Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022

Κρήτη: Ανησυχούν οι σεισμολόγοι για την «βουβαμάρα» των Ρίχτερ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η μετασεισμική δραστηριότητα στην ανατολική Κρήτη χαρακτηρίζεται φτωχή, ένα 24ωρο μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,3 Ρίχτερ και γι αυτό οι σεισμολόγοι είναι ανήσυχοι. Η εκτίμηση είναι ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό της τάξεως των 5 Ρίχτερ, κάτι που θα δείξει ότι το φαινόμενο εξελίσσεται ομαλά.

Εάν η μετασεισμική ακολουθία εξελίχθεί πιο κοντά στις παράκτιες περιοχές είναι πιθανό να προκληθούν ζημιές σε παλαιά κτίσματα και γι αυτό οι πολίτες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, επισημαίνουν οι σεισμολόγοι.

Ο καθηγητής Γεωλογίας του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, δήλωσε στο MEGA ότι δεν γνωρίζουμε την «οροφή» της περιοχής και πόσο μεγάλο σεισμό μπορεί να δώσει.

Ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης εκτίμησε ότι η περιοχή μπορεί να δώσει μετασεισμό μέχρι 5,4 Ρίχτερ.

Έντονη η ανησυχία των σεισμολόγων για τη μετασεισμική δραστηριότητα στην περιοχή. Περιμένουν δόνηση η οποία θα ξεπερνά τα 5 Ρίχτερ. Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία και οι υπηρεσίες του Δήμου Σητείας και Ιεράπετρας.

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ