.com/100009730118372/videos/2703292559977716/?t=35

Ελικόπτερο Super Puma απεγκλώβισε κατοίκους στην Μεσογγή, ενώ κλειστοί έμειναν οι δρόμοι για αρκετές ώρες σε πολλά σημεία. Ακόμη και αυτή την ώρα ολόκληρα χωριά και οικισμοί παραμένουν αποκομμένα λόγω κατολισθήσεων.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα στο δίκτυο της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑΚ.

Παρά το γεγονός ότι η κακοκαιρία ήταν πιο ασθενής από την “Αθηνά” που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, το έδαφος δεν μπόρεσε να συγκρατήσει το μεγάλο ύψος βροχής σήμερα, λόγω των πολύ ισχυρών βροχοπτώσεων που έχουν προηγηθεί (ενδεικτικά σε αρκετές περιοχές έχουν πέσει πάνω από 400 χιλιοστά βροχής σε 10 μέρες).

Η κατάσταση θα μπορούσε να είναι ακόμα χειρότερη αν είχε επηρεαστεί από τα σημερινά ισχυρά φαινόμενα και η βόρεια Κέρκυρα (κάτι που τελικά δεν συνέβη).

Κλειστός εξακολουθεί να είναι ο δρόμος στον Ποταμό, στο ύψος της γέφυρας, όπου οι διερχόμενοι θα πρέπει να οδηγούνται στο εσωτερικό του Ποταμού κυκλικά, από τα φανάρια της Περιφέρειας. Έπεσε παράλληλα η γέφυρα στην Άφρα, η οποία πάντα εμφάνιζε προβλήματα και πλημμυρικά φαινόμενα στο σημείο, με τον Μπάλλο να δίνει το τελειωτικό χτύπημα.

Εκτός έντονων φαινομένων έμειναν και οι Παξοί.

Σήμερα Παρασκευή 15/10, θα σημειωθούν κάποιες βροχοπτώσεις οι οποίες πιθανώς να είναι αξιόλογες κατά τόπους το πρώτο μισό της ημέρας. Πάντως από το μεσημέρι της Παρασκευής ο καιρός θα ηρεμήσει αρκετά και θα παρουσιάσει βελτίωση.
Χωρίς προβλήματα θα κυλήσει το Σαββατοκύριακο.

https://www.facebook.com/100005397694617/videos/285031750109067/?t=47

Με πληροφορίες από: kerkyrasimera.gr, corfupress.com, corfunews.gr

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ