Δευτέρα 18 Απριλίου 2022

COVID-19: Γιατί η Ελλάδα θρηνεί τόσα πολλά θύματα;

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ελλείψεις στα νοσοκομεία, προβληματικό σύστημα υγείας, κενά σε υγειονομικό προσωπικό, καθυστερήσεις στην αντιμετώπιση των κρουσμάτων. Ολα μαζί συντελούν να έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών από κορονοϊό σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων από άλλες χώρες της Ευρώπης. Για παράδειγμα, όπως γράψαμε πρόσφατα στο newscenter.gr έχουμε διπλάσιο αριθμό νεκρών ανά 100.000 κρούσματα από τη Σουηδία η οποία δεν έκανε καθόλου lockdown.

Για τα κρίσιμα αυτά ζητήματα ενώ συνεχίζεται η μάχη για την αντιμετώπιση της πανδημίας – και παρά τους 30 θανάτους την ημέρα – η κυβέρνηση φαίνεται να κωφεύει. Ομως οι επιστήμονες τα τονίζουν καθώς, εκτός από τα εμβόλια, είναι σημαντικά για να σταματήσουμε να θρηνούμε τόσα πολλά θύματα.

cfr 1 scaled
Κορονοϊός: Θάνατοι ανά 100 κρούσματα (CFR) – από το καλοκαίρι έως 12 Οκτωβρίου

Ακόμη και στα εμβόλια η κινήσεις της κυβέρνησης έγιναν στα τυφλά καταγγέλει η η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού. «Η πολιτεία δεν έκανε μελέτες και δεν αξιοποίησε την επιστήμη της επικοινωνίας της υγείας» τονίζει η κ. Λινού, εξηγώντας στον ΑΝΤ1 τους λόγους για τους οποίους έχει «κολλήσει» το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα.

Η Αθηνά Λινού τόνισε ακόμη ότι η επικοινωνία της υγείας είναι επιστήμη. «Αυτή η επιστήμη δεν αξιοποιήθηκε στην Ελλάδα και δεν μελετήθηκαν οι άνθρωποι που αρνούνται και γιατί συμβαίνει αυτό» σημείωσε. «Οπότε ουσιαστικά, κινούμαστε αρκετά στα τυφλά και προσπαθεί ο καθένας να συνεισφέρει όπως μπορεί», συμπλήρωσε.

Μιλώντας στο ethnos.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθυντής του εργαστηρίου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιάννης Κιουμής, τονίζει ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα μας κατέχει τη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στη μακάβρια λίστα των θανόντων από κορονοϊό αναφορικά με τον πληθυσμό της και τον αριθμό των  κρουσμάτων.

coronavirus nekroi ana 1ek scaled
Κορονοϊός: Θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού – εβδομαδιαία μεταβολή

Ελλείψεις σε προσωπικό

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κλινών και τον αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού, το ελληνικό σύστημα υγείας ήταν απροετοίμαστο να αντιμετωπίσει έναν τόσο μεγάλο φόρτο ασθενών. Ιδιαίτερα τονίζει ο κ. Κιουμής το πρόβλημα της έλλειψης ΜΕΘ και ικανού αριθμού εξειδικευμένων εντατικολόγων και νοσοκόμων στα περιφερειακά νοσοκομεία.

«Παρά τις τεράστιες προσπάθειες του προσωπικού, η έλλειψη εμπειρίας και εξειδίκευσης, ιδίως των νέων συναδέλφων, συμβάλει στο να μην έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα περιφερειακά νοσοκομεία, όπου από πάντοτε και ιδίως λόγω της έλλειψης ΜΕΘ, συνήθως τα βαριά περιστατικά μεταφέρονταν σε κεντρικότερα νοσοκομεία. Υπάρχουν περιφερειακά νοσοκομεία που σημειώθηκε θνητότητα στις μονάδες εντατικής θεραπείας ακόμα και 100%».

Είναι προφανές ότι με θνητότητα 100% πρέπει να ξαναδεί το κράτος τι θεωρεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, επειδή μόνο κρεβάτια και μηχανήματα δεν κάνουν μια ΜΕΘ αν δεν τηρούνται τα διεθνή πρότυπα στον αριθμό γιατρών και νοσοκόμων ανά κλίνη. Και πολύ περισσότερο όπως επισημαίνει ο κ. Κιουμής δεν υπήρχαν ειδικευμένοι: «δεν σημειώθηκε αντίστοιχη αύξηση στον αριθμό των εντατικολόγων και σε αυτόν των εξειδικευμένων νοσοκόμων. Δε βγαίνουμε στην αγορά, για να αγοράσουμε εξειδικευμένο προσωπικό. Επίσης, δε σημαίνει κάτι το ιδιαίτερο να προσληφθούν άτομα χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία και εξειδίκευση. Στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης είχαν τα εξειδικευμένα άτομα και είχαν ήδη αρκετές κλίνες στις ΜΕΘ, οπότε δε χρειάστηκε να τις διπλασιάσουν».

Καθυστερήσεις στις παραπομπές σε νοσοκομεία και ΜΕΘ

Κατά τον καθηγητή Πνευμονολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, μία άλλη σημαντική παράμετρος για τον υψηλό αριθμό θανάτων στη χώρα μας, είναι η καθυστερημένη παραπομπή ασθενών από απλές κλίνες των νοσοκομείων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

«Άτομα που βρίσκονταν σε πολύ προχωρημένη κατάσταση μεταφέρονταν την τελευταία στιγμή από τις απλές κλίνες των νοσοκομείων σε αυτές των μονάδων εντατικής θεραπείας. Οι ΜΕΘ, όμως, δεν μπορούν να αναστήσουν ασθενείς, όταν βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρω νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, στο οποίο περισσότερα άτομα πέθαναν εκτός ΜΕΘ παρά εντός αυτών, λόγω καθυστερημένης παραπομπής των ασθενών στις ΜΕΘ», λέει ο κ. Κιουμής.

Όπως υποστηρίζει ακόμα, στον υψηλό αριθμό θανάτων συμβάλλει και το γεγονός ότι ασθενείς με βαριά συμπτώματα από κορονοϊό παίρνουν αργά την απόφαση να ζητήσουν νοσοκομειακή βοήθεια. «Έχουμε γίνει όλοι γνώστες τέτοιων περιστατικών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Για διάφορους λόγους άτομα καθυστερούν πολύ να προσέλθουν στα νοσοκομεία και πολλές φορές είναι αργά για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το πρόβλημα», σημειώνει ο καθηγητής του ΑΠΘ.

Η αιτία θανάτου

Ενας άλλος παράγοντας που εμφανίζεται υψηλός αριθμός θανάτων στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη είναι ότι ασθενείς με κορονοϊό και με βαριά υποκείμενα νοσήματα, οι οποίοι τελικά χάνουν τη ζωή τους, καταγράφονται στη μακάβρια λίστα των νεκρών από κορονοϊό.

«Ενδεχομένως κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς με βαριά υποκείμενα νοσήματα θα έχαναν τη ζωή τους, ακόμα και αν δεν νοσούσαν από κορονοϊό. Στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη καταγράφουμε στην ίδια λίστα, όσους πέθαναν από κορονοϊό και όσους πέθαναν με κορονοϊό. Για παράδειγμα, πέρυσι δεν καταγράφηκε κανένας θάνατος από την εποχική γρίπη, αν και κάθε χρόνο χάνει τη ζωή του ένας σημαντικός αριθμός ατόμων από αυτήν. Γι’ αυτό και ανεβαίνουν οι αριθμοί των θανόντων από κορονοϊό», σημειώνει ο κ. Κιουμής.

Αν σε όλη την Ευρώπη συμβαίνει η ίδια καταγραφή, μπορεί να εξηγεί ως αυξημένο το συνολικό αριθμό των θανάτων, αλλά όχι τη μεγάλη διαφορά που έχει η Ελλάδα σε αριθμό νεκρών από κορονοϊό σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ