Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Ευθύμιος Λέκκας: Οι περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα από πλημμύρες

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Τα έχουμε πει, δεν έγινε τίποτα. Σε αυτές τις λέξεις συνοψίζεται η άποψη που έχει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας, για τις πλημμύρες που σάρωσαν την πυρόπληκτη βόρεια Εύβοια.

«Το είχαμε προσδιορίσει με κάθε ακρίβεια, για όλες τις περιοχές όπου είχαμε φωτιές», είπε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, αναφερόμενος σε έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τους κινδύνους από πλημμύρες και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων προς την πολιτεία για συγκεκριμένα και στοχευμένα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας στις πυρόπληκτες περιοχές.

Ο κ. Λέκκας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤΕΝΝΑ, πρόσθεσε πως έχουν δημοσιευτεί μελέτες για τις δέκα περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες αν δεν γίνουν στοχευμένα έργα.

Οι περιοχές αυτές είναι: 

Στην Αττική, το Θριάσιο Πεδίο, οι Αχαρνές, ο Σχίνος, τα Μέγαρα. 

Στην Εύβοια κινδυνεύουν η βορειοανατολική περιοχή, η Ιστιαία, η Λίμνη και η Αγία Άννα.

Στην Πελοπόννησο σε κίνδυνο βρίσκονται ο Πύργος και η Αρχαία Ολυμπία.

Ερωτηθείς αν υπήρχε χρόνος για να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα από την περίοδο των φωτιών μέχρι αυτή των βροχών, απάντησε πως το ίδιο διάστημα υπήρξε φωτιά στο Τρώοδος, στην Κύπρο. «Είχα την τύχη να είμαι από τους σχεδιαστές του έργου, επιθεωρήσαμε τα έργα τα οποία είχαν τελειώσει πριν από τέσσερις μέρες. Έτσι, ο πλημμυρικός κίνδυνος είναι μηδενικός στην Κύπρο», απάντησε ο κ. Λέκκας.

Διαβάστε επίσης:

Ε. Λέκκας: Λάθος οι αποφάσεις για την προστασία των πυρόπληκτων στην Εύβοια

Σχολιαστε το αρθρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ