Παρασκευή 20 Μαΐου 2022

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί στους δρόμους – «Πού ‘σαι Νίκη να μας δεις»

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Η σύγκρουση των εκπαιδευτικών με την κυβέρνηση και ειδικά με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως κορυφώνεται με τις σημερινές κινητοποιήσεις. Χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές βγήκαν στους δρόμους, ενώ η απεργία σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες έχει συμμετοχή 75-85%.

Οι εκπαδευτικοί αντιδρούν στον νόμο για την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων, δηλαδή την κατηγοριοποιήση των σχολείων σε «καλά» και «κακά» σχολεία, που αναμένεται να τα οδηγήσει σε λουκέτα και συγχωνεύσεις.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως έχει ανοίξει δικαστικό πόλεμο εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες, με τελευταίο επεισόδιο την έφεση επί της πρωτόδικης απόφασης που έκρινε την απεργία παράνομη. Την περασμένη εβδομάδα είχε καταθέσει αγωγή και κατά της ΑΔΕΔΥ.

24792921
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Με την έφεση, η οποία εκδικάζεται σήμερα στο Εφετείο, η υπουργός ζητά να γίνει «πλήρως και ολοσχερώς» δεκτή η αγωγή, δηλαδή να αναγνωριστεί ότι η απεργία είναι παράνομη «και περαιτέρω καταχρηστική», να απαγορευτεί η συνέχιση της απεργίας-αποχής, να επιβληθούν χρηματικές ποινές 10.000 σε κάθε μία από τις ομοσπονδίες, να κηρυχθεί προσωρινά εκτελεστή η απόφαση που θα εκδοθεί «συνολικώς ήτοι αναφορικούς προς όλα τα παραπάνω αιτήματα και να καταδικαστούν οι ομοσπονδίες σε δικαστικά έξοδα».

Στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες και ΑΔΕΔΥ, οι εκπαιδευτικοί έκαναν σήμερα συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Εκτός της Αθήνας, ανάλογες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ κήρυξε στάση εργασίας στο Λεκανοπέδιο από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

IMG 20211011 1220311 scaled

«Η συμμετοχή μας στην 24ωρη απεργία είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας για τον κλάδο μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της Δημόσιας εκπαίδευσης», σημειώνει η ΟΛΜΕ, τονίζοντας πως «για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία».

«Τη Δευτέρα, ημέρα πανεκπαιδευτικής απεργίας για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, επιλέγει η Υπ. Παιδείας να οδηγήσει, για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε μια εβδομάδα, την εκπαίδευση στα δικαστήρια» τονίζει από τη μεριά της η ΔΟΕ, υπογραμμίζοντας «ενωτικά, μαζικά και αποφασιστικά συνεχίζουμε τον πολύμορφο αγώνα αξιοπρέπειας για το μέλλον των μαθητών μας, του δημόσιου σχολείου και της εργασίας μας».

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ